I en artikel jag lĂ€ste nyligen intervjuades Joakim Lundell om hur han ”förlorat” 6 miljoner pĂ„ Tesla. Artikeln fĂ„r mig att reflektera en del.

LĂ€nk till artikeln

 

NÄgra saker jag kommer att tÀnka pÄ

Förlora pengar

Först och frÀmst har du inte förlorat nÄgra slantar innan du sÄlt dina aktier. Visst Àr det sÄ att marknaden valt att sÀtta en annan prislapp pÄ dina aktier, men det Àr först nÀr du sÀljer allt och jÀmför ditt GAV (genomsnittliga anskaffningsvÀrde) mot prislappen du sÄlt för som du vet ifall du förlorat pengar eller inte.

JÀmför det med ditt hus eller din lÀgenhet du Àger idag. Om nÄgon kommer till dig imorgon och erbjuder dig 200 000 kr mindre för huset Àn vad du köpte för sÄ har du inte förlorat pengar pÄ din bostadsaffÀr innan du faktiskt skakar hand och affÀren Àr klar.

 

Ingen logik i att aktien gÄr ner

”Det finns ingen logik i nedgĂ„ngen kring Tesla förutom att folk sĂ€ger att det Ă€r övervĂ€rderat.”, sĂ€ger Lundell i intervjun

Logik finns, och det Àr rÀtt givet att aktien borde fÄ ett lÀgre pris nu nÀr alla ska ut genom dörren samtidigt.

Investerarna tvivlar pÄ att Tesla kommer kunna leverera en större mÀngd bilar till samma eller högre prislapp kommande Ären. Marknaden tror att de stigande rÀntorna kommer hindra folk att vilja köpa dyrare lyxbilar. Höjda elpriser har fÄtt fler att bli rÀdda för elbildbranschen i stort. Som krydda pÄ moset har Elon Musk vrÀkt ut aktier och visat en omvÀnd pilotskola nÀr en VD egentligen bör göra tvÀrt om.

SÄ jo, jag kan tycka att det finns rÀtt mÄnga anledningar till att aktien borde vara lÀgre vÀrderad idag Àn innan 2022.

Elon Musk – sĂ€lj i Tesla senaste Ă„ret

 

 

Det kommer studsa upp

Och sÄ den viktigaste punkten:

”Jag vet ju att allt studsar upp, men det Ă€r klart det Ă€r jobbigt.”

Nej, vi kan aldrig veta att det studsar upp igen, och vi kan aldrig nÄgonsin garantera att det aktien nÄgonsin kommer uppnÄ det All Time High som den satte tidigare. Visst, det kan bli sÄ, men att sÀga att allt studsar upp Àr inte klokt.

NÄgon hÀr som kommer ihÄg Fingerprint? Jag vet att det var 6-7 Är sedan som bolaget var i rampljuset, men dÀr och dÄ var det en investering som alla skulle Àga, lite som Tesla. SjÀlv minns jag det som om det vore igÄr.

Studsade Fingerprint tillbaka likt en studsboll? I sĂ„dana fall en vĂ€ldigt dĂ„lig sĂ„dan…

Visst ska man vara lÄngsiktig med sina case, men jag tror det Àr livsfarligt att förvÀnta sig nÄgon turn-around till det positiva territoriet. Oftast kan det ta Är, om inte Ärtionden innan saker och ting börjar röra pÄ sig. Microsoft handlades frÄn 2008-2014 till samma kurs innan saker börjar gÄ uppÄt.

Oftast hinner investerare lÀmna innan dess och gÄ vidare till nÄgot annat hett, eller lÀmna börsen för gott. UtifrÄn vad jag lÀst sÄ skulle jag inte satsa mina pengar pÄ att Lundell har lugnet att sitta pÄ sina hÀnder och vÀnta.

Om det enda du har att luta dig mot Ă€r att ”det kommer studsa tillbaka”, hur kommer du dĂ„ agera om aktien fortsĂ€tter ner ytterligare 20% frĂ„n dagens nivĂ„, och sedan ytterligare 30%? Det Ă€r dĂ€r nĂ„gonstans som mĂ„nga vĂ€ljer att lĂ€mna.

16
0
Kommentera gÀrna :)x
()
x