För en gĂ„ngs skull kan jag anvĂ€nda mig av en riktig click-bait och nu Ă€r jag faktiskt vĂ€rd en sĂ„dan tycker jag 😊

…och nej, det hĂ€r inlĂ€gget handlar inte om barn, Ă€ven om det hade varit en rolig sak att berĂ€tta.

NÀe, vi har nÀmligen blivit med hus! Grymt roligt. Speciellt roligt efter att ha gÄtt pÄ ca 30 husvisningar med mindre lyckat resultat. Stort tack till KyrkrÄtta för all hjÀlp oss med flertalet frÄgor kring husköp och juridik.

Detta Ă€r ett lite mindre nybygge som Ă€nnu inte stĂ„r klart och priset var mellan 2,0 – 2,5 miljoner kr. Vi hade extremt tur som fick tillgĂ„ng till en av kĂ„karna med tanke pĂ„ hur stort intresset varit. NĂ„gon gĂ„ng ska Ă€ven jag ha tur, Ă€ven om jag inte litar pĂ„ turen.

Det Àr tvÄ vÄningar och det enda negativa jag har att sÀga Àr dÄ att det klassas som en bostadsrÀtt. Det hÀr Àr ingen villa vi snackar om men det Àr ÀndÄ ett hus med eget garage pÄ sidan om huset samt gÄrd och lite annat fluff. Vi bor i bostadsrÀtt idag sÄ det blir inte en allt för stor skillnad.

Inflyttning blir nĂ„gon gĂ„ng nĂ€sta Ă„r dĂ„ huset stĂ„r klart och vi lĂ€ngtar redan kan jag sĂ€ga 😍

Fördelar

 • Bra mycket större Ă€n vĂ„r 70 kvm lĂ€genhet som vi Ă€ger idag
 • Allt nybyggt och ingen renovering behövs
 • 2 toaletter
 • Fler rum
 • Egen grĂ€smatta đŸ˜»
 • NĂ€ra till vatten och badplats
 • Fru KTM fĂ„r sin Walk-in-Closet (eller vad det heter)
 • FörrĂ„d som ligger pĂ„ gĂ„rden. I dagslĂ€get fĂ„r vi gĂ„ ett kvarter bort för att komma till vĂ„rt förrĂ„d.
 • Avgiften tĂ€cker saker som vĂ€rme, sophĂ€mtning, vatten, snöröjning och yttre underhĂ„ll
 • BarnvĂ€nligt omrĂ„de
 • Högre vĂ€rde pĂ„ bostad innebĂ€r ocksĂ„ högre potentiell vĂ€rdetillvĂ€xt

 

Nackdelar

 • MĂ„nadskostnaden lĂ€r bli lite högre med tanke pĂ„ den rĂ€ntan för lĂ„net vi ska betala
 • Det omrĂ„de vi bor i just nu kĂ€nns som att man rustar upp vĂ€ldigt vĂ€l och prioriterar
 • Vi fĂ„r lite lĂ€ngre till jobbet
 • LĂ€ngre till affĂ€r (kan pĂ„ sĂ€tt och vis Ă€ven bli #sparadkrona dĂ€r)
 • Nya grannar (kan i och för sig vara positivt om man har tur)

 

Hur finansierar jag hÀrligheten?

Idag Àr min nuvarande bostadsrÀtt vÀrd ca 1 miljon. Det betyder att jag behöver drygt 1 miljon till för detta nÀr min bostad Àr sÄld.

Det sjuka Àr att om jag skulle sÀlja hela min portfölj hÀr och nu sÄ skulle detta rÀcka med rÄge för att finansiera hela köpet. DÄ hade jag varit helt skuldfri samt haft över en halvmiljon likvida medel.

NÀr jag tÀnker pÄ att sÀlja av i portföljen sÄ landar mina tankar automatiskt pÄ Utdelningsstugan. MÄnga av er nya kanske inte kÀnner till honom men det hÀr var en av mÀnniskorna jag först blev inspirerad av. TyvÀrr slutade Utdelningsstugan blogga efter husköpet men sÄ vitt jag vet har han börjat en ny sparresa.

Att börja om pÄ en ny resa har aldrig varit aktuellt. SÀljer jag av stora delar av portföljen sÄ kommer det nog kÀnnas segt att fortsÀtta blogga med samma driv som jag gjort hitintills. Det Àr ju faktiskt nu pÄ senare Är det börjat röra sig rejÀlt i portföljen!

Alternativet som Àr kvar Àr dÄ lÄn. Idag har jag bara nÄgra tusenlappar i CSN sÄ drygt en miljon i extra skuld kÀnns inte sÄ jÀvligt. Speciellt dÄ detta rör sig om ett huslÄn samt att vi Àr tvÄ personer. Efter det att jag sÄlt min bostad blir den nya belÄningsgraden drygt 50% om allt vill sig vÀl.

Det finns en hel del fördelaktiga lĂ„n dĂ€r ute och jag har Ă€nnu inte bestĂ€mt mig vad jag ska vĂ€lja. Visst hade det varit fint med Nordnets 0,69% men dĂ„ ska jag ocksĂ„ ha 15 miljoner i portföljvĂ€rde đŸ˜Ș Du fĂ„r gĂ€rna kommentera vad du har för nĂ„got.

 

Ett par ord sÄhÀr i slutet

Att slÀppa jakten efter hus Àr en minst lika hÀrlig kÀnsla som tanken att flytta in i vÄrt nya hus nÀsta Är. En sten har slÀppt, helt klart. Nu blir det lite högre kostnader framöver men sÄ fÄr det bli.

En risk vi nu tagit Àr kring bostadsmarknaden. Vi lever som sagt kvar i vÄr bostadsrÀtt under Äret men har skrivit fast oss till ett pris för vÄr nya bostad. Skulle bostadsmarknaden fÄ en riktig törn sÄ faller vÀrdet pÄ vÄr nuvarande bostad samt vÀrdet pÄ den vi köpt (vi kommer ju inte fÄ den billigare direkt).

Rörande sparkvoten sÄ kommer jag rÀkna in amorteringen som en del av sparkvoten. Det hÀr Àr en lÄngsiktig investering och pengarna jag lÀgger till huset borde klassas som sparande enligt mig. HÀr finns det dock olika skolor. DÀremot skulle jag aldrig rÀkna med amortering pÄ ett lÄng dÀr jag köpt t.ex. en ny bil.

SÄ, det var lite ord vad som hÀnder för mig just nu. Sjukt kul med detta besked sÄhÀr efter en pandemi dÀr ens psyke och vÀlmÄende tagit rejÀlt med stryk.

 

4.2 10 votes
Article Rating
39
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x