Jag måste bara få låta mig själva ta upp ytterligare en sak kring Marcus Hernhag och hans gästande i Investerarens Podcast. Det här är nämligen något jag gått och funderat på en längre tid, men aldrig lyckats finna ett bra svar på; ska du som utdelningsinvesterare sälja bolag som sänker sin utdelning?

Marcus svar på frågan ”Hur ska man tänka gällande ett bolag som sänker sin utdelning” var

”Sälj! Det är i alla fall en tumregel!”

Tyvärr hinner inte Marcus diskutera mycket kring sitt svar utan nöjer sig med att säga att det är en negativ signal, och det är det ju! Men är det en tillräckligt stark signal för att faktiskt sälja sina trogna bolag?

Själv har jag lite svårt att se det här svart på vitt utan tror att man kanske måste kika från fall till fall. I Sverige har vi dessutom inga Utdelningsaristokrater eller Utdelningskungar, så urvalet med aktier som presterat med goda utdelningshöjningar år ut och år in är begränsat.

 

Bolagsproblem eller generell oro?

Först tänker jag att vi måste inse den faktiska anledningen till utdelningssänkningen. Är det p.g.a. mer globala problem eller är det problem i själva bolaget?

Under finanskrisen 2008 var det nämligen väldigt få bolag som faktiskt kunde upprätthålla sin utdelning och sänkningarna var mer generella. Här ser vi hur många bolag lyckades hitta tillbaka och börja höja utdelningarna bara något år efteråt, däribland Axfood och Handelsbanken. Hade man sålt dessa bolag och glömt bort dem så hade det varit en dålig affär.

Problemet blir väl snarare när ett bolag sänker utdelningen trots att vi generellt sett har rätt goda tider, såsom just nu. Vad ska man då göra?

Jag har inget tydligt svar på det och jag tror som sagt att det är olika från gång till gång. Hade H&M sänkt sin utdelning nu i början av 2018 så hade jag nog sålt. Nu behöll man utdelningen och det var nog för många en signal på att ändå behålla bolaget ett tag till för att se vart det är på väg.

Om det är rätt eller fel får väl framtiden utvisa antar jag.

Sedan har vi också exempel på bolag som sänkt utdelningen men som nu tickar på riktigt bra. Ett sådant bolag är Ericsson som jag faktiskt ägt men sedan sålt på tok för tidigt.

Om t.ex. Castellum skulle sänka ett år (gud förbjudet) så skulle jag nog avvakta sälj i alla fall ett år till för att se vart det är på väg. Så för mig finns det inget tydligt svar på hur jag skulle agera.

Har ni någon tanke kring detta? Har ni någon gång sålt ett bolag som sänkt utdelningen direkt, eller inväntar ni fler år för att se vart trenden är på väg?

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x