Jag måste bara få låta mig själva ta upp ytterligare en sak kring Marcus Hernhag och hans gästande i Investerarens Podcast. Det här är nämligen något jag gått och funderat på en längre tid, men aldrig lyckats finna ett bra svar på; ska du som utdelningsinvesterare sälja bolag som sänker sin utdelning?
Marcus svar på frågan ”Hur ska man tänka gällande ett bolag som sänker sin utdelning” var
”Sälj! Det är i alla fall en tumregel!”
Tyvärr hinner inte Marcus diskutera mycket kring sitt svar utan nöjer sig med att säga att det är en negativ signal, och det är det ju! Men är det en tillräckligt stark signal för att faktiskt sälja sina trogna bolag?
Själv har jag lite svårt att se det här svart på vitt utan tror att man kanske måste kika från fall till fall. I Sverige har vi dessutom inga Utdelningsaristokrater eller Utdelningskungar, så urvalet med aktier som presterat med goda utdelningshöjningar år ut och år in är begränsat.
Bolagsproblem eller generell oro?
Först tänker jag att vi måste inse den faktiska anledningen till utdelningssänkningen. Är det p.g.a. mer globala problem eller är det problem i själva bolaget?
Under finanskrisen 2008 var det nämligen väldigt få bolag som faktiskt kunde upprätthålla sin utdelning och sänkningarna var mer generella. Här ser vi hur många bolag lyckades hitta tillbaka och börja höja utdelningarna bara något år efteråt, däribland Axfood och Handelsbanken. Hade man sålt dessa bolag och glömt bort dem så hade det varit en dålig affär.
Problemet blir väl snarare när ett bolag sänker utdelningen trots att vi generellt sett har rätt goda tider, såsom just nu. Vad ska man då göra?
Jag har inget tydligt svar på det och jag tror som sagt att det är olika från gång till gång. Hade H&M sänkt sin utdelning nu i början av 2018 så hade jag nog sålt. Nu behöll man utdelningen och det var nog för många en signal på att ändå behålla bolaget ett tag till för att se vart det är på väg.
Om det är rätt eller fel får väl framtiden utvisa antar jag.
Sedan har vi också exempel på bolag som sänkt utdelningen men som nu tickar på riktigt bra. Ett sådant bolag är Ericsson som jag faktiskt ägt men sedan sålt på tok för tidigt.
Om t.ex. Castellum skulle sänka ett år (gud förbjudet) så skulle jag nog avvakta sälj i alla fall ett år till för att se vart det är på väg. Så för mig finns det inget tydligt svar på hur jag skulle agera.
Har ni någon tanke kring detta? Har ni någon gång sålt ett bolag som sänkt utdelningen direkt, eller inväntar ni fler år för att se vart trenden är på väg?
Tanken har slagit mig och som du säger ska man nog inte sälja vid en sänkning reflexmässigt. Tror dock att kursfallet vid en sänkning hos en semiaristokrat som Castellum skulle bli stort. Det är inte helt självklart att sälja. Bra inlägg
Tack för det myntaren. Jag tror också att kursfallet skulle kunna bli stort. Kanske inte lika dramatiskt som om Johnson & Johnson skulle sänka, men ändå. Antar att både Castellum och Hufvudstaden känner lite prestige just nu rörande sina år med höjda utdelningar.
Jag har samma tumregel, men alla regler har undantag. T.ex. sänkte Tele2 sin utdelning i år, för att kunna kasta pengar in i Com Hem-affären. Nästa år lär utdelningen vara återställd, och därefter – hoppas jag – öka i snabbare takt än om denna affären inte hade gjorts. För mig handlar det alltså om framtida förväntningar, ett bolag som kan förränta pengarna bättre genom att sänka utdelningen tillfälligt är inte ett skäl till panik i mina ögon. Tvärtom.
Precis Oscar! Man får kika på varför utdelningen sänktes. I fallet med Cloetta så fanns det ju en given anledning till varför man behöll utdelningen men valde att sopa in en rejält stor extrautdelning i stället då man sålt av verksamhet i Italien. Däremot valde jag att sälja bolaget i alla fall men inte just enbart p.g.a. detta.
Det beror på vald strategi, tycker jag. Vissa bolag som är konjunkturkänsliga som tex Boliden kan ofta ha utdelningar som stiger och sjunker över åren. Om ledningen följer bolagets utdelningspolicy känns det bättre än att forcera fram en oförändrad utdelning trots att finanserna inte tillåter det. Sådana bolag passar dock inte i mina strategier. Om strategin säger sälj om utdelningen sänks ja då ryker bolaget med en gång. Nolltolerans tycker jag ska råda mot aktier som inte passar in i strategin längre. Det finns säkert bättre alternativ som förtjänar att ägas. Har slutat att fästa mig vid en aktie. Byter… Läs mer »
Hej Stockblogs!
Jag såg ditt mail och tack så mycket för omnämnandet. Det var trevligt 🙂
Gällande konjunkturkänslig så tror jag att du slog huvudet på spiken. Det här är ytterligare en anledning till varför utdelningen temporärt sänks. Jag gillar att kika långt tillbaka på historiken och kolla trenden över tid. Axfood har exempelvis inte allt för många år med utdelningshöjningar men däremot om vi kikar på den långsiktiga trenden ser det desto bättre ut.
Min grundregel är att aldrig sälja en aktie, däremot kan en utdelningssänkning få mig att stryka bolaget från listan över innehav som ska utökas. Tumregeln är att göra det vid inställd utdelning eller vid sänkt utdelning två år i följd, men inte för en enstaka sänkning.
Tumregeln gör att du slipper det misstag som allt för många gör – nämligen att sälja aktier i bolag som går bra och därigenom får du inte ta del av den ljusa framtid som bolaget kan erbjuda.
Tack för kommentaren!
Nja, hittills har jag inte sålt något bolag som sänkt. Jag skulle nog avvakta minst ett år först. Jag funderar fram och tillbaka när det gäller Swedbank som har sänkt sin utdelning. Kursen får gärna fortsätta uppåt så får vi se nästa år hur det blir.
Hej MGB!
Har också funderat på att sälja Swedbank faktiskt… Har skrivit en del inlägg om detta och jag gillar egentligen inte Swedbank rent personligt och har svårt att gå helhjärtat in i sådana bolag.
Hej, Enligt mig finns det, grovt och brett konstaterat, tre orsaker till att bolag sänker, eller avstår utdelning till sina ägare; 1. Bolagets vinst sjunker och man har ej lika mycket pengar att dela ut (och man vill ej låna). 2. Bolagets utdelningspolicy ändras 3. Bolaget bedömer att de själva, istället för att överlåta till dig, kan förvalta och förränta pengarna bättre. För cirka 2 år sedan skrev jag detta inlägg, i kölvattnet av att INDU sänkte sin utdelning. Jag tror nog att det kan vara av intresse att läsa, om inte annat är det en intressant historisk händelse att… Läs mer »
Mycket fin sammanställning där med 3 olika punkter till varför ett bolag kan sänka utdelningen. Just punkt 3 är extra intressant då jag i min värld tycker att ett bolag ska lita på aktieägarna att investera utdelningen själva. Vill man återinvestera i samma bolag så gör man det.
På tal om utdelningspolicy, vad tycker du är en lämplig del för bolaget att dela ut? Har funderat en del på den frågan tidigare.
Tack för att du skriver!
Att kunna sätta en gräns för ett bolags utdelningspolicy är inget som lättvilligt låter sig göras. Du måste ta hänsyn till marknad, produkt(er), tillväxtmöjligheter, historik, förvärv et cetera. Således anser jag att det är svårt att generalisera en viss gräns. Jag brukar bedöma envar bolag utifrån b.la. ovan kriterier när jag reflekterar kring deras utdelningsdel.
/Sofokles
Jag sålde varken Tele2 eller Betsson som sänkte nu iår. En sänkning kan jag köpa om det görs på goda grunder som jag tyckte nämnda bolag förde fram.
Hej Aktieoutsidern!
Bra att du inte håller kvar i bolag bara för att utan att du har en strategi och en tydlig exit. Oscar skrev något klokt kring sänkningen i Tele 2 nyligen. Själv är jag lite oinsatt där.
Det beror HELT och hållet varför bolaget sänkte utdelningen, behövs pengarna till en affär i stället så är det imho en positiv signal, inte en negativ, speciellt om det är ett investmentbolag (som därmed säger att ”vi kan förvalta pengarna bättre än ni ägare kan”). Se ex Telia och ComHem.
Jag var inne lite på det här:
https://fondanalys.se/2018/07/06/grupptank-kring-utdelningsaktier/
Jag kan hålla med till viss del. För mig är det viktigt att bolaget har en rätt strikt utdelningspolicy där man inte delat ut 100% utan att man använder en del för att göra den här typen av förvärv som du beskriver. Däremot är jag lite tveksam till om jag tycker att man vidare ska tumma på aktiespararnas utdelning för att göra något extra stort förvärv. I sådana fall ska man tydligt kommunicera detta.
Tackar tackar för din fantastiska blogg och att du skrev här Fondanalys 🙂