2021 trillade det in ca 4 miljarder dollar i utdelning från innehaven som ingår i Warren Buffett’s Berkshire Hathaway. Under de kommande 12 månaderna förväntas samma portfölj ge honom 6 miljarder dollar i utdelning. Buffett köpte sin första aktie kort efter Pearl Harbor och under all denna tid har utdelningstillväxten gjort underverk.

I en intervju för rätt länge sedan gav Buffett ett exempel på vad $114  (samma summa som han började med) skulle vara värt om du sköt in dessa i S&P500 år 1942 och sedan bara återinvesterade utdelningen. Utan att månadsspara något mer alltså. Svaret är ca 400 000 dollar, eller 4 352 500 kr.

Visste du?

Berkshire Hathaway är ett investmentbolag där största bolaget i portföljen är Apple. En aktie i Berkshire (class A) kostar idag 4 953 565 kr. Nästan 5 miljoner med andra ord.

Hos Avanza finns det 24 st svenskar som äger åtminstone 1 aktie i Berkshire Class A. Vilka är dessa? 😉

Äger du får du gärna kontakta mig så kan vi ta en öl. Du står för notan 😀

Om du ligger på Avanzas lägsta courtageklass så kostar det nästan 12 000 kr i courtage att köpa en sådan aktie. Du gör ett dåligt val om du inte byter till deras fastpris på 99 kr innan 🙂 Men Avanza lär tacka dig…

Topp 3 aktier i Buffetts portfölj

Majoriteten av innehaven i Buffett’s portfölj ger faktiskt utdelning och här är huvudfokus utdelningstillväxt. Här är de 3 största bolagen i portföljen och hur de är som utdelningsbolag.

Apple Inc

Länk till bolaget hos Avanza

Direktavkastning: 0,61%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Antal år med höjd utdelning: 10 år

10 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 25%

Utdelningsandel (vinst): 15%

 

Apple är en favorit bland många och från det att bolaget började pynta utdelning så har den vuxit mycket (CAGR 25% årligen).

Under senaste 5 åren har dock denna mattats av och legat på 8%. Den stora anledningen är troligtvis att Apple sänkt sin utdelningsandel från initialt 28% ner till 15%. Det är intressant då trenden brukar gå åt andra hållet. Märk väl att jag här inte tar med mängden återköpta aktier.

Jag äger inte Apple då jag helst vill se en direktavkastning på minst 2-2,5% även för utdelningshöjare.

Ta som exempel att du investerar i Apple med 0,61% direktavkastning och 8% utdelningstillväxt. Du gör dessutom en annan investering i ett bolag som har 6% direktavkastning och 0% utdelningstillväxt.

Hur många år tar det för Apple att komma ikapp det andra bolaget när vi kollar på ackumulerad utdelning

Svaret är 27 år.

Men sedan är det här inte en beräkning på totalavkastning utan enbart utdelning.

 

Analytikernas snitt-riktkurs ligger på $179 kr per aktie och idag handlas bolaget till $149.

 

Bank of America

Länk till bolaget hos Avanza

Direktavkastning: 2,29%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Antal år med höjd utdelning: 12

20 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: -2%

Utdelningsandel (vinst): 24%

Buffett’s näst största innehav är då Bank of America. Investerar han där för att han tror på potential eller finns det någon annan anledning som är mer långsökt?

Det var i alla fall inte länge sedan jag analyserade banken:

https://www.kronantillmiljonen.se/aktieanalyser/bank-of-america-en-utdelare-i-portfoljen/

Min analys har egentligen inte ändrats och jag tror mer på att äga någon Kanadensisk bank såsom Royal Bank of Canada. Det ser jag som en mycket mer stabil investering.

 

Coca-Cola

Länk till bolaget hos Avanza

Direktavkastning: 2,87%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Antal år med höjd utdelning: 59

20  årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 8%

Utdelningsandel (vinst): 71%

 

Buffetts motto är att han gärna investerar i sådant med en stor vallgrav och där är själva varumärket A och O. Det är svårt att slå sig in på en sådan marknad.

Men är egentligen vallgraven i Coca-Cola så stor? Vad jag märker är att fler verkar föredra Pepsi men med det sagt är både KO och PEP likvärdiga utdelningsbolag enligt mig. Du får helt enkelt välja den du har bäst smak för, eller skippa båda.

Själv tycker jag mig se mycket bättre utdelningspotential hos andra än det som presenteras av Coca-Cola. Du får varken hög utdelning eller hög tillväxt. Dessutom är utdelningsandelen skapligt hög och det finns inte jättemycket marginal.

Det du däremot får är galet fin historik då Coca-Cola höjt utdelningen 59 år i rad och inte sänkt den på (håll i er!) 152 år!

Är någon av Buffetts topp 3 en favorit även i din portfölj? Själv äger jag ingen av dessa.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x