Thule utvecklar och tillverkar produkter för sport- och fritidsbranschen. Jag kan tycka det är märkligt att Thule sällan tas upp som ett spännande utdelningsbolag, speciellt med tanke på dess historik. Nu när Dagens Industri utsett Thule till veckans aktie så tycker jag det är värt att spana in Thules utdelning lite extra.

 

Det första jag tänker på när Thule dyker upp är deras svindyra barnvagnar som kan fungera som cykel/springvagn/gåvagn. Det är hyfsat ofta dessa dyker upp på olika Köp- och Säljsidor och även i begagnat skick kan jag tycka att det är dyra prislappar. En ny kan lätt kosta över 15 laxar, lite beroende på modell givetvis.

Nu i 2024 kommer Thule etablera sig i två alldeles nya kategorier för bolaget. Bilbarnstolar och hundtransport. Just bilbarnstolar gillar jag. Som småbarnsförälder vet man att dessa har en livslängd på inte alls många år. När den går ut så är det bara att byta, helt oavsett skick. Tiderna förändras… när jag var liten så var det ok att sitta obältad i skuffen på farsans Volvo.

De sista åren har varit trögt för Thule. Både 2022 och 2023 innebar negativ försäljningstillväxt. Kanske är det inte så konstigt. När bolånekostnader skenar och marginalen för hushållen sjunker, ja då är det kanske inte det första man tänker på att köpa en ny vagn för 15 000 kr.

Men det är givetvis inte enbart vagnar som Thule säljer. Här finns även takboxar, takräcken, resväskor, diverse utrustning för husvagnar och husbilar etc. Allt för ett liv med mer friluft.

Nu har DI tydligen räknat ut att det finns 30% potential för aktien med en ny riktkurs på 400 kr. Jag är snarare intresserad av hur det är att äga som långsiktig utdelningsinvesterare.

 

 

Thule utdelning 2024

 

Thule har halvårsutdelning och det som slår mig är att man haft det rätt länge för att vara ett svenskt bolag. Ända sedan börja 2015 så har man kört uppdelad utdelning.

 

Halvårsvis utdelning från Thule. 2015 var första året med utdelning som då var 2 kr totalt under året (1 kr + 1 kr)

 

Thules totalavkastning är dessutom helt ok. Du har sedan 2015 fått ca 20% i årsmedelavkastning. Den siffran sopar banan med Stockholmsbörsens breda index.

Direktavkastningen i Thule ligger på 3% Här nedan visar jag en tabell med hur direktavkastningen varit historisk:

År Direktavkastning
2023 4,23%
2022 2,37%
2021 5,04%
2020 4,32%
2019 3,24%

Det enda jag kan tycka är negativt är att utdelningsandelen verkar vara aningen hög just nu. I takt med att resultatet återkommer så lär det här lösa sig.

Hade bolaget i sig haft problem såsom H&M hade så hade det här varit ett större orosmoln. Nu tror jag snarare det är marknaden som är problemet.

 

En sak jag själv funderar över är att byta Skistar mot Thule. Rent spontat känns Thule som ett mycket starkare utdelningsbolag och aktieägarrabatten i Skistar kommer jag nog heller aldrig använda.

Äger du Thule eller funderat på det får du gärna kommentera vad du tycker 🙂

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x