Det är nu bestämt att x-dagen för utdelningen i SBB blir den 26 juni 2024, d.v.s. ganska exakt en månad från och med nu. Aktien har gått bra på senare tid, och kanske är det just utdelningen som varit en extra boost till kursavkastningen.

 

En fin kursutveckling

De senaste 3 månaderna har aktierna i SBB gått som tåget. SBB D är upp 64% mot OMXS30GI 9,5% och SBB B är under samma period upp 44,3%.

Utveckling 3 månader
SBB D 64%
SBB B 44,3%
OMXS30GI 9,5%

 

Det finns givetvis en teori om att sänkta räntor vara anledningen till att SBB får någon typ av livstecken från sitt koma men det har även skrivits om att vissa jagar den höga utdelningen som snart är här.

Kanske är det en kombination av de båda.

 

Pausad utdelning

För drygt ett år sedan, den 28 april 2023, så beslutade SBB om att dela ut 1,44 kr per A och B-aktie och 2,0 kr per D-aktie totalt under 2023. För stamaktierna var det här en höjning mot tidigare år.

Enbart en vecka efteråt fick vi beskedet om att SBB stoppar all utdelning för både stamaktierna med månadsutdelning men även för D-aktierna. När en utdelning klubbats igenom är det i princip omöjligt att i Sverige dra tillbaka den. Att skjuta den framför sig är något lättare.

Just det gjorde SBB genom stoppa utbetalningen av utdelning ”för att stärka likviditeten”. Det är för mig fortfarande svårt att begripa att det här skedde enbart en vecka efter att utdelningen höjdes.

Vad som där och då återstod var 1,2 kr/stamaktie (A och B) och samtliga 2 kr för D-aktierna.

 

X-dag och avstämningsdag för SBB 2024

X-dagen, d.v.s. den dag då du inte kan handla aktier för att ha rätt till utdelning, har nyligen annonserats av SBB. Det blir den 26 juni. Avstämningsdagen för utdelningen i SBB blir således 27 juni 2024.

”Mot bakgrund av att styrelsen i SBB i dag har kallat till årsstämma 2024, att hållas den 28 juni 2024, har styrelsen även fastställt att avstämningsdag, för resterande del av utdelning för samtliga aktieslag, ska vara den 27 juni 2024”, skriver SBB

Frågan en del ställer sig är ifall man blir tvungen att ha ägt aktier 2023 i SBB för att få rätt till utdelningen som skjutits på framtiden? Svaret är kortfattat Nej. Det som krävs är att du äger aktierna under avstämningsdagen, d.v.s 27 juni. Det är här man stämmer av vem som äger aktien. Egentligen är det lite märkligt, då det här är pengar från räkenskapsåret 2022.

När kommer utdelningen landa på kontot från SBB? Den 2 juli

 

För egen del handlar det om den här summan

SBB D:  4 832 kr

SBB B:  2 652 kr

Det här innebär också att SBB D handlas till 29% direktavkastning i skrivande stund! Att jaga hög tillfällig direktavkastning är däremot något som jag varnat för länge. Jag kan inte rekommendera någon att köpa SBB idag som det ser ut.

 

Negativa kritiken fortsätter

Vidare fortsätter det att hagla negativa nyheter rörande fastighetsbolaget.

Fitch skriver exempelvis att det ligger en betydande likviditetsrisk i SBB och att likviditet endast finns fram till fjärde kvartalet i år. Efter det kommer man behöva sälja i portföljen ytterligare för att klara av obligationsförfall..

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x