När jag var ny i investeringsvärlden och först hörde om bolaget ‘Kungsleden’ så tänkte jag direkt på någon typ av vandringsled. Sanningen är långt ifrån detta och faktum är att Kungsleden kanske tillhandahåller den mest diversifierade fastighetsportföljen på Stockholmsbörsen. Här i veckan fattade bolaget helt rätt beslut enligt mig.

Portföljen innehåller alltså lite av det ena och lite av det andra. Totalt har Kungsleden 209 fastigheter där tiotusentals människor spenderar sin arbetsdag. Branscherna är spridda enligt följande:

Bland det drygt 50-talet kunder som valt att placera sitt svenska eller globala huvudkontor i Kungsledens fastigheter finns exempelvis ABB AB, ICA Fastigheter AB, Nly Scandinavia AB (Nelly), Doer AB, Tullverket, SMHI och Attendo.

Kungsleden har genom åren haft en väldigt fin utdelningshistorik:

Kungsleden utdelningshistorik. Källa: bolagets egen hemsida

 

För räkenskapsåret 2019, som betalas ut nu 2020, valde styrelsen tidigare att dra tillbaka hela utdelningsförslaget. Det gjordes i april och därigenom skulle det inte bli någon utdelning i år. Anledningen var att man ville bevaka konsekvenserna kring pandemin ytterligare.

Nu har då styrelsen tänkt om igen och beslutar att ta tillbaka förslaget på 2,6 kr/aktie.

Kungsleden har en stark finansiell ställning med god tillgång till likvida medel och outnyttjade kreditfaciliteter samt en låg andel kortfristiga låneförfall. Under det tredje kvartalet har sammanlagt 1 miljard kronor lånats i kapitalmarknaden vilket ytterligare förbättrat den redan goda likviditetsställningen. Med en bra överblick över de begränsade effekterna av pandemin vill vi därför återigen föreslå våra aktieägare utdelning, säger Charlotte Axelsson, styrelseordförande i Kungsleden.

Det här är helt rätt beslut tycker jag. Självklart är det inget fel att ta det säkra före det osäkra, men att sedan tänka på aktieägarna och utdelningen när stormen väl lagt sig något. Min tro är att även andra fastighetsbolag väljer att gå samma väg. Bland dessa finns t.ex. Diös som varit en del av min portfölj länge.

3 3 votes
Article Rating
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x