Omega Healthcare (OHI) tillhandahåller 966 fastigheter inom hälsosektorn och det här bolaget fokuserar mestadels på s.k. Skilled Nursing Facilities. Bolagets 70 hyresgäster utför sin verksamhet i fastigheterna och det är av största vikt att dessa mår bra så att de kan betala till Omega. Nyligen meddelade bolaget att man behåller sin fina utdelning.

Gudarna ska veta att det har varit oro kring det här med hyresgästerna (operators) tidigare. Då var det två större som hade problem och självklart är det A och O att dessa mår bra. Tappar man en hyresgäst är risken stor att längre vakans uppstår. Det är inte riktigt en vanlig hyresgäst där en ny människa direkt kan flytta in då den gamla precis blivit vräkt.

Jag brukar ibland säga att marknaden är smart men kortsiktigt dum. Vad jag menar med det är att marknaden förstod att Omega skulle kunna få problem med smittan inne på vårdhemmen och därigenom störtdök aktien. Dock målar marknaden oftast upp det värsta av scenarier och det blir sällan långsiktigt lika illa som marknaden tror. Det här är väl ett klockrent exempel då Omega stigit med över 100% sedan värsta botten.

Direktavkastningen är ca 8,5% och jag skulle väl själv säga att det finns risk för utdelningssänkning. Bolaget har sänkt utdelningen tidigare under bråda tider men ändå alltid lyckats hitta tillbaka på något sätt.

I mitten på juli meddelade OHI att man behåller utdelningen för kvartalet, vilket givetvis är glädjande. Effekterna blir kanske inte direkt lika tydliga som för Boston Pizza där man tvingats stänga större delen av alla restauranger.

Skilled Nursing Facilities är icke permanenta ställen där det jobbar olika vårdpersonal med olika utbildning. Här stannar du alltså inte till livets slut men jag kan ändå tänka mig att det blir förödande om Corona dyker in där.

I USA finns det över 3000 s.k. counties som ingår i staterna. OHI har gjort en tabell över antalet rapporterade Covid-19 fall som till en början är väldigt svår att förstå hur man ska läsa:

När man räknar ovan så tar man med patienter men också personal. Jag vet inte vad du tycker men själv ser det ändå rätt allvarligt ut.

Å andra sidan har ju vi i Sverige haft problem med corona i våra Vård- och omsorgsboenden och då är vi usla på att testa människor här.

Problemet blir att kostnaderna för bolagen som hyr in sig hos OHI blir högre när Corona sprider sig. Som jag förstått det ökar kostnaderna mest p.g.a. den övertid och bonustid som måste läggas ut till personal som faktiskt kan jobba. Sedan tillkommer skyddsutrustning och kostnader för att förebygga pandemin på bästa sätt.

Letar du efter ett bolag med lägre direktavkastning men där risken för utdelningssänkning är mindre så skulle jag rekommendera dig att titta på Medical Properties Trust.

Jag äger Omega i min KF.

3.7 3 votes
Article Rating
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x