Då har det blivit dags för den andra lilla godingen och i det här inlägget hade jag tänkt kika lite på Utdelningsåret 2017. Är det värt att fortsätta med utdelningsstrategin och vilket av bolagen levererade egentligen högs utdelningstillväxt under året?

Till er som råkade missa det kan det vara en idé att snabbt återblicka vad 2017 hade att erbjuda i form av utdelningar:

 klicka för större bilder

Utdelningar per bolag och per månad 2017

 

Utdelningsspridning – good or bad?

Jag rekommenderar verkligen att göra en sån här kalender för att se vad varje månad givit för utdelning. Dividend carpet bombing innebär bland annat att du försöker sprida utdelningen mellan årets månader. Det kan vara effektivt om du hela tiden vill ha utdelningar att investera kontinuerligt över året. Annars blir det lätt att du investerar det mesta under våren.

Jag säger absolut inte att du ska välja bolagen för att de delar ut den månad där det behövs, det är bara idioti som du själv förstår. Det kan dock vara en bra utgångspunkt när du väljer att kika mer på bolaget.

 

Utdelningshöjningar

Jag hade tänkt försöka göra en lista som visar vilket utdelningshöjning bolagen haft under året. För enkelhetens skull har jag enbart tagit med mina svenska innehav

Axfood +1 kr

Astra Zeneca +1,48 kr

Atlas copco + 0,5kr

Castellum +0,75kr

Cloetta +0,25kr

Diös -0,85kr *

Handelsbanken +0,5 kr**

H&M +0kr

Industrivärden  +0,25 kr

Investor +1 kr

Kinnevik +0,25 kr

Kopparbergs +1,5kr

Latour +0,31 kr

Paradox Interactive +0,33kr

Saltängen Property Invest +0kr

SEB +0,25kr

Skanska +0,75 kr

Swedbank +2,5kr

*Under början av 2017 genomfördes en företrädesemission för att delfinansiera förvärvet av 32 fastigheter från Castellum. Utdelningen påverkades p.g.a. detta.

**Under 2016 erhölls en extrautdelning på 1,5 kr

 

Årets 5 bästa utdelare

Här följer de bolag som delat ut mest under året:

  1. H&M – 847 kr
  2. Castellum 647 kr
  3. Akelius 510 kr
  4. Johnson & Johnson 461 kr
  5. Kinnevik 440 kr

 

 

Fortsätta med utdelningsinvesteringar?

Då till den stora frågan för dagens inlägg: är det värt att fortsätta med utdelningsstrategin?

Det känns som att det i synnerhet finns 2 argument som talar emot utdelningsinvesteringar och som investerare som inte är utdelningsinriktade använder:

  1. Man fokuserar för mycket på utdelningen och inte på själva bolaget
  2. I början är ens kapital så pass litet att utdelningarna knappast spelar någon roll. Det är bättre att fokusera på ren värdeinvestering och låta kapitalet växa så mycket som möjligt, för att sedan i framtiden fokusera på utdelningar och då kunna lägga i årorna för att leva på dessa resten av livet.

Själv tycker jag att utdelningsstrategin är en otroligt fin strategi. Känslan att de aktier jag köper billigt idag kommer ge en fin utdelningstillväxt 2018, 2019 o.s.v. är riktigt skön. Givetvis finns risken att bolagen sänker utdelningen, men tittar du i tabellen nedan ser du att det inte alls är vanligt om man investerar i stora och stabila utdelningsbolag.

Jag kommer fortsätta min strategi under 2018 och förhoppningen är att jag även i slutet av det året känner mig lika optimistisk om framtiden.

 

Jämföra utdelningar mot verkligheten

Jag gillar skarpt att jämföra mina utdelningar mot vad de ger mig för praktiskt värde. Sedan är det också lätt att sätta upp mål kring detta för att se hur sparandet utvecklas.

Exempelvis kan mina 8000 kr/år nu täcka upp:

Min elräkning 32 månader på raken, eller

Min hyra för 3,5 månader framåt, eller

Bilskatten på min bil 7 år i följd, eller

Drygt 70 biobesök.

Värt att nämnas är att det också är skattemässigt fördelaktigt att plocka ut utdelningen från ditt ISK eller KF. Eller ”fördelaktigt”, men du straffas i alla fall inte. Det gör att jag skulle kunna gå på bio 70 gånger nästan år ”gratis”.

Men självklart väljer jag att återinvestera utdelningen i stället 🙂

 

Vi ses imorgon för en ny nyårskaramell!

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x