Då har det blivit dags för den andra lilla godingen och i det här inlägget hade jag tänkt kika lite på Utdelningsåret 2017. Är det värt att fortsätta med utdelningsstrategin och vilket av bolagen levererade egentligen högs utdelningstillväxt under året?
Till er som råkade missa det kan det vara en idé att snabbt återblicka vad 2017 hade att erbjuda i form av utdelningar:
klicka för större bilder
Utdelningsspridning – good or bad?
Jag rekommenderar verkligen att göra en sån här kalender för att se vad varje månad givit för utdelning. Dividend carpet bombing innebär bland annat att du försöker sprida utdelningen mellan årets månader. Det kan vara effektivt om du hela tiden vill ha utdelningar att investera kontinuerligt över året. Annars blir det lätt att du investerar det mesta under våren.
Jag säger absolut inte att du ska välja bolagen för att de delar ut den månad där det behövs, det är bara idioti som du själv förstår. Det kan dock vara en bra utgångspunkt när du väljer att kika mer på bolaget.
Utdelningshöjningar
Jag hade tänkt försöka göra en lista som visar vilket utdelningshöjning bolagen haft under året. För enkelhetens skull har jag enbart tagit med mina svenska innehav
Axfood +1 kr
Astra Zeneca +1,48 kr
Atlas copco + 0,5kr
Castellum +0,75kr
Cloetta +0,25kr
Diös -0,85kr *
Handelsbanken +0,5 kr**
H&M +0kr
Industrivärden +0,25 kr
Investor +1 kr
Kinnevik +0,25 kr
Kopparbergs +1,5kr
Latour +0,31 kr
Paradox Interactive +0,33kr
Saltängen Property Invest +0kr
SEB +0,25kr
Skanska +0,75 kr
Swedbank +2,5kr
*Under början av 2017 genomfördes en företrädesemission för att delfinansiera förvärvet av 32 fastigheter från Castellum. Utdelningen påverkades p.g.a. detta.
**Under 2016 erhölls en extrautdelning på 1,5 kr
Årets 5 bästa utdelare
Här följer de bolag som delat ut mest under året:
- H&M – 847 kr
- Castellum 647 kr
- Akelius 510 kr
- Johnson & Johnson 461 kr
- Kinnevik 440 kr
Fortsätta med utdelningsinvesteringar?
Då till den stora frågan för dagens inlägg: är det värt att fortsätta med utdelningsstrategin?
Det känns som att det i synnerhet finns 2 argument som talar emot utdelningsinvesteringar och som investerare som inte är utdelningsinriktade använder:
- Man fokuserar för mycket på utdelningen och inte på själva bolaget
- I början är ens kapital så pass litet att utdelningarna knappast spelar någon roll. Det är bättre att fokusera på ren värdeinvestering och låta kapitalet växa så mycket som möjligt, för att sedan i framtiden fokusera på utdelningar och då kunna lägga i årorna för att leva på dessa resten av livet.
Själv tycker jag att utdelningsstrategin är en otroligt fin strategi. Känslan att de aktier jag köper billigt idag kommer ge en fin utdelningstillväxt 2018, 2019 o.s.v. är riktigt skön. Givetvis finns risken att bolagen sänker utdelningen, men tittar du i tabellen nedan ser du att det inte alls är vanligt om man investerar i stora och stabila utdelningsbolag.
Jag kommer fortsätta min strategi under 2018 och förhoppningen är att jag även i slutet av det året känner mig lika optimistisk om framtiden.
Jämföra utdelningar mot verkligheten
Jag gillar skarpt att jämföra mina utdelningar mot vad de ger mig för praktiskt värde. Sedan är det också lätt att sätta upp mål kring detta för att se hur sparandet utvecklas.
Exempelvis kan mina 8000 kr/år nu täcka upp:
Min elräkning 32 månader på raken, eller
Min hyra för 3,5 månader framåt, eller
Bilskatten på min bil 7 år i följd, eller
Drygt 70 biobesök.
Värt att nämnas är att det också är skattemässigt fördelaktigt att plocka ut utdelningen från ditt ISK eller KF. Eller ”fördelaktigt”, men du straffas i alla fall inte. Det gör att jag skulle kunna gå på bio 70 gånger nästan år ”gratis”.
Men självklart väljer jag att återinvestera utdelningen i stället 🙂
Vi ses imorgon för en ny nyårskaramell!
Fina utdelningshöjningar som visar att det kan vara en vits att inte enbart gå på hög direktavkastning utan även titta på andra faktorer. Ett bolag som delar ut 8% kanske ger mer under kort sikt, men ett bolag som delar ut 3% och har en kassa för både tillväxt och utdelningshöjningar kan vara ett bättre kort i det långa loppet. Om man bara kunde leva som man lär 😛 Tålamod är en dygd sägs det, och inget kunde varit mer sant när det gäller aktieinvesteringar. Ett köp av Disney idag är kanske lika tråkigt som att lyssna på ett anförande… Läs mer »
Tack för din kommentar Snålgrisen
Vill binda ihop med det du skrev ang. kommentarerna och att dina uppgifter inte sparas. Det är på väg ut en rättning till detta 🙂
Javisst! Och vi tänker ju långsiktigt båda två så tror att det kommer bli toppen. Men det är inte alltid lätt att hitta ”fina” och stabila utdelningsbolag.
Tack för det!
Fina bolag är väldigt lömskt att hitta, ser man på extremt lång sikt typ 50-100 år kan vilket bolag som helst gå i konkurs, bli uppköpt etc. Titta bara på vad som har hänt med ”folkaktierna” Ericsson, HM och Telia. Undrar hur många miljarder som gått upp i rök hemma i stugorna hos småsparare? Alla sa att de var säkra kort…
Det man kan vara säker på inom aktievärlden är att ingenting är säkert 🙂
God Fortsättning!
Javisst! Det är lömskt. Det är väl därför jag ändå har ett antal bolag i portföljen. Skulle någon inträffa med ett bolag gör det inte så mycket på helheten.
Tack för din kommentar här 🙂
En riktigt fin och intressant sammanställning. Ja visst finns det risker och speciellt nu efter ganska många års uppgångar på börsen. Att räkna med en ganska rejäl nedgång under 2018 är ingen direkt högoddsare. Om den sedan kommer i början av året eller kvartal 2 el 3 återstår att se. Om den nu kommer?
Å andra sidan kan en nedgång ge riktigt fina köptillfällen, så att ha kassa för just det eller fortsätta med sitt månads/kvartalssparande är inte fel.
Hej SPN!
Tackar för din fina kommentar!
Allt sedan Lehman Brothers föll efter finanskrisen i Sverige år 2008 så har vi haft kanske nutidens bästa uppgång ända tills 2015. Jag började investera 2015 när Index var på väg ner. Men det lärde mig också att inse att jag kan klara av att det står enbart röda siffror på kontot, att det inte gör mig något. Det är under dessa tider vi gör de bästa investeringarna.
För min del får gärna börsen surna under 2018 😉
Intressant läsning. Jag undrar om du har gjort en jämförelse med index och vad den isf visade.
Hej Anonym!
Jag ska helt klart försöka få med en sådan här under nyår. Däremot är jag egentligen inte en som strävar efter att slå index med fet marginal utan jag försöker hitta bolag som kan leverera en fin utdelningstillväxt över tid och som dessutom knatar på, sakta men säkert, uppåt i värde.
Hade jag strävat efter att slå index så mycket som möjligt så hade jag nog ägt färre bolag 🙂
Tack för din kommentar!