Det diskuteras där ute kring en artikel som lyder: ”Se upp med pengamaskinen”. Givetvis kommer jag undersöka om det sägs något vettigt i den.

Det är väl allmänt känt att kursen i preferensaktier tenderar sjunka när räntan på vanliga sparkonton stiger. Anledningen är bland annat att investerare då får bättre ränta på sparkontot till en mindre risk än via preferensaktien. Än så länge tycks vi dock få vänta ett bra tag innan räntan på sparkontot stiger.

Några preferensaktier har fått se sin direktavkastning stiga med tanke på fallande kurser.  Samtidigt har vissa preferensaktierna hitintills klarat sig mycket bättre än stamaktierna i våra fastighetsbolag. Exempelvis är stamaktien i K2A ner 56% i år medan deras preferensaktie enbart är ner 8%.

Bolag Direktavkastning
SBB D 8,1%
Sagax D 6,7%
Fastpartner D 6,3%
Corem D 7,2%
Akelius D 5,8%

 

Om vi då ska kika lite i artikeln så är det inte mycket vettigt där skulle jag vilja påstå. Sensmoralen är att stamaktier har bättre potential än preferensaktier och D-aktier.

Och visst är det så! Det är inte direkt någon nyhet… Som preferensägare får du Inte ta del av bolagets vinstutveckling på samma sätt som via stamaktier. Stiger vinsten så kommer helt klart utdelningen i stamaktien stiga men utdelningen i preferensaktien lär mest sannolikt förbli densamma. Det måste du som ägare vara medveten om.

”Jag föredrar utvecklingspotentialen som finns i stamaktierna. Men för folk som vill bygga en stabil utdelningsportfölj så är nuvarande nivåer väldigt attraktiva i många fastighetsbolag, och i synnerhet D-aktierna”, Paretos analytiker Emil Ekholm

Han tillägger att fastighetsbolagen gör rätt i att använda sig av D-aktier då det är ett bra sätt att finansiera sig.

”Jag gillar det utifrån bolagets perspektiv, men som investerare skulle jag föredra stamaktien om man inte är utdelningsjägare.”

 

Varför äger jag då preferensaktier?

Det här är först och främst en liten del av hela min portfölj. Däremot ger den mig ett mycket fint kassaflöde som verkligen är bra i dessa tider när börsen är ner. För utdelningen har ännu inte förändrats i preferensaktierna och D-aktierna.

Här är lite exempel på pengar som löpande kommer in på depån tack vare dessa:

Vad du kan tänka på är att du inte har preferens (förut) till utdelningen om du köper en D-aktie, vilket du då har via preferensaktier. Om det blir knapert med pengar är det alltid preferensaktieägarna som får först. Samma vid konkurs. Annars är D-aktier och preferensaktier hyfsat lika.

Men D-aktier är ändå bättre för bolaget då dessa till 100% räknas som eget kapital och höjer därför bolagets kreditrating. Här har ni anledningen till att många bolag nu väljer att slopa preferensaktier och ge ut D-aktier i stället.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x