Läsarfråga:

Jag är mitt uppe i att starta upp min egna utdelningsportfölj hos Avanza. Har läst en del böcker senaste året och kommit fram till att min personlighet och mina intressen lämpar sig bäst till att köpa stabila bolag med stabila utdelningar, återinvestera utdelningarna och låta det växa på så sätt, istället för att sitta med börsen och trejda varje vecka.

Jag har två frågor gällande det här som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Den första frågan är simpel. Jag vill hitta en uppdaterad sida där jag kan se alla stora svenska bolag och vad deras utdelning varit varje år sedan iaf 20-30 år tillbaka, så att jag själv kan kolla upp vilka som har höjt X antal år på raken osv. Hittar inte riktigt det jag vill när jag söker runt, utan det är mest halvuppdaterad information och ofta visas inte år för år. Skulle vara oerhört tacksam om ni kunde dela med er av någon speciell site ni använder eller annat sätt att få fram informationen?

Min andra fråga. Det finns två alternativ för mig att sätta ihop portföljen. Antingen så investerar jag en summa pengar varje månad i ett nytt bolag så att jag efter 1 år har ca 12 bolag i portföljen. Alternativ två är att varje månad köpa på mig lite av alla aktier. Jag undrar helt enkelt vilket alternativ ni föredrar och vilket ni tycker är minst konjunkturkänsligt?

Stort tack återigen för fin läsning.

 

Fråga 1 – hur hittar jag utdelningsinformation

Det här är faktiskt en riktigt bra fråga. Faktum är att det (så vitt jag vet) inte finns någon klockren tjänst för just detta. Det du kan göra är att kika på börsdata.se där du i alla fall ser utdelningarna 10 år tillbaka.

Givetvis går det alltid att bläddra tillbaka i företagens årsredovisning för att se vilken utdelning som beslutades om. Men hur roligt är det att göra det för var och vartannat bolag?

Ett annat hett tips är att kika in olika fina informationskällor kring stabila utdelare. Jag gillar själv Hernhags sida där du kan få tips kring stabila utdelningsaktier i Sverige. Tänk dock på att alltid läsa om bolaget och bilda dig en uppfattning om hur väl den passar i din portfölj. Exempelvis kanske inte Castellum passar om du redan äger 20-30% (eller mer) fastigheter i din portfölj.

Av någon anledning känns det mycket lättare att hitta information om utdelningar väldigt långt tillbaka i tiden för bolag i t.ex. USA. Där använder jag mig av dividend.com bland annat. Nasdaq har även fin och gratis information kring utdelningarna från många av bolagen.

För att lätta upp stämningen kan jag tipsa om att jag och Pengaregnet håller på med ett projekt som jag tror kommer gynna dig extremt 🙂 *Cliffhanger*

 

Fråga 2 – hur ska jag köpa aktierna?

För mig har det passat bra att lägga in bevakningsposter i bolag som jag blir intresserad av. Det har funkat bra för mig då jag sällan vill sitta och fundera flera månader kring varje litet sandkorn som ett bolag är uppbyggt av.

Jag skulle tipsa om att handla så nära 598 kr per köp som möjligt. Då betalar du 1 kr i courtage hos Avanza. Går du över den gränsen blir det automatiskt 2 kr. Läs mer om detta här. Givetvis kan du handla för mindre, men tänk då på att du fortfarande betalar 1 kr i courtage för sådana affärer. En affär för 50 kr är alltså lika dyr som en för 598.

Allt beror dock på hur mycket du kan tänkas spara varje månad. Kan du ”bara” spara 200 kr i månaden rekommenderar jag att du köper ett x antal aktier var 3:e månad i det bolag du är mest intresserad av och som passar bäst in i din portfölj. Vissa skulle nog rekommendera att du köper en indexfond tills vidare om ditt sparande är så pass lågt.

Har du ett stort sparande kan du sprida köpen mellan olika bolag och givetvis är detta bästa sättet utan tvekan! Då får du en fint snittpris över tid och behöver föga vara orolig att du köpt vid fel tillfälle.

Mitt heta tips är att köpa aktier i stabila bolag som tillfälligt har svackor p.g.a. en eller annan orsak (orsakerna kan vara 1000-tals). Det viktiga är dock att de faktorer som var avgörande till att du köpte bolaget inte ändrat sig. T.ex. var jag nära på att sälja Cloetta för en tid sedan då en av dessa faktorer ändrade sig radikalt. Jag tänker då på hur chefer inom koncernen sålde aktier innan vi andra fått ta del av informationen.

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x