Läsarfråga:
Jag är mitt uppe i att starta upp min egna utdelningsportfölj hos Avanza. Har läst en del böcker senaste året och kommit fram till att min personlighet och mina intressen lämpar sig bäst till att köpa stabila bolag med stabila utdelningar, återinvestera utdelningarna och låta det växa på så sätt, istället för att sitta med börsen och trejda varje vecka.
Jag har två frågor gällande det här som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Den första frågan är simpel. Jag vill hitta en uppdaterad sida där jag kan se alla stora svenska bolag och vad deras utdelning varit varje år sedan iaf 20-30 år tillbaka, så att jag själv kan kolla upp vilka som har höjt X antal år på raken osv. Hittar inte riktigt det jag vill när jag söker runt, utan det är mest halvuppdaterad information och ofta visas inte år för år. Skulle vara oerhört tacksam om ni kunde dela med er av någon speciell site ni använder eller annat sätt att få fram informationen?
Min andra fråga. Det finns två alternativ för mig att sätta ihop portföljen. Antingen så investerar jag en summa pengar varje månad i ett nytt bolag så att jag efter 1 år har ca 12 bolag i portföljen. Alternativ två är att varje månad köpa på mig lite av alla aktier. Jag undrar helt enkelt vilket alternativ ni föredrar och vilket ni tycker är minst konjunkturkänsligt?
Stort tack återigen för fin läsning.
Fråga 1 – hur hittar jag utdelningsinformation
Det här är faktiskt en riktigt bra fråga. Faktum är att det (så vitt jag vet) inte finns någon klockren tjänst för just detta. Det du kan göra är att kika på börsdata.se där du i alla fall ser utdelningarna 10 år tillbaka.
Givetvis går det alltid att bläddra tillbaka i företagens årsredovisning för att se vilken utdelning som beslutades om. Men hur roligt är det att göra det för var och vartannat bolag?
Ett annat hett tips är att kika in olika fina informationskällor kring stabila utdelare. Jag gillar själv Hernhags sida där du kan få tips kring stabila utdelningsaktier i Sverige. Tänk dock på att alltid läsa om bolaget och bilda dig en uppfattning om hur väl den passar i din portfölj. Exempelvis kanske inte Castellum passar om du redan äger 20-30% (eller mer) fastigheter i din portfölj.
Av någon anledning känns det mycket lättare att hitta information om utdelningar väldigt långt tillbaka i tiden för bolag i t.ex. USA. Där använder jag mig av dividend.com bland annat. Nasdaq har även fin och gratis information kring utdelningarna från många av bolagen.
För att lätta upp stämningen kan jag tipsa om att jag och Pengaregnet håller på med ett projekt som jag tror kommer gynna dig extremt 🙂 *Cliffhanger*
Fråga 2 – hur ska jag köpa aktierna?
För mig har det passat bra att lägga in bevakningsposter i bolag som jag blir intresserad av. Det har funkat bra för mig då jag sällan vill sitta och fundera flera månader kring varje litet sandkorn som ett bolag är uppbyggt av.
Jag skulle tipsa om att handla så nära 598 kr per köp som möjligt. Då betalar du 1 kr i courtage hos Avanza. Går du över den gränsen blir det automatiskt 2 kr. Läs mer om detta här. Givetvis kan du handla för mindre, men tänk då på att du fortfarande betalar 1 kr i courtage för sådana affärer. En affär för 50 kr är alltså lika dyr som en för 598.
Allt beror dock på hur mycket du kan tänkas spara varje månad. Kan du ”bara” spara 200 kr i månaden rekommenderar jag att du köper ett x antal aktier var 3:e månad i det bolag du är mest intresserad av och som passar bäst in i din portfölj. Vissa skulle nog rekommendera att du köper en indexfond tills vidare om ditt sparande är så pass lågt.
Har du ett stort sparande kan du sprida köpen mellan olika bolag och givetvis är detta bästa sättet utan tvekan! Då får du en fint snittpris över tid och behöver föga vara orolig att du köpt vid fel tillfälle.
Mitt heta tips är att köpa aktier i stabila bolag som tillfälligt har svackor p.g.a. en eller annan orsak (orsakerna kan vara 1000-tals). Det viktiga är dock att de faktorer som var avgörande till att du köpte bolaget inte ändrat sig. T.ex. var jag nära på att sälja Cloetta för en tid sedan då en av dessa faktorer ändrade sig radikalt. Jag tänker då på hur chefer inom koncernen sålde aktier innan vi andra fått ta del av informationen.
Bra tips Kronan,
Jag skulle också vilja lägga till att var inte rädd för att köpa bolag som går bra, det fortsätter ofta göra det. Det är alltid lättare att köpa bolag i svackor men jag vet själv att jag gjort misstaget att vara rädd för att köpa bolag som gått upp en tid.
Tack för det Frihetsmaskinen!
Nej men så är det alltid. Ett bra bolag förblir oftast ett bra bolag 🙂 Jag har själv köpt aktier i t.ex. Atlas när många tyckt värderingen varit hög, efter det har aktiepriset fortsatt upp. Du får inte vara rädd att köpa på ATH heller.
Mycket bra synpunkt!
Tänkte på en till grej, vill man få 1kr i courtage är det viktigt att inte handla för 598kr utan under det, dvs 597,90kr. Handlar man för 598kr så betalar man 2kr i courtage.
Jag gjorde en förklaring på vad jag menade här.
Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen
Detta stämmer. Jag skrev:
Jag skulle tipsa om att handla så nära 598 kr
men också…
En affär för 50 kr är alltså lika dyr som en för 598.
Så det är aningen tvetydigt. Ska fixa detta och tackar för rättelsen
Oerhört fint inlägg, tack!
Tack för det, riktigt kul att du gillade det 🙂
Jag håller med om att bevakningspositioner i flera bolag är att föredra framför ett bolag per månad. Ofta tar det ett tag innan man får in en känsla för bolaget. T ex när man har ägt Investor ett tag så känner man på sig när det är läge att öka.
Yep men så är det. Även om man ska göra sin analys så är det nog oftast så att människor är allt för rädda att köpa bolag och rädslan blir en motgång i sig.
Mycket bra och informativt inlägg.
Handlat på Avanza över ett år men inte fattat vart gränsen för 1kr i courtage gick. Tummen upp på det.
Tack för det!
Det är faktiskt många inklusive jag som inte förstod detta. Numer är det så lätt att courtaget står utskrivet vid köp. Förstår egentligen inte att man inte gjort detta tidigare 🙂
Tjenare kronan, Som nybörjare letar jag fortfarande efter en strategi, men jag märker att jag är opportunistiskt lagd och köper de aktier som är svagast för tillfället. I januari månad tycker jag Skanska och Resurs har varit fina investeringar med tanke på aktiekursen, och har således lagt mycket krut där… En annan strategi jag använder är att jag tittar på direktavkastningen för den aktuella kursen på en aktie, och om den överstiger mitt minimumkrav 4% så slår jag till (Givetvis om aktien fyller köpkraven i övrigt också). Vad tycker du om en sådan strategi när det kommer till att bedöma… Läs mer »
Hej Erik!
Sorry för sent svar. Din kommentar försvann någonstans i flödet 🙂
Jag tittade tidigare på direktavkastningen men är nu väldigt sekundärt. Det viktiga är vad bolaget har för utdleningspolicy och utdelningshistorik tycker jag. Det är dock inget fel att kika på direktavkastningen då den kan säga rätt mycket. En rimlig direktavkastning tycker jag är mellan 3-6%
Tack för din kommentar!