Om du gillar hög utdelning och hög utdelningstillväxt bör du helt klart fortsätta läsa. Frågan dök upp nyligen ifall man kan hitta bolag med fin direktavkastning men som samtidigt genererar en trevlig avkastning till investerarna samt även hygglig och stabil utdelningstillväxt. Är det här ens möjligt?

 

Hög utdelning och hög totalavkastning

När jag säger hög utdelning så menar jag då bolag som har hög nuvarande direktavkastning, alltså mycket utdelning i förhållande till aktiekursen.

När jag säger hög utdelningstillväxt syftar jag på historisk utdelningstillväxt som vi även kan mäta med CAGR precis som totalavkastning över tid.

 

Kombinera dessa?

Det finns tyvärr en oskriven regel som säger att du inte över tid kan få väldigt hög direktavkastning men samtidigt hög utdelningstillväxt. Anledningen är i många fall att marknaden vill värdera upp snabbt växande bolag långt över öronen – och stiger kursen, så faller direktavkastningen enligt:

Direktavkastning = utdelning / kurs

Ytterligare en anledning är att snabbt växande bolag vill behålla större delen av vinsten för att växa själva. Å andra sidan kan dessa prestera hög utdelningstillväxt procentuellt då vinsten stiger kraftigt

Däremot går det att hitta ett mellanting, alltså bolag som har lite av båda. Dessa är jag som utdelningsbloggare extra intresserad av. Sedan finns det några bolag där du får liiite bättre av både utdelning och utdelningstillväxt. Oftast finns det här något som kanske skrämmer marknaden lite för tillfället.

Jag har kikat på 3 sådana bolag:

 

OHI – Omega Healthcare Investors

Direktavkastning: 7,15%

När den här frågan dyker upp så är det ändå Omega Healthcare Investors jag tänker på först. Bolaget som hyr ut sina fastigheter till andra bolag inom vårdsektorn. Oftast handlar det om korttidsboenden, exempelvis efter en operation.

Marknaden har varit orolig tidigare då vissa hyresgäster haft problem. Och kan man inte hyra ut sina fastigheter, ja då vet du vad som händer med intäkterna och även utdelningen som denna baseras på.

Vad jag ändå blir fascinerad över är hur väl Omega tacklat många svåra tider och ändå höjt utdelningen med 10% årligen allt sedan 2003

 

Detta är mitt top-pick inom kategorin högutdelare/utdelningshöjare. Jag tänker faktiskt inte orda just så mycket mer om OHI. Till dig som är intresserad så skrev jag en artikel där jag svarar på frågan ifall det är värt att köpa denna högutdelare nu 2021 efter pandemin. Här får du faktiskt lära dig rätt mycket om bolaget:

Omega Healthcare Analys – köpvärt 2021

 

 

 

 

ENB – Enbridge

Direktavkastning: 7,15%

Som av en ren slump har nästa bolag, Enbridge inc, exakt samma rådande direktavkastning som OHI. Jag blev förvånad själv 😀

Enbridge strategi är tydlig och enkel:

Att bli den ledande energileverantören i Nordamerika.

Här handlar det mycket om att transportera energin och exempelvis har man över 27 000 kilometer ledningar som transporterar både råolja och vätskor. Utöver det inkluderas rörledningar för transport av naturgas samt att du även får förnybar energi.

Bolaget började sin resa inom förnybar energi genom sitt förvärv av vindkraftverk 2002 för $7,3 miljarder. Jag har ännu inte skrivit om bolaget men däremot skrev jag i 2017 om månadsutdelaren Enbridge income fund som ett år senare blev förvärvat av Enbride.

Enbridge utdelningstillväxt har varit väldigt fin genom åren så här får du hög utdelning och hög utdelningstillväxt. Tänk på att vi snackar historisk utdelningstillväxt här. Framtiden vet vi inte mycket om.

 

Utöver det har du som aktieägare fått en riktigt god totalavkastning de senaste 25 åren:

 

IRM – Iron Mountain

Direktavkastning: 5,43%

Sist jag skrev om Iron Mountain var direktavkastningen på över 9%. Det här skulle i mångas ögon anses som en fälla. Den klassiska utdelningsfällan.

Sedan dess har kursen stigit rejält och direktavkastningen ligger på dryga 5%. Dock ser jag stor potential till att bolaget kan fortsätta höja utdelningen likt man gjort ända sedan deras börsnotering. Resan i IRM är ett strålande exempel på att hög direktavkastning inte nödvändigtvis innebär sänkt utdelning. Det gäller att verkligen se på insidan av boxen.

Bolaget delar ut kvartalsvis så därför ser utdelningen för 2021 liten ut (all utdelning är ännu inte skeppad)

Även om detta inte är ett lika högutdelande bolag som under värsta Corona så tycker jag att det är ett fint exempel på hur du kan kombinera hög utdelning med hög utdelningstillväxt.

Läs min fulla analys om Iron Mountain:

Iron Mountain (IRM) – Analys 2021

 

Äger du något av dessa bolag? Själv har jag bara OHI i min portfölj just nu

 

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x