Jag har räknat ihop portföljens genomsnittliga direktavkastning och här presenterar jag resultatet. 

Enligt min filosofi så finns det 3 olika sätt att räkna ut detta. Självklart finns det fler sätt men här är hur jag tänker:

 

1. Den enkla metoden

Det absolut enklaste är att ta summan av all direktavkastning delat med antalet bolag. Har du 2 bolag där ena har 3% i Direktavkastning (DA) och andra 5% i DA så blir snittet 4%. Så har jag valt att göra i det här inlägget.

Enkelt, men det finns givetvis brister.

 

2. YOC-snittet. Yield on Cost.

Yield on Cost visar din direktavkastning i förhållande till ditt inköpspris i ett bolag.

EXEMPEL: Ett bolag delar just nu ut 5 kr/aktie. Du har gjort 2 historiska köp i bolaget och du köpte samma antal aktier vid dessa tillfällen. Det ena gjorde du när kursen stod i 80 kr och det andra när kursen stod i 110 kr. Ditt GAV är då 95 kr och YOC blir 5/95= 5,26%. Kursen står i 120 kr/aktie idag och då blir direktavkastningen 5/120 = 4,16%

Hos Avanza kan du direkt se ditt YOC i respektive bolag.

 

3. Viktat snitt

Det kan vara en smart sak att göra ett viktat snitt. Tänk dig att du har 3 bolag i portföljen men ett av bolagen är väldigt lite viktat jämfört med de andra 2. Det vore då kanske klokt att direktavkastningen i de 2 större bolagen väger tyngre än det 3:e som är mindre viktat.

 

Mitt snitt

I det här exemplet har jag som sagt använt metod 1. Självklart vore det också roligt att se skillnaden om jag senare skulle kolla mot metod 2 och 3.

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x