Igår fick jag en fin kommentar på mitt inlägg kring Direktavkastningen. Det var från Erik och Thomas som pedagogiskt lärde oss hur vi kan se portföljens direktavkastning i genomsnitt hos Avanza. Däremot så finns det givetvis vissa begränsningar med detta.

Det här blir alltså en liten rättelse kring gårdagens inlägg om Genomsnittlig Direktavkastning

Med andra ord behöver du alltså inte sitta och pilla i tabeller som jag i förtvivlan gjorde. När det kommer till Avanza finns det nog galet många funktioner som jag inte upptäckt ännu och förhoppningen är att vi kan lära av varandra (precis som jag gjorde i detta fall).

 

Se direktavkastningen hos Avanza

Det enda du behöver göra är att gå in på din depå (ditt ISK, KF eller aktie-fond konto) och sedan trycka på NyckeltalDå justeras tabellen och du får tillgång till en sammanställning av mycket intressant data.

Här ser vi även det berömda talet YoC (Yield on Cost). Det visar vad direktavkastningen är utifrån din genomsnittliga köpkurs. Om ni kikar i tabellen ovan så ser ni att direktavkastningen för H&M är högre än min YoC men det är för att jag köpte H&M kontinuerligt på kursnivåer högre än idag.

 

Vissa begränsningar och funderingar

En begränsning är att du enbart kan se detta på svenska innehav. I min utländska portfölj (KF) är detta helt tomt men det är väl för att Avanza inte presenterar direktavkastningen till utländska bolag löpande.

När det kommer till dessa utländska bolag får du helt enkelt sammanställa historiken själv antar jag. Då kan du gå in på seekingalpha eller dividend.com för att se den nuvarande direktavkastningen på respektive bolag.

Sedan vet jag inte varför Kopparbergs direktavkastning är frånvarande. Troligtvis för att de är noterade på marknaden Nordig MFT.

 

Det du räknade själv stämmer inte med detta

Rätt och riktigt! Samtidigt ställer jag mig frågan varför Atlas Copco direktavkastning är så pass låg. Bolaget delar ut 7 kr per aktie men även 8 kr som ett automatiskt inlösenförfarande. Det blir totalt 15 kr. Läste detta hos privata affärer:

En utdelning på totalt 15 kronor per aktie föreslås (6:80), varav 8:00 kronor extrautdelning genom inlösenförfarande.

Frågan är, ska man då inte räkna med detta i direktavkastningen då Avanza verkar räkna med den extrautdelning som t.ex. kommer från Cloetta. Och varför inte i sådana fall?

 

Vidare tycker jag att direktavkastningen från Klövern pref verkar konstig. Du får 20 kr (5 kr, 4 gånger varje år) per preferensaktie och kursen stod senast i 320.

20 / 320 är i min värd = 6,25%

Jag vet inte vart deras 4,08% kommer ifrån riktigt. Med andra ord finns det alltså vissa begränsningar och frågetecken kring detta som jag ännu inte utrett.

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x