Utifrån tidigare röstning så inser jag att många av mina läsare är intresserade av utdelningsstrategin. Det är en enkel strategi som fungerar i såväl varma som kalla börsklimat. Läste nyligen en artikel som fick mig att börja fundera kring en frågeställning rörande just utdelningsstrategin och utdelningssänkningar.

Bara för att du är utdelningsinvesterare betyder det inte att du följer en given mall. Alla kör sitt egna spår och vi lär oss med tiden vad som passar bäst. Det finns så många olika kombinationer och variationer av bara denna strategi att du med lätthet skulle kunna skriva en bok om bara det. Kanske ska jag just göra det, skriva en bok…

Marcus Hernhag är en av mina främsta förebilder inom området och har lärt mig mycket via böckerna som han skrivit. I en artikel hos DI så resonerade Hernhag såhär:

Bör sparare även sälja Skanska efter utdelningssänkningen?

”Ja, om man är en strikt utdelningsinvesterare. Då är regeln att behålla aktien så länge trenden är uppåt, och annars sälja. Det är en ganska effektiv strategi i all sin enkelhet.”

För sparare som inte lägger fokus på utdelningsaspekten är den dock värd att behålla, tillägger han.

”Skanska kommer att komma igen. Det är ingen katastrof på gång, utan mer av tillfälliga problem. Så det beror på hur strikt man vill vara i sin strategi.”

 

Sälja aktier vid utdelningssänkning

Jag vet att jag fått denna fråga tidigare och att mitt svar varit något luddigt. Men kanske är det också så att jag tänkt fel då jag inte direkt sålt bolag vars utdelning sänkts?

Mitt svar har varit att jag oftast säljer bolag som sänker utdelningen om det inte är ett allmänt surt börsklimat eller att branschen som sådan är otroligt skakig just för tillfället.

Jag menar, vad hade hänt om du sålt alla bolag som sänkte utdelningen under finanskrisen 2008/2009? Här var det många som sänkte, men som sedan jobbade ikapp redan ett par år efteråt.

 

Jag kan tillägga att jag inte sålt Skanska ännu. I senaste årsredovisningen såg vi att bolagets vinst per aktie sjönk med 21%. Därigenom skulle det vara svårt att upprätthålla den goda utdelning som man haft. Branschen i sig är väldigt skakig just nu.

Å andra sidan finns det så galet många andra fina utdelare där ute. Varför inte sålla agnarna från vetet med tiden? Varför välja det näst bästa när du kan få det bästa?

Jag skulle vilja höra er syn på det här. Rösta gärna här nedan (ni behöver inte registrera er och röstningen är helt anonym). Efter det att ni röstat ser ni resultatet.

Säljer du ett innehav när bolaget sänker utdelningen?
×
12
0
Kommentera gärna :)x
()
x