Utifrån tidigare röstning så inser jag att många av mina läsare är intresserade av utdelningsstrategin. Det är en enkel strategi som fungerar i såväl varma som kalla börsklimat. Läste nyligen en artikel som fick mig att börja fundera kring en frågeställning rörande just utdelningsstrategin och utdelningssänkningar.
Bara för att du är utdelningsinvesterare betyder det inte att du följer en given mall. Alla kör sitt egna spår och vi lär oss med tiden vad som passar bäst. Det finns så många olika kombinationer och variationer av bara denna strategi att du med lätthet skulle kunna skriva en bok om bara det. Kanske ska jag just göra det, skriva en bok…
Marcus Hernhag är en av mina främsta förebilder inom området och har lärt mig mycket via böckerna som han skrivit. I en artikel hos DI så resonerade Hernhag såhär:
Bör sparare även sälja Skanska efter utdelningssänkningen?
”Ja, om man är en strikt utdelningsinvesterare. Då är regeln att behålla aktien så länge trenden är uppåt, och annars sälja. Det är en ganska effektiv strategi i all sin enkelhet.”
För sparare som inte lägger fokus på utdelningsaspekten är den dock värd att behålla, tillägger han.
”Skanska kommer att komma igen. Det är ingen katastrof på gång, utan mer av tillfälliga problem. Så det beror på hur strikt man vill vara i sin strategi.”
Sälja aktier vid utdelningssänkning
Jag vet att jag fått denna fråga tidigare och att mitt svar varit något luddigt. Men kanske är det också så att jag tänkt fel då jag inte direkt sålt bolag vars utdelning sänkts?
Mitt svar har varit att jag oftast säljer bolag som sänker utdelningen om det inte är ett allmänt surt börsklimat eller att branschen som sådan är otroligt skakig just för tillfället.
Jag menar, vad hade hänt om du sålt alla bolag som sänkte utdelningen under finanskrisen 2008/2009? Här var det många som sänkte, men som sedan jobbade ikapp redan ett par år efteråt.
Jag kan tillägga att jag inte sålt Skanska ännu. I senaste årsredovisningen såg vi att bolagets vinst per aktie sjönk med 21%. Därigenom skulle det vara svårt att upprätthålla den goda utdelning som man haft. Branschen i sig är väldigt skakig just nu.
Å andra sidan finns det så galet många andra fina utdelare där ute. Varför inte sålla agnarna från vetet med tiden? Varför välja det näst bästa när du kan få det bästa?
Jag skulle vilja höra er syn på det här. Rösta gärna här nedan (ni behöver inte registrera er och röstningen är helt anonym). Efter det att ni röstat ser ni resultatet.
Hej KTM! Jag tror att man får ställa sig frågan vad man anser är OK nog att sälja av ett bolag för. Om man bara investerar i klassiska utdelningsaktier med syftet att få en så hög DA som möjligt på sin portfölj – då tycker jag absolut inte man bör sälja vid en utdelningssänkning. Många gånger innebär en hög DA också en hög risk. En hög DA innebär ofta att man investerar i bolag som delar ut 70%+ av sin vinst. Den kommer att variera över tiden. Att tro att ett bolag alltid kommer att kunna generera större och större… Läs mer »
Extremt bra och väl analyserande svar måste jag säga. Tack för dina kloka tankar.
Tycker att man behöver återvända till sin analys och se om man fortfarande tycker att den stämmer. Ett bolag som sänker utdelningen behöver utvärderas igen. Detta har hänt mig vid tre tillfällen. I två av fallen har jag kommit fram till att sälja, dock av olika anledningar. I ett fall utvärderar jag fortfarande. Jag sålde Skanska vid vinstvarningen i Q3 och var alltså inte med vid sänkningen. Mina utdelningssänkare var Seadrill. Den hade jag för den höga direktavkastningen och de långa borrkontrakten. När det sen visade sig att kontrakten kunde sägas upp när oljepriset föll var intjäningen inte lika säker… Läs mer »
Jag har som princip att aldrig sälja en aktie. Men jag slutar köpa fler i bolag som 1) ställer in utdelningen helt ett år, eller 2) sänker sin utdelning två år i rad.
En enstaka sänkning är en varningsflagg men innebär inte nödvändigtvis att jag slutar köpa – det utvärderar jag från fall till fall. De två reglerna ovan tillämpar jag dock strikt.
Det har aldrig hänt mig ännu, eftersom min portfölj är nystartad. Men jag röstar nej för det kan finnas en hel del anledningar till en utdelningssänkning. Det är något man ska försöka ta ställning till innan man handlar. Om Castellum sänkt utdelning hade jag reagerat annorlunda än om Skanska gör det eftersom Skanska är i en helt annan bransch som har rätt mycket problem generellt just nu.
Bra svarat! Många säger ju också att det är viktigt att kika mer på utdelningsandelen för att tänka vilken marginal bolaget har till utdelningar framöver. Exempelvis var det inte så roligt med Axfood nu senast som delar ut över 90%.
Absolut, gäller dock att se vilken fas bolagen är i också. Axfood är inte direkt ett tillväxtbolag längre och har en stabil position som de inte gör så mycket mer med, om jag inte missuppfattar. Då är en hög utdelningsandel fine, men det gäller att man är stabil. Jag ser ju hellre en utdelningsandel på 90% än en på 30% på ett företag som Axfood. Annars hade jag förväntat mig mer i tillväxt organisk eller via förvärv. Axfood är dessutom i en okonjunkturkänslig marknad. Fastighetsbolag som delar ut 90% hade varit farligt 😀 såvida man inte har en galet stor… Läs mer »
Jag säljer alltid vid utdelningssänkning. Anser att svackan förmodligen är så pass stor att det mycket väl kan hända igen. Dessutom är det ofta ganska enkelt att hitta ett nytt bolag med bättre förutsättningar.
Spännande! Som jag skrev finns det ju så galet mycket andra fina utdelare att spana in så det är nog inte fel att byta ut de som inte presterar. Hur hade du gjort med Skanska förresten? Tror inte att du äger bolaget men om du gjort det 🙂 Antar att du sålt med tanke på ditt svar
Själv funderar jag på det med utdelningssänkning och bolaget visar en bättre vinst? Ta tex Skånska Energi, som jag själv äger aktier i. Bolaget gjorde en bättre EPS i 2018 jämfört med 2017, ändå sänks utdelningen från 2 SEK per aktie till 0 SEK per aktie. Ingen som helst info från styrelsen varför, har bett om en förklaring. Är det för att bolaget ser stora CAEPEX behov i åren som kommer framöver? Spontant kan man ju tänka sig att det skulle innebära en kraftig säljsignal då utdelningen skippas men å andra sidan så har bolaget stabila finanser. Jag funderar om… Läs mer »
Sitter på 100+ enskilda bolag i min porfölj och investmentbolag samt aktiefonder varför jag bara säljer eller byter bolag eller till någon fond enskilt när bolag går dåligt (kurs/utdelningsmässigt då det ofta men inte alltid går ihop). Huvudinriktningen på portföljen är dock utdelning (aldrig legat under 4% sammanlagt på portföljvärdet) varför jag gillar denna blogg.
Hmm man kanske kanske kan säga att jag ändå håller på med en viss måttlig swingtrading av utdelningsaktier.
Som W Buffet sade någon gång allt handlar bara om att ”aldrig förlora pengar”. Min strategi som hittills har fungerat för mig.
Jag röstade nej på frågan. Tycker som så att man får titta på anledningen för en sänkning. För vissa bolag kan det säkert helt enkelt vara nyttigt att behålla viss del av vinst.
Sen är jag novis i ämnet och inte särskilt utb i ämnet:)