Hej på er där ute. Jag fick nyligen en intressant fråga som enligt mig är väldigt viktig att ta upp. Varför ens ägna sig åt att investera i stabila och långsamt växande bolag när vi i stället kan skicka in alla våra pengar i småbolag? Vi behöver inte ens välja dessa själva utan kan låta förvaltarna sköta jobbet. Borde inte det vara bättre?

Hej Kronan,

Undrar om du skrivit om eller kan svara på en fråga ang. Småbolag.
Jag har liknande din portfölj där Svolder har haft högst avkastning under de 3 åren som jag har varit med.
En stor anledning till varför det gått så bra för Svolder är just småbolagen. Min fråga är varför man inte bara går all in på småbolag och sprider ut riskerna genom att använda sig av småbolagsfonder som också historiskt presterat väldigt bra?
Det är rätt höga avgifter på dessa men tycker inte det räcker som anledning.

Endast investera i småbolag?

För att göra en sak väldigt tydlig:

Fondförvaltare för småbolagsfonder kommer alltid upplysa om den fantastiska potential småbolag har, medan förvaltare i andra fonder påpekar riskerna som finns i mindre bolag.

Så tycker jag det alltid varit och så kommer det nog också vara.

Om vi då kikar på fakta så ser det ut såhär:

När det kommer till småbolag så är Carnegie Small Cap Index bra att jämföra med då det är relativt brett för småbolagen. Jämför vi med Stockholmsbörsens breda index så ser vi en klar utklassning för Small Cap Index.

Vad som också är anmärkningsvärt är att i tider när det stormar tenderar småbolagen ta mer stryk. Anledningen är att risken för konkurs är betydligt större här.

 

 

Men småbolag över tid då?

Fakta är att småbolag generellt över tid presterat bättre än större bolag. Sedan finns det år, som förra året 2021, där småbolagen inte riktigt levde upp till sitt rykte. Den som är positiva till småbolag argumenterar där att småbolagen gick väldigt mycket bättre 2020. Att då 2021 blev ett mindre bra år jämförelsevis är inte märkligt.

Så! Låt oss då blanda småbolagsfonder och enbart köra dessa!

Har du tiden på din sida och kan sova lugnt på natten även om portföljen rasar rejält så är det helt klart en idé. Men det jag vill skicka med dig är att alla småbolagsfonder inte är guldkorn.

I en undersökning som DI gjorde så har många småbolagsfonder med dyr avgift inte presterat allt för bra. En dyr avgift är inte lika med en bra avkastning.

Exempel:

Exempel:

Samtliga data är utifrån en 10-årig period

Carnegie Small Cap Return index: 435,6%

Fond Avgift Avkastning 10 år
Catella Småbolag 2,25%, 264%
Öhman småbolagsfond A 1,71% 366%
Lannebo Småbolag 1,75% 386%

Det här är förvisso fin avkastning men det skiljer rätt mycket mot småbolagsindex och avgifterna är relativt höga.

 

Avgifterna då?

Vad gör avgiften med avkastningen egentligen?

Vi tar Catella med 2,25% mot exempelvis Avanza Global med 0,1% i avgift.

Om vi skulle anta att båda fonderna ger samma avkastning, 10% årligen de kommande 30 åren och du sparar 4000 kr per månad så blir det följande skillnad:

Catella:  5 360 956 kr

Avanza Global: 8 497 921 kr 

En skillnad på 80% med andra ord. Så ja, avgiften har betydelse, men det har också avkastningen. I det här exemplet har jag som sagt räknat med att bägge presterar lika bra.

Kan vi summera det här?

Det finns givetvis mycket som talar för att man enbart kan välja exempelvis Svolder och kombinera detta med fonder som investerar i småbolag. På längre sikt borde du få en bättre avkastning men tänk på att det är extremt stor skillnad mellan fonderna. Det finns mängder med artiklar som tar upp de bästa småbolagsfonderna.

Vill man köra mer traditionellt och ta ner risken något genom att sprida i olika typer av fonder så rekommenderar jag följande läsning:

Investera 12 000 i fonder

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x