Investor uppstod 1916, skapat av Wallenbergarna som ett sätt att äga aktier i industribolag när tråkiga reglering gjorde det svårare för familjens bank, SEB, att äga dessa. Kursen har stuckit iväg på senare tid och är ett av de investmentbolag som gått bäst 2022/2023.

I Investors bokslut kunde vi läsa att man har nettotillgångar på lite drygt 680 miljarder kr, en ökning från 630 miljarder 2021. Det här utklassar andra investmentbolag i storlek räknat med god marginal.

Antalet ägare utklassar också de andra investmentbolagen, med ännu godare marginal.

BOLAG ANTAL AKTIEÄGARE
Investor 526 608
Industrivärden 199 039
Kinnevik 192 996

Man kan säga att Investor är det Telia var år 2000-2005, nämligen det bolag alla ska äga. Investor är det närmaste vi kan komma det vi i börsvärlden brukar kalla för folkaktie. Skillnaden mellan Telia och Investor är väl att Investor i princip alltid varit en bra investering, medan Telia i princip aldrig varit en bra investering.

Nyckeln för att få ännu mer tillbaka via Investor har varit att återinvestera utdelningen du fått år ut och år in. Skillnaden är slående:

Investor avkastning 1987-2003
Utan återinvesterad utdelning 4 421%
Med återinvesterad utdelning 15 277%

Även om du struntat i att återinvestera utdelningen så har du i snitt fått lite drygt 11% årligen enligt min kalkylator. Det har slagit Stockholmsbörsen under samma tidsperiod inklusive återinvesterad utdelning.

Investors totalavkastning samt kursavkastning

 

Däremot är inte Wallenbergfamiljen ägare som sätter avkastningen i första hand. Investor beskriver sig som en långsiktig ägare och det är svårt att argumentera mot då flera av innehaven har rötter tillbaka till 1900-talets första hälft.

Portföljen utgörs av totalt 13 noterade innehav med mycket välkända namn som Atlas Copco, ABB, AstraZeneca, SAAB o.s.v.. Den noterade delen utgör den absoluta majoriteten av Investors substansvärde.

Ännu mer intressant är den onoterade delen, Patricia Industries. Där finns ett dussintal olika investeringar som står för ytterligare 20% av Investors totala substansvärde. Medicinteknikbolaget Mölnlycke är där klart störst.

Mellan dessa två får du även en skvätt EQT som, enligt mig, är en fint köpcase här och nu.

 

Är Investor fortfarande köpvärt?

2018 handlades Investor till en rabatt på 30%. Med det menas att du får de underliggande bolagen 30% billigare ifall du köper Investor jämfört med om du skulle handplockat vart och ett av dem. På rapporterat substansvärde är rabatten idag lite drygt 7%.

Den sjunkande rabatten gäller inte enbart Investor utan gäller i stort sett alla investmentbolag.

Gurun på investmentbolag i Sverige stavas Marcus Fridell. Han har skrivit den enda renodlade svenska boken om investmentbolag mig veterligen. Kanske finns det andra, men det här är åtminstone den senaste och inkluderar de flesta investmentbolagen som fanns där och då.

Han menar att Investor tillsammans med Industrivärden är bra att köpa trots låg rabatt.

Boken om investmentbolag av Marcus Fridell

 

”Rabatterna är lägre än vad de historiskt sett har varit. Visserligen ser vi inte de sjuka ’hausse-nivåerna’ som vi såg under 2021 men jag kan ändå konstatera att det permanent har blivit en högre värderingsnivå på de svenska investmentbolagen.”

Framöver kanske vi får finna oss i att Investor handlas till +/- 0% i premie, vem vet. Jag fortsätter i alla fall att handla Investor men kommer byta bort bolaget den dagen jag börjar leva på mina utdelningar.

Sedan är jag givetvis insatt i att vi inte kan förvänta oss de +19% som Investor presterat historiskt.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x