Investor uppstod 1916, skapat av Wallenbergarna som ett sätt att äga aktier i industribolag när tråkiga reglering gjorde det svårare för familjens bank, SEB, att äga dessa. Kursen har stuckit iväg på senare tid och är ett av de investmentbolag som gått bäst 2022/2023.
I Investors bokslut kunde vi läsa att man har nettotillgångar på lite drygt 680 miljarder kr, en ökning från 630 miljarder 2021. Det här utklassar andra investmentbolag i storlek räknat med god marginal.
Antalet ägare utklassar också de andra investmentbolagen, med ännu godare marginal.
BOLAG | ANTAL AKTIEÄGARE |
---|---|
Investor | 526 608 |
Industrivärden | 199 039 |
Kinnevik | 192 996 |
Man kan säga att Investor är det Telia var år 2000-2005, nämligen det bolag alla ska äga. Investor är det närmaste vi kan komma det vi i börsvärlden brukar kalla för folkaktie. Skillnaden mellan Telia och Investor är väl att Investor i princip alltid varit en bra investering, medan Telia i princip aldrig varit en bra investering.
Nyckeln för att få ännu mer tillbaka via Investor har varit att återinvestera utdelningen du fått år ut och år in. Skillnaden är slående:
Investor avkastning 1987-2003
Utan återinvesterad utdelning | 4 421% |
Med återinvesterad utdelning | 15 277% |
Även om du struntat i att återinvestera utdelningen så har du i snitt fått lite drygt 11% årligen enligt min kalkylator. Det har slagit Stockholmsbörsen under samma tidsperiod inklusive återinvesterad utdelning.
Däremot är inte Wallenbergfamiljen ägare som sätter avkastningen i första hand. Investor beskriver sig som en långsiktig ägare och det är svårt att argumentera mot då flera av innehaven har rötter tillbaka till 1900-talets första hälft.
Portföljen utgörs av totalt 13 noterade innehav med mycket välkända namn som Atlas Copco, ABB, AstraZeneca, SAAB o.s.v.. Den noterade delen utgör den absoluta majoriteten av Investors substansvärde.
Ännu mer intressant är den onoterade delen, Patricia Industries. Där finns ett dussintal olika investeringar som står för ytterligare 20% av Investors totala substansvärde. Medicinteknikbolaget Mölnlycke är där klart störst.
Mellan dessa två får du även en skvätt EQT som, enligt mig, är en fint köpcase här och nu.
Är Investor fortfarande köpvärt?
2018 handlades Investor till en rabatt på 30%. Med det menas att du får de underliggande bolagen 30% billigare ifall du köper Investor jämfört med om du skulle handplockat vart och ett av dem. På rapporterat substansvärde är rabatten idag lite drygt 7%.
Den sjunkande rabatten gäller inte enbart Investor utan gäller i stort sett alla investmentbolag.
Gurun på investmentbolag i Sverige stavas Marcus Fridell. Han har skrivit den enda renodlade svenska boken om investmentbolag mig veterligen. Kanske finns det andra, men det här är åtminstone den senaste och inkluderar de flesta investmentbolagen som fanns där och då.
Han menar att Investor tillsammans med Industrivärden är bra att köpa trots låg rabatt.
”Rabatterna är lägre än vad de historiskt sett har varit. Visserligen ser vi inte de sjuka ’hausse-nivåerna’ som vi såg under 2021 men jag kan ändå konstatera att det permanent har blivit en högre värderingsnivå på de svenska investmentbolagen.”
Framöver kanske vi får finna oss i att Investor handlas till +/- 0% i premie, vem vet. Jag fortsätter i alla fall att handla Investor men kommer byta bort bolaget den dagen jag börjar leva på mina utdelningar.
Sedan är jag givetvis insatt i att vi inte kan förvänta oss de +19% som Investor presterat historiskt.
Investor är grundplåten i min portfölj med c:a 20% av portföljvärdet. Utdelningarna har jag valt att inte återinvestera i själva Investor, utan direkt i bolagen på OMX30. Siktar oxå på att leva på utdelningar framöver, men till skillnad från KTM kommer jag inte byta aktier mot de med högre direktavkastning, eftersom jag är rädd för att hamna i ”värdefällor” med kurskollaps att vänta. (Tänk Telia, Intel, AT&T, Castellum, …, …). Däremot när jag nyköper väljer jag bolag med mellan 4 och 7-8% direktavkastning och ser successivt hur portföljens egen direktavkastning ökar. Japp – jag är en rädd jävel.
Man behöver inte skämmas för att köpa Investor. Personligen har jag inte aktien i någon aktieportfölj men får den på köpet i några fonder jag har (Spiltan mm).
Vill man gå utanför landets gränser så varför inte finska CapMan med ca 5% DA. Spanar även på 3I (IIII är tickern) som är noterat i London och ser klart intressant ut.
Tjenare Professorn och tack för dina mail med din portfölj! Mycket intressant 🙂
Håller helt klart med dig. Undrar om det är många som likt jag även äger underliggande bolag individuellt. Jag har väl handplockat de jag själv tycker är de bästa utdelarna och där återfinns AtlasCopco som är Investors största pjäs
Hej Kronan!
Det skullevara intressant att höra dina tankar hur du skulle lägga upp portföljen när du ska leva på utdelningar,
JG
Halloj halloj!
Jag kommer nog behålla mina preferensaktier samt även Lunar och Tessin som jag tycker ger stabil och bra ränta för att leva på. Sedan kommer troligtvis en större del av portföljen aggera en typ av Dogs of the Dow där jag varje år byter de som för tillfället ser intressanta ut utifrån direktavkastning. Utdelningarna är trots allt skattefria och tack vare att det finns fast courtage behöver inte den bli särskilt stor heller.
Blir troligtvis att vikta upp mer utrikes med tanke på att källskatten kommer tillbaka fortare. En del BDC:er.
Lär nog bli 15-20 bolag
Stabilare aktie än Investor får man leta länge efter!
Jo tack, jag har letat 🙂
Jag förstår egentligen inte varför det ska vara just någon rabatt i investmentbolag. Någon som har en bra förklaring. Det vore rimligt att värderingen var ganska lika substansvärde, med lite övervärdering i fall med bra historik och intressanta investeringar och substansrabatt i de fall de har dåligt trackrekord.
”Någon som har en bra förklaring.”
Nej, och det finns ingen faktisk förklaring utan bara teorier. En sådan teori är att du får en påse med olika aktier och att du kanske är intresserad av vissa men inte alla. Därmed borde det vara en viss rabatt på påsen. Men det är bara en av många teorier.
Minns att Marcus tog upp det i sin bok men kommer inte ihåg alla anledningar som han angav. Var rätt intressant kapitel