Kanske tycker du att det är fel att jag tar upp cannabisbolag här på bloggen? Då måste du nog tyvärr söka dig vidare för här skriver jag exakt vad mitt hjärta säger, och just idag handlar det faktiskt om cannabis.

Läste nyligen en artikel om vilka utländska bolag som är mest ägda hos Avanza. Såhär ser den listan ut.

Aktie Ägare i år %
Apple Inc 12 632 9
Aurora Cannabis Inc 12 459 -22
Microsoft Corp 12 365 19
Sampo Oyj A 11 122 6
Novo Nordisk B 10 039 15
Danske Bank 9 057 11
Tesla Inc 8 778 105
Fortum Oyj 8 384 2
Amazon.com Inc 8 161 16
Walt Disney Co 7 142 -3
Tomra Systems 7 013 1
Activision Blizzard Inc 6 498 7
Berkshire Hathaway Inc Class B 6 206 0
Johnson & Johnson 6 145 3
Realty Income Corp 6 060 9
Patriot One Technologies Inc 5 901 5
NVIDIA Corp 5 712 26
Canopy Growth Corp 5 482 4
Advanced Micro Devices Inc 5 272 24
Alibaba Group Holding Ltd 4 750 4

*Tänk på att Aurora Cannabis har en aktie noterad i CAD och en i USD. Siffran över ägare är den sammanlagda siffran.

 

Rätt intressant måste jag säga

Troligtvis är du inte förvånad att Microsoft, Apple och Tesla finns med i listan. Inte jag heller. Det som däremot förvånar mig är det stora antalet inverterare som faktiskt äger Aurora Cannabis. Det här är då ett cannabisbolag som specialiserar sig inom medicinsk cannabis. Intressant fakta är att bolaget hamnar i branschen Sjukvård hos Avanza, precis som Johnson & Johnson.

Kursen har tyvärr tagit mycket stryk på senare tid:

Ett litet lyft blev när Baiden fick ta över fanan från Trump, men den lyckan blev kortvarig och många såg nog sin möjlighet att snabbt lämna efter några procent uppsida.

Aurora är dock inte ensam att gå knaggligt när det kommer till bolag inom marijuana sfären. Kikar vi på utvecklingen i exempelvis Tilray och Canopy så är detta i princip spegelbilder.

Alla bolag som jag nämnt hitintills har inte heller någon utdelning. Går du in nu i hoppet om att det är på tok för billigt så får du alltså inget kassaflöde alls i väntan på att din förhoppning ska gå i uppfyllelse. Det är tyvärr inget för mig.

Hade jag investerat i något liknande så vore det i sådana fall Altria Group som faktiskt höjt utdelningen över 50 år i rad och som idag handlas till 8,5% i direktavkastning. Mycket av det jag tycker om just det bolaget står i min analys av Altria.

Det jag minns var att hypen kring marijuanaaktier var så galet stor för en tid sedan. Aktierna rusade upp och som vanligt blev många intresserade av att se andra lyckas med sina investeringar. Legalisering av cannabis fick snabbt fotfäste och drog med sig marknaden i sin framfart. 

 

Varför går cannabis bolagen dåligt?

Från och med Q2 förra året började dock branschen stagnera. Det var väl en kombination av bristfällig cannabislagstiftning, nitisk bankreglering, och samtidigt en pandemi med oro för lågkonjunktur som fått branschen att verkligen gå ner i graven.

 

Varför investerar inte jag?

Jag brukar alltid säga att du ska prioritera de branscher som ligger ner. Jag gjorde så i skogsbranschen när det generella massapriset blev lidande men investerade också mycket i Skanska då byggindustrin gick på knäna. När hot om sänkta läkemedelspriset hägrade köpte jag mycket inom sjukvård etc.

Däremot har jag väldigt dålig koll på just den här branschen och investerar därav inte. Att gå in i något potentiellt snabbväxande case utan utdelning är inte min filosofi helt enkelt.

Sedan får jag väl stå där nere med byxorna nere ifall det visade sig vara ett självklart val att köpa på sig i bolagen just precis nu. Men det kommer inte göra mig särskilt mycket 🙂

 

2.9 9 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x