Väldigt många har en dröm om att tjäna pengar utan att lyfta ett finger. Skulle alla ha den drömmen så skulle nog allt gå åt h*lvete. Lyckligtvis är det inte så men här kommer ett exempel på att ekonomisk frihet faktiskt inte är omöjligt bara du låter tiden ha sin gång.
I bilden ovan visar jag min portföljutveckling inklusive utdelning under tidsperioden 1 år. 80 000 kr extra är inte en liten slant, speciellt inte om man tidigare levt från en lönecheck till en annan.
Plötsligt inser jag hur andra investerare som vevat på längre än jag kan skrapa ihop en årsinkomst på bara någon månad. Givetvis kan det gå åt andra hållet också, men som jag alltid tjatar om så tenderar börsen att under lång tidshorisont öka i värde.
För mig innebär 80.000 kr drygt 3 månadslöner. Att tänka såhär är roligt men också lite fel. Själv anser jag att det är bättre om du har någon av dessa planer ifall du vill bli ekonomiskt fri:
- Lev på de utdelningar du lyckas skrapa ihop under året
- Lev på 4% av ditt totala portföljvärde (4-% regeln). Det innebär att du tar ut 4% av din portfölj varje år
Anledningen är att du aldrig kan veta om börsen kommer gå upp eller ner under ett år. Att då leva på avkastning blir en dödsdom. Utdelningarna tenderar däremot att vara mycket mer stabila under även tyngre perioder.
Jag har goda förhoppningar på börsåret 2019. Precis som jag har goda förhoppningar på resterande del av min börskarriär. Det tycker jag att du också ska ha.
Fick en fråga igår om det är bättre att spara i fonder eller aktier. Den frågan går att sväva ut på i timtal men mitt korta svar är att det spelar mindre roll. Fonder är ett galet bra alternativ om du inte har intresset att läsa på om specifika bolag medan du via aktier kan få din alldeles egna liga av bra presterande bolag.
I framtiden kommer du att tacka dig själv att du hade god framförhållning och tänkte på dig själv i ett tidigt skede.
Visst är det härligt med tre månadslöner extra i avkastning, men precis som du säger, utdelningar är mer stabilt. Jag kan nu leva på mina utdelningar och har precis som @Snålgrisen en filosofi att ha en buffert på ett räntekonto, i mitt fall två års levnadskostnader.
Sedan funderar jag vidare på om man ska rebalansera portföljen och gå mot en 60/40, 70/30 eller 80/20 split mellan aktier och obligationer. Just nu är splitten 90/10.
Låter ändå klokt måste jag säga. Många som lever på utdelningar går ju från lite mer utdelningstillväxt till lite högre direktavkastning och stabilitet. Själv har jag en liten blandning men fokuserar mest på utdelningstillväxt i dagsläget. I år har däremot inte utdelningstillväxten varit så god 🙂
Jag blir nyfiken på att höra om hur du själv tänker kring målet med ditt sparande, för jag gissar att du inte kommer sluta när du når din första miljon?! Vill du gå i en tidig pension eller vill du en dag leva livet på dubbla inkomster (lön+avkastning) ? Vad är drömmen? Och hur stort kapital behöver du för att leva den drömmen? Du behöver inte svara här och nu, men gärna i ett blogginlägg framöver:)
Hej hej investererskan!
Det blir nog att dra ett x antal utlandsresor och kanske en ny bil när jag når miljonen som jag kan köpa kontant. Sedan börjar jag om igen 😉
Haha näe, skämt åsido så kommer jag fortsätta och jag är nästan mest sugen på att se hur fort det går från 1 miljon till 2. Har ju via bloggen tagit upp en del exempelportföljer som skulle ge dig 25k i månaden via utdelningar. Känns helt klart som en dröm att sträva mot 🙂
Kommer nog ett mer utvecklat blogginlägg om detta längre framöver här
Att tänka att det är 3 månadslöner är inte fel, men att tänka att det ska gå att plocka ut 17% ur portföljen på årsbasis är ju fel om man vill ha lite pengar kvar som jobbar för en. 🙂
Jo det håller jag med om. Just 4% regeln är det ju gjort många forskningar på och om du tar ut 4% varje år så ska det räcka och bli över. Kommer skriva mer om just denna regel framöver då det finns otroligt många varianter av den.
17,53% på ett år är inte dåligt, grattis! 🙂
TACK för det.
Så kan det självklart inte se ut varje år men jag försöker långsiktigt hålla mig på 10% årligen eller mer.
Hej! Har precis börjat att investera i aktier och försöker lära mig så mycket som möjligt. Lyssnade på P3 Dystopias avsnitt ”ekonomisk kollaps” och blev lite fundersam till hur mycket pengar man vågar satsa på börsen. Så min fråga är hur du ställer dig till det de pratar om i avsnittet? Vore kul att höra från någon som är mer insatt 🙂
Hej Rebecka! Tycker att du ska börja spara på börsen redan på måndag om jag ska vara ärlig. Grejen är den att det har alltid pratats om en krasch sedan jag startade min sparresa men som du ser har den inte kommit. Om den kommer om 5, 10 eller 20 år har vi ingen aning om. Det enda vi kan veta är att nästa krasch inte kommer vara den andra lik. Ett bra tips är att skjuta in lite av ditt sparande varje månad så att du inte går in med allt vid ett och samma tillfälle. Själv började jag… Läs mer »
Det finns ju ett antal olika filosofier kring denna och den som jag känner mig mest trygg med är onekligen utdelningsportföljen. Visst, i kristider kommer utdelningarna att sänkas aningen, men historiskt sett har det endast rört sig om ett år eller två, sen har de gått upp igen. Vår filosofi är att när tiden är mogen ha en utdelning/månad som täcker de löpande utgifterna samt en buffert på ca 1 års utgifter för de magrare åren. I runda slängar 25000 kr i månaden siktar vi på. Då finns det utrymme för en och annan resa också. Det är mycket dödtid… Läs mer »
Att det alltid blir dyrare att inte arbeta är nog olika från person till person. Jag har stora omkostnader i form av lång och dyr pendling, uteluncher och ”arbetskläder” (tänk arbetsplats med högre krav på dresscode) och kommer definitivt inte ha de utgifterna om jag inte arbetar.
Värt att tänka på är att 4% regeln inte skiljer sig speciellt mycket från utdelningsportföljen. 4%regeln beskrivs dessutom fel i artikeln. Man tar 4% av portföljen dag 1, nästa år är det samma summa, justerat mot inflationen. I vissa modeller så justerar man delvis denna summa efter portföljens prestation, men det handlar inte om att fortfarande ta ut 4%.
Om jag inte minns fel så brukar en genomsnittlig utdelning i dessa portföljer ligga på just 4% . Det blir alltså i princip samma sak
Bra poäng där Erik. Har själv jämfört 4% regeln och utdelningsfilosofin och som du säger är det nog mindre skillnad än vad folk tror 🙂
Tycker du gör bra som kör på just utdelningsvägen Snålgrisen. Du har onekligen lyckats väldigt bra här och du är en förebild för många av oss. Som jag skrev i en kommentar tidigare så finns det väldigt många olika former av 4% regeln och det kan hända att en kanske är tryggare än den andra. Allt beror nog på hur mycket av portföljen du vill ha kvar när du går i graven.