Väldigt många har en dröm om att tjäna pengar utan att lyfta ett finger. Skulle alla ha den drömmen så skulle nog allt gå åt h*lvete. Lyckligtvis är det inte så men här kommer ett exempel på att ekonomisk frihet faktiskt inte är omöjligt bara du låter tiden ha sin gång.

I bilden ovan visar jag min portföljutveckling inklusive utdelning under tidsperioden 1 år. 80 000 kr extra är inte en liten slant, speciellt inte om man tidigare levt från en lönecheck till en annan.

Plötsligt inser jag hur andra investerare som vevat på längre än jag kan skrapa ihop en årsinkomst på bara någon månad. Givetvis kan det gå åt andra hållet också, men som jag alltid tjatar om så tenderar börsen att under lång tidshorisont öka i värde.

För mig innebär 80.000 kr drygt 3 månadslöner. Att tänka såhär är roligt men också lite fel. Själv anser jag att det är bättre om du har någon av dessa planer ifall du vill bli ekonomiskt fri:

  • Lev på de utdelningar du lyckas skrapa ihop under året
  • Lev på 4% av ditt totala portföljvärde (4-% regeln). Det innebär att du tar ut 4% av din portfölj varje år

Anledningen är att du aldrig kan veta om börsen kommer gå upp eller ner under ett år. Att då leva på avkastning blir en dödsdom. Utdelningarna tenderar däremot att vara mycket mer stabila under även tyngre perioder.

Jag har goda förhoppningar på börsåret 2019. Precis som jag har goda förhoppningar på resterande del av min börskarriär. Det tycker jag att du också ska ha.

Fick en fråga igår om det är bättre att spara i fonder eller aktier. Den frågan går att sväva ut på i timtal men mitt korta svar är att det spelar mindre roll. Fonder är ett galet bra alternativ om du inte har intresset att läsa på om specifika bolag medan du via aktier kan få din alldeles egna liga av bra presterande bolag.

I framtiden kommer du att tacka dig själv att du hade god framförhållning och tänkte på dig själv i ett tidigt skede.

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x