Alla har inte tagit det goda beslutet som du och jag gjort, d.v.s. att lägga sitt sparande i aktier/fonder i stället för i madrassen. Jag pratade nyss med en kompis som sa att han inte ”orkat” se över sitt sparande och investera pengar. Statistiken i tabellen jag nu knåpat ihop visar att det här är väldigt vanligt.
Statistiken kommer från SEB:s sparbarometer och visar hur hushållen valt att göra med sitt sparande under kvartal 2 2021. Svenskarna har valt att lägga 78 miljarder kr i sparkonto medan fondsparandet bara fått 28 miljarder kronor. Det är en rätt stor skillnad.
Nollränta till 2024
Passande är att Riksbanken i veckan kom ut med sitt räntebesked där man meddelar att reporäntan* kommer lämnas på 0.
*Genom att höja eller sänka reporäntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen.
Vidare är Riksbankens ränteprognos att vi kommer ligga kvar på nollränta fram till 2024. Det här är givetvis bara en prognos och inget är skrivet i sten ännu.
Att majoriteten väljer att spara såhär är för mig en gåta. Kanske har alla valt att fylla på sin buffert extra mycket just nu. Jag har i och för sig sparat mindre i aktier under månaderna som gått men det har att göra med min förändrade livssituation. På tal om det vill jag rätta mitt senaste inlägg om lönen (tack för det).
Ska du spara på sparkonto så kan du idag maximalt få 1% i ränta. Värt att nämna är att inflationen just nu sägs vara kring 2%. Dina pengar urholkas om du idag sparar på sparkonto med andra ord
Högst ränta på sparkonto just nu
Sparkonto |
Ränta (%) |
---|---|
Lunar Sparkonto | 1 |
Nordiska Flex Plus | 0,95 |
GCC Spar | 0,9 |
Northmill Bank | 0,95 |
Froda Sparkonto | 0,85 |
Något som också är intressant
En annan intressant graf från sparbarometern rör hushållens skulder. Här ser vi hur hushållens skulder i relation till den disponibla inkomsten slår över 200%, alltså det dubbla. Strax före år 2000 var skuldkvoten ungefär ett och nu är den alltså 2.
Den disponibla inkomsten är ett märkligt ord men betyder summan av alla inkomster (såsom lön, barnbidrag, bostadstillägg etc.) minus skatten. Jag antar att 200% innebär att en person som tjänar 200 000 kr netto per år har skulder för 400 000. För mig är kvoten just nu 0 då jag inte har något lån.
Förklaringen till att många sparar på bankkonto lär väl vara att intresset för långsiktigt sparande generellt är ganska litet. Folk sparar väl till resor, bilar och annan konsumtion. Pengar som ska användas inom kort hör inte hemma på börsen. Men, varför klaga? Utan folk som spenderar, skulle bolagen gå dåligt vilket skulle innebära skrala eller obefintliga utdelningar. 🙂
Precis! Jag minns att jag kollade upp hur stor andelen var men det blev missvisande då statistiken jag läste även inkluderade pensionsspar som ändå många har. Många sparar i fonder där trots att man knappt vet vad en fond är.
Angående skuldkvot, har du inget csn lån? Strongt jobbat👍. Hur tänker du med kommande bostadslån? För de med bostadslån lär ju dra upp statistiken mycket
Hej hej Micke!
Alltid kul att få dina kommentarer. Tror du skrivit här tidigare 🙂
När jag pluggade var jag ändå rätt sparsam och tog inte mycket lån. Hade billigt boende. Såhär i efterhand önskar jag givetvis att jag tagit lån och investerat. Alltid lätt att vara efterklok.
Det lån jag hade på 100 k har jag betalat igen precis här i dagarna.
Jag kommer ta ca 1 mille i bostadslån för kåken.
Dock kom jag att tänka på en sak som inte var allt för nice men jag tänker resonera om det i ett kommande inlägg
Grattis till tillbakabetalt CSN, även om det är sjukt låg ränta så är det mentalt skönt att vara helt skuldfri. Själv tog jag fullt lån under studietiden, 5år civilingenjör, så har en del kvar. Men har ingen brådska med det lånet, extraamorterar hellre på bolånet isåfall(ca 65% belåningsgrad).
Jodå det har du rätt i, har kommenterat förr men var ett tag sen nu. Jag började följa din blogg sensommaren 2016 om jag minns rätt, men har läst lite mindre frekvent senaste tiden.
Inga lån på aktier eller bostad är numera att betrakta som ”pengarna på banken”.
Man ska nog inte vara rädd att ta bostadslån men belåna portföljen varnar jag alltid för.
Jag har själv en regel att ta belåning om portföljens värde sjunker med 30% från den punkt vi har nu.
Med den regeln behöver jag aldrig fundera på belåning