Alla har inte tagit det goda beslutet som du och jag gjort, d.v.s. att lägga sitt sparande i aktier/fonder i stället för i madrassen. Jag pratade nyss med en kompis som sa att han inte ”orkat” se över sitt sparande och investera pengar. Statistiken i tabellen jag nu knåpat ihop visar att det här är väldigt vanligt.

Statistiken kommer från SEB:s sparbarometer och visar hur hushållen valt att göra med sitt sparande under kvartal 2 2021. Svenskarna har valt att lägga 78 miljarder kr i sparkonto medan fondsparandet bara fått 28 miljarder kronor. Det är en rätt stor skillnad.

Nollränta till 2024

Passande är att Riksbanken i veckan kom ut med sitt räntebesked där man meddelar att reporäntan* kommer lämnas på 0.

*Genom att höja eller sänka reporäntan påverkar Riksbanken andra räntor i Sverige vilket påverkar efterfrågan i den svenska ekonomin och därmed inflationen.

Vidare är Riksbankens ränteprognos att vi kommer ligga kvar på nollränta fram till 2024. Det här är givetvis bara en prognos och inget är skrivet i sten ännu.

Att majoriteten väljer att spara såhär är för mig en gåta. Kanske har alla valt att fylla på sin buffert extra mycket just nu. Jag har i och för sig sparat mindre i aktier under månaderna som gått men det har att göra med min förändrade livssituation. På tal om det vill jag rätta mitt senaste inlägg om lönen (tack för det).

Ska du spara på sparkonto så kan du idag maximalt få 1% i ränta. Värt att nämna är att inflationen just nu sägs vara kring 2%. Dina pengar urholkas om du idag sparar på sparkonto med andra ord

Högst ränta på sparkonto just nu

Sparkonto

Ränta (%)

Lunar Sparkonto 1
Nordiska Flex Plus 0,95
GCC Spar 0,9
Northmill Bank 0,95
Froda Sparkonto 0,85

Något som också är intressant

En annan intressant graf från sparbarometern rör hushållens skulder. Här ser vi hur hushållens skulder i relation till den disponibla inkomsten slår över 200%, alltså det dubbla. Strax före år 2000 var skuldkvoten ungefär ett och nu är den alltså 2.

Den disponibla inkomsten är ett märkligt ord men betyder summan av alla inkomster (såsom lön, barnbidrag, bostadstillägg etc.) minus skatten. Jag antar att 200% innebär att en person som tjänar 200 000 kr netto per år har skulder för 400 000. För mig är kvoten just nu 0 då jag inte har något lån.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x