Troligtvis har jag presenterat min lön och min sparkvot sedan starten av bloggen. Att anteckna ner denna och föra statistik har varit en av de främsta morötterna för mig att fortsätta spara mot ekonomisk frihet. Här är hur mycket jag tjänade under april samt det jag lyckades spara av detta som nu åker in till portföljen.

Någon påpekade till mig under veckan att min avkastning lyste med sin frånvaro och att det enbart var mitt sparande som givit effekt. Det finns väl både rätt och fel i det påståendet.

Innan Corona bröt ut så var min avkastning sedan start nästan 330 000 kr. Det är rätt mycket pengar som hjälpt mig att nå miljonen snabbare. Efter Corona raderades mycket av detta ut och idag ser det inte lika muntert ut.

Hade jag vetat exakt när börsen skulle toppa och bottna hade jag givetvis sålt på toppen och köpt på mig hela härligheten igen på botten. Tyvärr är det här lättare sagt än gjort, vilket jag oftast ordar om.

Därigenom kan avkastningen se väldigt annorlunda ut om man mäter i botten av en kris, eller när ekonomin går som allra starkast.

Vad jag därigenom fullt kan påverka är mitt sparande, varpå jag lagt den största delen av krutet här.

Inkomster

Här nedanför presenterar jag inkomsterna för april (det jag fick förra lönen). Dessa har jag alltså kunnat spendera från lönen i april till lönen i maj och det som blev över ser du under nästa rubrik Sparande.

Har man problem med att spara pengar är det absolut bästa att sätta undan pengarna till sitt sparande direkt före något annat görs, men det här är approachen jag tagit.

 

Lön  24 923 kr
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter  11 988 kr
Övrigt  0 kr
SUMMA  36 991 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande:

Avanza 25 500 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 0 kr
Kameo 1000 kr
SUMMA 27 500 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 92% 92%
  • Lendify 4% 4%
  • Tessin 0% 0%
  • Kameo 4% 4%

Sparkvot

Det blev en rekordhög sparkvot den här månaden och givetvis är jag glad för det. Antar att Corona gör mer med sparkvoten än vad man kan tro. Det blir i alla fall 0 kr ute på krogen och någon utemat har jag inte heller sett till.

%

Sparkvot

 

Snitt sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

4.4 16 votes
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x