Det är dags att kika på vad årets sista månad hade att erbjuda nu när ny lön trillat in. Just nu känns det extra bra att ha ett större sparande då börsen verkligen varit negativ i december. ”Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”.
Inkomster
Under inkomster räknar jag alla typer av intäkter jag fått under månaden. Nu i december trillade det in pengar från mitt extrajobb, men då jag räknar intäkterna som jag fick i november så blir det tomt under denna post.
Jag har alltså alltid valt att räkna med lönen jag fick föregående månad. Sedan betalar jag räkningar och spenderar pengar tills dess att jag får in ny lön. Vid den tidpunkten väljer jag att skjuta över det som blev över till sparande (se nedan). Enkelt och smidigt, men inget jag egentligen rekommenderar de som har problem att spara.
Så här såg intäkterna ut den 25:e förra månaden. De 80 extra kronorna trillade in via pantning.
Lön | 24 592 kr |
Lön Extrajobb | 0 kr |
Bloggintäkter | 5 783 kr |
Övrigt | 80 kr |
SUMMA | 30 455 kr |
Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.
Sparande
Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande under november/december. Jag har valt att sprida pengarna enligt följande:
Avanza | 19 500 kr |
Lendify | 1000 kr |
Tessin | 0 |
Kameo | 0 |
SUMMA | 20 500 kr |
Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.
- Avanza 95%
- Lendify 5%
- Tessin 0%
- Kameo 0%
I börsklimatet som råder så har jag valt att sätta över alla slantar jag kan till Avanza för att investera i mina bolag. 1000 kr fick i alla fall trilla över till Lendify som ett litet symboliskt kompliment.
Under månaden trillade det också in 5700 via ränta från ett projekt som jag har via Tessin. Dessa pengar är inte skattade på ännu, men ändå ett trevligt tillskott. Allt jag får via Tessin väljer jag att återinvestera via Tessin.
Sparkvot
Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…
%
Sparkvot
Så beräknar jag sparkvoten
Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).
Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify.
Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.
Har ni ännu hunnit räkna ut hur det gick med ert sparande? Dela gärna med dig vad det landade på!
68% sparkvot, riktigt imponerande. Det mest imponerande är att du lyckas hålla en konstant hög sparkvot. Håller med om att sparande till något så nära i tiden som inom ett år inte bör räknas med i kvoten, dock har jag svårt att se amortering som sparande. Kan såklart förstå de som räknar med det i och med att CSN och bostadslån i många fall är nödvändiga, men var ska man dra gränsen? Allt över 4% ränta? Eller kan man räkna med billånet eller kanske delbetalningen på tv:n om man har sådan kanske 😉
God jul och gott nytt utdelningsår!
Hej Micke!
Fantastiskt stort tack för den kommentaren, det ger mig motivation 🙂 Ja jag vet att vissa vill räkna med amortering och andra inte. För mig skulle gränsen gå vid bostadslån och så KANSKE CSN. Bostaden är ju en investering som med tiden ger avkastning, så det tycker jag ändå är fine. Att räkna med amortering till sitt billån skulle jag dock inte göra.
Men här gör var och en som man vill.
Ha en riktigt god jul!
Hej kTM! Tack för dina inspirerande inlägg. Jag tycker det är väldigt intressant det här med om man ska räkna in amorteringar på bolån i sparkvoten. Jag har alltid räknat sparkvoten ex amortering på bolån då ligger den på 28% i snitt just nu, om jag räknar ink amortering då blir den 39,5%, ett tal som känns egentligen mera rättvist då vi lägger ner ganska mycket engagemang i sparandet. Om vi hade ägt bostaden utan lån så hade förmodligen hela summan vi lägger på amortering gått istället till sparande tex Avanza. Men jag är inte säker på hela summan hade… Läs mer »
Hej Emil! Näe det där är alltid en knivig fråga. Jag äger min bostad och har inte lån på denna så det är lite svårt för mig att svara också. MEN jag tror att om jag haft ett bostadslån så skulle jag ändå räkna in amorteringen här. Det känns i alla fall mer vettigt än att räkna med ett lån till en vattenskoter som du köpte på via lån för ett år sedan. Det finns väldigt många bloggare som resonerar kring detta och många har nog olika syn. Däremot tror jag att de flesta håller med mig att man kan… Läs mer »
Landar på en dryg sparkvot om 55% för hela 2018 vilket jag är nöjd med 🙂 Nästa års mål är att nå 60%. Varierar dock lite månad från månad men december landade på 53%.
Då är dock amortering och CSN inte inräknat för december, med dessa så blir kvoten 58%!
Alltså det är ju så magiskt så jag kan knappt tro det. Fantastiskt bra jobbat! Att dessutom ha som mål att försöka öka sparkvoten något tycker jag är suveränt. Då har man något att sträva efter.
Jag tycker jag själv uppnått en bra balans i mitt sparande och lider absolut inte av det. Visst hade jag kanske ätit mer luncher ute och mer middagar ute om jag inte brytt mig om sparandet, men vad hade det här egentligen givit? Vi bjuder i stället hem folk till det vi lagat själv.
God jul!
Imponerande på alla sätt KTM. Jag har inte hunnit räkna på min sparkvot ännu. Jag sätter undan 3000 kr varje månad som investeras i aktier och fonder. Tanken är att dessa pengar skall sätta guldkant på tillvaron när jag väljer att gå i pension. Jag fick nyligen reda på att jag företaget jag arbetar för erbjuder tidbanksväxling mot pengar i en traditionell tjänstepension. Företaget sätter varje år in en summa i denna försäkring, men man kan alltså även själv skjuta till pengar i form av tidbanksväxling. Jag växlade nyligen in timmar som motsvarar runt 12k och tanken är att jag… Läs mer »
Hej du Stefan och god jul!
Alltså det lät ju väldigt smidigt det där med tidbanksväxling. Är det alltså flextid som du kan omvandla? Önskar att vi hade haft något liknande. Själv sitter jag på 50 timmars flex som jag aldrig riktigt kommer ihåg att använda.
Snyggt att du skapat ett kontinuerligt sparande som kommer förgylla din pension lite extra. Det växer snabbt och blir en väldigt fin guldkant ska du se.
Det är sk. Arbetstidsförkortning. Vi får 2,5 tim/vecka och kan välja att ta ut tiden i ledighet, pengar, eller tidbanksväxling.
God Jul KTM.
Intressant inlägg, och väldigt bra inkomster. Jag önskar att vi kunde få till några ytterligare sidoinkomster förutom att hyra ut ett garage och då utdelningarna, men det är svårt. Tiden och orken räcker inte till. Kanske som pensionär kan man göra sig tillgänglig på annat sätt, om man nu skulle tröttna på att ligga i solstolen haha. Knepigt det där att beräkna sparkvot. Det känns som m det finns många olika sätt att beräkna det där. Vi räknar amorteringarna på fruns csn och amorteringar på bostadslånet som sparande. Några andra lån har vi inte (förutom Avanza-hävstångslånet). Sen sparar vi 25000… Läs mer »
Tycker inte delbetalning av bil/tv etc är sparande, utan det är ren konsumtion. Endast bostadslån då, om man nu tar höjd för eventuell värdeminskning.
Själv får vi aldrig samma sparkvot. Utan ligger endast på en 20-25 % (för många utlandssemestrar)
Vi hade en sparkvot på 44% denna månaden, vilket var betydligt bättre än vanligt. Trots att jag hade en vecka med sjukdagar. Eller vi hade haft en sparkvot på 44% om vi valt att spara pengarna, men vi gjorde en privat utdelning till oss själva eftersom vi levt väldigt snålt i snart 1 år pga köpe av ny lägenhet. Nu är alla lån på plats, alla bryggningslån lösta, gamla lägenhet såld, skatten uträknad, och mestadelen av det nya som ska köpas in till boendet är köpt. Dessutom jul fixat. Så nu vet vi hur mycket pengar vi har att röra… Läs mer »
Hej, har ett liknande kalkylark som dig där jag fyller i alla mina utdelning. Tänkte bara höra med dig hur du bokför utländska utdelningar? Man får ju skatta på dessa, fyller du då i med eller utan skatt? Och om du då fyller i netto hur bokför du då skatten när du får den tillbaka?
mvh / Maria