Det är dags att kika på vad årets sista månad hade att erbjuda nu när ny lön trillat in. Just nu känns det extra bra att ha ett större sparande då börsen verkligen varit negativ i december. ”Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”.

Inkomster

Under inkomster räknar jag alla typer av intäkter jag fått under månaden. Nu i december trillade det in pengar från mitt extrajobb, men då jag räknar intäkterna som jag fick i november så blir det tomt under denna post. 

Jag har alltså alltid valt att räkna med lönen jag fick föregående månad. Sedan betalar jag räkningar och spenderar pengar tills dess att jag får in ny lön. Vid den tidpunkten väljer jag att skjuta över det som blev över till sparande (se nedan). Enkelt och smidigt, men inget jag egentligen rekommenderar de som har problem att spara.

Så här såg intäkterna ut den 25:e förra månaden. De 80 extra kronorna trillade in via pantning.

 

Lön  24 592 kr
Lön Extrajobb  0 kr
Bloggintäkter  5 783 kr
Övrigt  80 kr
SUMMA  30 455 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Såhär mycket blev kvar efter allt shoppande under november/december. Jag har valt att sprida pengarna enligt följande:

Avanza 19 500 kr
Lendify 1000 kr
Tessin 0
Kameo 0
SUMMA 20 500 kr

 

Såhär är alltså fördelningen mellan mina olika säckar.

  • Avanza 95% 95%
  • Lendify 5% 5%
  • Tessin 0% 0%
  • Kameo 0% 0%

 

I börsklimatet som råder så har jag valt att sätta över alla slantar jag kan till Avanza för att investera i mina bolag. 1000 kr fick i alla fall trilla över till Lendify som ett litet symboliskt kompliment.

Under månaden trillade det också in 5700 via ränta från ett projekt som jag har via Tessin. Dessa pengar är inte skattade på ännu, men ändå ett trevligt tillskott. Allt jag får via Tessin väljer jag att återinvestera via Tessin.

 

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

Har ni ännu hunnit räkna ut hur det gick med ert sparande? Dela gärna med dig vad det landade på!

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x