Nu när jag bara har drygt 10% kvar till miljonen så upplever jag verkligen att varje hundring räknas lite extra. Trots att 1 miljon kr bara är en siffra så känns det just nu fantastiskt spännande och jag äter gärna en matlåda extra för att nå upp dit snabbare.
Inkomster
Jag har jobbat galet mycket övertid under månaden som gått. Oftast har jag gjort det när väl sambo KTM jobbar för att på så vis även optimera ”familjelivet”.
Bloggen slog nytt ATH med tanke på inkomst och självklart är jag glad att just du fortsätter läsa så att jag snabbare kan komma upp till 1 miljon via lite extra bloggintäkter 😉
Vi bloggare får väldigt mycket skit när vi lägger ut reklam, så har det alltid varit och kommer nog alltid vara. Samtidigt får jag oftast frågan hur bloggen faktiskt kan ge en så bra slant när jag väl presenterar nedanstående siffror: Det är intressant…
Lön | 29 557 kr |
Lön Extrajobb | 1 680 kr |
Bloggintäkter | 7 430 kr |
Övrigt | 0 |
SUMMA | 38 667 kr |
Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.
Sparande
Efter det att månadens räkningar är betalda, maten köpt och nöjena avklarade så för jag över resterande delar till min portfölj som får växa över tid.
Det här blev kvar efter månadens konsumtion:
Avanza | 23 600 kr |
Lendify | 1 000 kr |
Tessin | 1 000 kr |
Kameo | 1 500 kr |
SUMMA | 27 100 kr |
Till er som är lite nyare på bloggen kan jag berätta att jag fokuserar att fylla på mitt sparande i min utdelningsportfölj som jag har hos Avanza. Dock sätter jag också av lite slantar till mina alternativa investeringskällor som faktiskt fungerat riktigt bra under min tid som investerare.
Såhär blev fördelningen mellan mina olika säckar just den här månaden
- Avanza 87%
- Lendify 3,6%
- Tessin 3,6%
- Kameo 5,5%
Sparkvot
Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…
%
Sparkvot
Självklart är jag nöjd med en sparkvot på 70% och jag vet att en kontinuerligt hög sparkvot kommer göra strålande effekt på 15-20 år med ränta-på-ränta effekten.
Samtidigt så har jag inte snålat när jag tänker tillbaka på månaden. Det har blivit en hel del uteluncher, snabbmat, alkohol och resor (tänker främst på 75% festen).
Så beräknar jag sparkvoten
Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).
Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify.
Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.
Om man räknar sparkvot per månad tycker jag det kan vara ok att räkna med kortsiktigt målsparande – det som händer då är ju att sparkvoten blir lägre den månaden som resan inträffar. Utfallet är ju det som spelar roll; det som inte är spenderat är sparat. Själv räknar jag sparkvot årsvis enbart, för att det blir så stora variationer månadsvis 🙂
Tack för en bra blogg!
Snyggt där och tack själv. Att räkna sparkvoten över ett PR är aldrig fel. I min mall Sparkvot deluxe får man med detta. Kallas för TTM (trailing twelve months)
Hur lång tidshorisont tycker du att målsparandet skall ha för att få räknas in i sparkvoten? Har själv 4 olika målspar (vid sidan av det ”riktiga” sparandet): 1. Husunderhåll (saker på huset som går sönder)- kommer nyttjas inom ca. 5-15 år. 2. Renoveringar (saker på huset som jag vill ändra till det bättre) – kommer nyttjas om ca 2,5-5 år. 3. Bilspar – kommer nyttjas när jag behöver köpa ny bättre begagnad bil (= den gamla skrotas). Kanske imorgon, kanske om 10 år. 4. Resor/nöjen – kommer nyttjas om 1-2 år. Med dessa målsparskonton ligger jag på ca 72% sparkvot.… Läs mer »
Tusen tack för din kommentar och så roligt att du gillar bloggen 🙂
Rent krasst så är jag lite allergisk till att räkna sådant som inte ger en avkastning på sikt in i sparandet. Jag skulle t.ex. inte räkna in ett målspar till en ny bil som jag ska köpa om ett år. Att däremot räkna med amortering till hus eller renovering kan jag tycka är fine då det förbättrar och skapar värde på sikt, vilket inte en ny bil gör.
Jag redogör inte för mitt målsparande som t.ex. semester
En riktigt imponerande sparkvot som inspirerar en hel del. Själv är jag inte i närheten av den, men det är inget som oroar mig av olika anledningar. Extra kul att följa dig nu när du är så nära miljonen.
Trevlig helg.
/Stefan
Som du skriver så tycker jag att man alltid bör utgå från sig själv och försöka öka utifrån ens egen situation. Just det här med sparkvot har fått mycket skit på sista tiden men jag tycker begreppet hjälpt mig oerhört i min resa så därför skriver jag fortfarande om det 🙂
Snyggt jobbat! Själv har jag något lägre inkomst plus singelhushåll och snittar en vanlig månad som nu ganska exakt 50%. Tack vare lite sidoinkomster så brukar det dock landa lite närmare 60% på årsbasis. Skulle vilja få upp den siffran lite men satsar då hellre på att öka lönen (tänker främst jobbyte) än att börja snåla mer, lever just nu ”lagom snålt” och känner inte att det skulle vara värt att dra åt svångremmen hårdare. Trevlig helg!
Att öka lönen och samtidigt hålla kvar konsumtionen är ett vinnande koncept. Tror jag skrev ett inlägg där jag tipsade om vad som funkat för mig på lönesamtalet men det är nog lite utdaterat. Det bästa enligt mig själv är att ta ett lönesamtal utöver lönesamtalet där du redogör för varför du borde ha en högre lön än tidigare
Imponerande!! Alltid lika kul att läsa om din sparkvot och utgifter.
Jag bara kom att tänka på en sak, kanske en dum fråga.. Men din inkomst, det va alltså den du fick 25/3 och sedan har levt på nu i april, för utgifterna är väl för april? Jag har alltid tänkt att din inkomst är den du har fått precis men så är det väl inte, eller?
Hej Anna!
Ja typ så är det. Skrev ett inlägg idag där jag förklarar lite mer om mitt sparande 🙂 man kanske blir lite klokare av det, eller så inte
Jag räknar inte med amortering till hus eller CSN, men jag räknar med buffertspar. Jag har än så länge tagit av mitt buffertsparande en gång och det var när jag köpte bil för 3 år sen.