Igår ville sambo KTM rensa och städa ur kylen. ”Bra tanke”, tänkte jag. Perfekt att ha lite extra plats nu när det blir rea på mängder av julmat efter julhelgen. Städningen fick däremot det att vända sig rejält i min mage…

Jag skojar inte när jag säger att i princip var en hel kasse fylld med mat av olika sorter, storlekar och lukter som vi fyllde. Det var hemskt att se. Sakta men säkert insåg jag att vi varit duktiga på detta, men nu trillat tillbaka i gamla vanor.

Det är väl lite som med träningen efter nyår. Under januari är det oftast proppat med folk på gymmet för att sedan, en eller ett par månader efter, tunnas ut rejält. Inte bra!

Nu blir det att ta nya tag kring detta och fundera ut en strategi.

 

Spara pengar

Jag har läst att vi i Europa slänger 173 kg mat per person och år. Det är ju helt sjukt! Nästan dubbla min kroppsvikt. Jag tror inte att vi i närheten slänger så mycket. Men vem vet, jag väger ju inte den mat jag slänger precis.

Sedan har jag också läst att vi med lätthet kan spara 6000 kr mat per år om vi minskar svinnet. Det är nog inte orimligt. All den mat vi slängde igår äter ju med lätthet upp det vi sparat på att handla materbjudanden på rabatt. Hade vi köpt mindre mat och undvikt att slänga hade det blivit samma peng i plånboken, helt klart.

 

Och så detta julbord

Var och käkade julbord med jobbet för en tid sedan och lade då märke till hur fruktansvärt mycket mat som lämnas på tallrikarna efter avslutad frossa. Det är galet!

Om många bara skulle gå fler gånger och följa den s.k. 7 principen så skulle det bli betydligt mindre. 1) Sillen, 2) Kalla fiskar, 3) Kallskuret, 4) Småvarmt, 5) Varmt, 6) Ost, 7) Dessert

Å andra sidan har jag hört (rätta mig om jag har fel) att restaurangen inte får behålla eller ge bort det som ligger kvar efter julbordet om antal gäster överskridit ett visst antal. Det hade något med bakteriespridningen att göra. Men som sagt, är det någon som vet mer om detta får ni gärna kommentera.

 

KTM’s tips till att minska matsvinnet

 

”Bulka” gärna varor, men enbart varor som går att spara länge. Jag köper gärna frysvaror när det är billigt och även torrvaror som håller länge, t.ex. kaffe oftast säljs billigt just under jul.

Lockas du av att köpa billigare varor som är nedsatta är det inget problem, men tänk på att du också ska hinna äta upp det. Tänk först, handla sedan.

Själv har jag lite fobi att rota i kort-datum-lådan

Många varor håller längre än datumet säger. Ägg kan t.ex. klara 2 månader längre i kylen än vad förpackningen visar. Det ska då vara okokta ägg givetvis.

Även mjölk har jag inga problem att dricka ett par dagar efter. Oftast avslöjar lukten om det är dåligt.

Kika i kylen innan du handlar. Många är lata och tänker först när de är i butiken: ”Hmm, hade jag detta hemma? Äsch! Jag köper ändå! Vad är det värsta som kan hända?”

Inser du att du inte kommer hinna äta upp saker i tid så går faktiskt mycket att frysa in. Så har vi gjort med bl.a. falukorv.

Saker som håller på att gå ut går dessutom oftast att göra omelett på. Är du inte kräsen som jag går nästan allt att ”Omelettera”

FRAMFÖRALLT! Köp inte sallad för att du i butiken tänker att du ska vara nyttig. Se till att faktiskt äta den 🙂

Så, köp gärna nyttigt och sunt, men se också till att tillaga det du köper. (och ja, detta misstag är något jag också brottas med)

 

Med handen på hjärtat, slänger ni mycket mat eller ser ni till att äta upp allt ni köper?

 

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x