Igår ville sambo KTM rensa och städa ur kylen. ”Bra tanke”, tänkte jag. Perfekt att ha lite extra plats nu när det blir rea på mängder av julmat efter julhelgen. Städningen fick däremot det att vända sig rejält i min mage…
Jag skojar inte när jag säger att i princip var en hel kasse fylld med mat av olika sorter, storlekar och lukter som vi fyllde. Det var hemskt att se. Sakta men säkert insåg jag att vi varit duktiga på detta, men nu trillat tillbaka i gamla vanor.
Det är väl lite som med träningen efter nyår. Under januari är det oftast proppat med folk på gymmet för att sedan, en eller ett par månader efter, tunnas ut rejält. Inte bra!
Nu blir det att ta nya tag kring detta och fundera ut en strategi.
Spara pengar
Jag har läst att vi i Europa slänger 173 kg mat per person och år. Det är ju helt sjukt! Nästan dubbla min kroppsvikt. Jag tror inte att vi i närheten slänger så mycket. Men vem vet, jag väger ju inte den mat jag slänger precis.
Sedan har jag också läst att vi med lätthet kan spara 6000 kr mat per år om vi minskar svinnet. Det är nog inte orimligt. All den mat vi slängde igår äter ju med lätthet upp det vi sparat på att handla materbjudanden på rabatt. Hade vi köpt mindre mat och undvikt att slänga hade det blivit samma peng i plånboken, helt klart.
Och så detta julbord
Var och käkade julbord med jobbet för en tid sedan och lade då märke till hur fruktansvärt mycket mat som lämnas på tallrikarna efter avslutad frossa. Det är galet!
Om många bara skulle gå fler gånger och följa den s.k. 7 principen så skulle det bli betydligt mindre. 1) Sillen, 2) Kalla fiskar, 3) Kallskuret, 4) Småvarmt, 5) Varmt, 6) Ost, 7) Dessert
Å andra sidan har jag hört (rätta mig om jag har fel) att restaurangen inte får behålla eller ge bort det som ligger kvar efter julbordet om antal gäster överskridit ett visst antal. Det hade något med bakteriespridningen att göra. Men som sagt, är det någon som vet mer om detta får ni gärna kommentera.
KTM’s tips till att minska matsvinnet
”Bulka” gärna varor, men enbart varor som går att spara länge. Jag köper gärna frysvaror när det är billigt och även torrvaror som håller länge, t.ex. kaffe oftast säljs billigt just under jul.
Lockas du av att köpa billigare varor som är nedsatta är det inget problem, men tänk på att du också ska hinna äta upp det. Tänk först, handla sedan.
Själv har jag lite fobi att rota i kort-datum-lådan
Många varor håller längre än datumet säger. Ägg kan t.ex. klara 2 månader längre i kylen än vad förpackningen visar. Det ska då vara okokta ägg givetvis.
Även mjölk har jag inga problem att dricka ett par dagar efter. Oftast avslöjar lukten om det är dåligt.
Kika i kylen innan du handlar. Många är lata och tänker först när de är i butiken: ”Hmm, hade jag detta hemma? Äsch! Jag köper ändå! Vad är det värsta som kan hända?”
Inser du att du inte kommer hinna äta upp saker i tid så går faktiskt mycket att frysa in. Så har vi gjort med bl.a. falukorv.
Saker som håller på att gå ut går dessutom oftast att göra omelett på. Är du inte kräsen som jag går nästan allt att ”Omelettera”
FRAMFÖRALLT! Köp inte sallad för att du i butiken tänker att du ska vara nyttig. Se till att faktiskt äta den 🙂
Så, köp gärna nyttigt och sunt, men se också till att tillaga det du köper. (och ja, detta misstag är något jag också brottas med)
Med handen på hjärtat, slänger ni mycket mat eller ser ni till att äta upp allt ni köper?
Superbra tips! Det är verkligen viktigt att se till att minska sitt matsvinn.
Tack så mycket för det. Är ju väldigt generella och triviala tips egentligen men som du ser fallerar jag även på vissa av punkterna 🙂
Kan vi limitera svinnet så ska du se att det blir ännu mer klirr i kassan. Särskilt med stabil ränta-på-ränta effekt!
Hej KTM, Råkade dyka på en webbsida när jag åkte tåg för några veckor sedan, matsmart.se. Gå gärna in och kolla på den sidan där det finns en massa fantastiska saker att köpa till galna priser. Det kan vara mat som precis gått ut (bäst före) men ändå är håller superbra kvalitet. Det är skillnad på ”bäst före” och ”förbrukas senast”. Det kan vara godis skallar (både mina barn och jag älskar dom) som inte fått perfekt form men ändå smakar precis som dom perfekta och även vissa saker som bytt förpackning men är helt perfekta. Istället för att slänga… Läs mer »
Halloj Malte!
Och tack så mycket för din otroligt ambitiösa kommentar. Otroligt väl formulerad måste jag säga.
Själv får jag se till att bära hem dessa bjässar till paket när sambo KTM har beställt därifrån. Jag brukar slänga in lite bönpasta som jag tycker om, men annars är det mest sambo KTM som ser till att fylla på pakten här.
Visst stämmer det sambon? (vet att du läser detta) 🙂
Haha.. jodå det stämmer. Du kan oftast få slänga in dom sista kilona i beställningen 😀
Apropå ”Omelettera”, så går det finfint att göra en rest-pizza på söndagar. Pizzadeg på mjöl och vatten, tomatsås på halvmosiga tomater, ost på riven gammal ostkant en fryst in. Sedan bara att fylla på med gamla rester som några kycklingbitar, tacofärs, blandade grönsaker. Nästan allt funkar på pizza 🙂
Halloj PS!
Fantastiskt bra tips. Aldrig tänkt på detta måste jag säga 🙂
Hur gör du pizzadegen förresten? Har du något tips på hur man rör till en bra och lättsam sådan? Man vill ju helst att det ska gå snabbt och slippa vänta på att den ska jäsa i flera dagar…
Hursomhelst, mycket bättre än att ringa och beställa pizza på söndag i alla fall…

Hålle rhelt med punkterna ovan och särskilt det inledande tipset från KTM – att bunkra grejer som går att lagra länge. Jag tipsade i höstas om boken ”Studentmat” av Cecilia Linhart. Kostar 123kr på adlibris och jag har redan reducerat mina matkostnader med runt 20%. Det bygger på att ha ett begränsat antal bulkvaror hemma (typ krossad tomat, buljong, lök, kryddor, chili, linser, ris) och att med hjälp av olika kryddsättningar och proteiner variera denna bas. Flera vinningar naturligtvis – i princip inget slängs, man kan på kort tid improvisera en middag (vi har inte tagit take-away sen vi började… Läs mer »
Jädrans! Jag som satte mina stålars på att du faktiskt var Cecilia 🙂 Det här blir helt klart ett lästips för 2018. Kommer nog dyka in i min lista av böcker. Tack för det.
Visst är det denna…?
Yes
Vi Snålgrisar försöker göra vårat bästa för minska matsvinnet. I princip allt används på ett eller annat sätt. Tipsen kan väl sammanfattas som: Storhandla, skriv inköpslista, förlita er inte på minnet, passa på när det är kampanj, frys in, woka eller gör soppa av en massa restprodukter som ligger och skräpar.
Skrev ett inlägg om detta för ett tag sen i den populära sparskolan: https://snalgrisen.blogspot.se/2017/03/sparskola-mat.html
Bra inlägg, det slängs alldeles för mycket mat över lag!
Härligt där Snålgrisen! Minns faktiskt att jag läste det inlägget 🙂
Har väl lite svårt att applicera just denna:
”- Undvik halvfabrikat, laga från grunden, det är inte svårt och är väldigt mycket godare”
Så med det sagt bör man undvika att köpa bröd med andra ord?
Förut gav man väl alla rester till grisarna som åt allt? Det kanske man inte gör längre? 😉
GOD JUL på dig snålgrisen!
Ytterligare ett bra tips är att ha en uppsättning basvaror som du kan variera i många olika recept. Jag är vegetarian och har därför alltid krossade tomater, morötter och lök hemma. Då kan man ta rester av andra varor och göra olika rätter av och det blir sällan mat över. Fundera ut ett dussin grundrecept på gratänger, grytor, soppor och tillbehör till pasta/ris/potatis och sedan kan du bara variera efter vad du har och vad som för tillfället är billigt i affären. Basvaror som håller länge kan du köpa i stora partier, jag har två flak krossade tomater hemma just… Läs mer »
Mycket bra tips där! Jag fryser också in det mesta, men sambo KTM kan också tycka att vissa varor inte blir bra om man fryser in dom. Däribland ost. Har faktiskt aldrig testat att frysa in mjölk men hört någon som gör precis som du.
Jag skulle gärna vilja bli vegetarian då jag tror att man kan leva väldigt sunt och billigt så. Däremot kommer jag nog sakna köttet på grillen, med pommes och bea på sommaren :,(
Världen går helt klart mot mer vegetariskt, och det sker snabbt!
Bra tips KTM! Visst slänger vi en del, men vi har blivit betydligt bättre dom senaste åren. Vi lagar mat på helgerna och då alltid för mycket. Det som blir över fryser vi in och tar med oss till jobbet veckan därpå. Rätt mycket pengar som sparas jämfört med att ära lunch ute fem dagar i veckan. Dom sparade slantarna kan läggas sedan läggas på tex. semesterresa, extra sparande, eller annat som gör livet värt att leva. Vi handlar dessutom vår mat på nätet 1 gång per vecka och har märkt att det inte åker ner så mycket onödigt i… Läs mer »
Härligt och kul att du gillade det. Att äta matlådor är helt klart spararnas A och O och ger bäst och nyttigast effekt.
Jag har gått mellan en del jobb och där har uteluncherna varierat kraftigt. Förra jobbet jag hade var det typ krav att äta ute, annars var man utanför. Det var seriöst ingen som hade med sig matlåda. På mitt nuvarande jobb är det lite bättre.
Har dock haft några uteluncher i år…men inte så många.
Riktigt kul att det går bra med ditt sparande!
Jag är inte perfekt när det kommer till matsvinn men närapå, brukar äta tills tallriken är ren. Och jag äter allt som oftast upp all frukt jag handlar även om det kanske blir lite rester kvar när jag skivar upp ananas. Men jämfört med när jag gick i skolan då jag slängde mat nästan varje dag så har jag blivit mycket mer medveten om vilket slöseri det trots allt är. Om det sen beror på att jag numera betalar för min egen mat låter jag vara osagt men ju mindre pengar jag lägger på mat desto mer kan ju istället… Läs mer »
Tack för din superkommemtar och all fin info!
Tycker att dina tankar om sparande känns mycket rimliga och tror att de kommer ta dig långt. Jag snålar heller inte på mat men som sagt köper jag mer när det är billigt, exempelvis toapapper 🙂
Riktigt god jul
Äter alltid upp allt på tallriken. Kollar i frys och kyl vad som finns innan jag handlar och råkar därmed i princip aldrig köpa nåt som redan finns hemma. Gör matsedel för veckan så att all mat som köps hem används. En förbättring skulle kunna vara att jag använder upp hela förpackningen av t ex creme fraîche. Är ofta så att receptet kräver 1 dl matlagningsgrädde t ex och resten blir stående i kylen oanvänt tills det slängs.
Att äta upp allt på talriken är ju grunden som många tyvärr glömmer bort 🙂 jag skrapar den också ren då jag älskar mat.
Däremot är det många, även vuxna, som inte tänker på sett när det äts julbord…