Att vara dollarmiljonär innebär mest troligt att du kan leva på ditt kapital, i och för sig beroende på vilka utgifter du har. Du kommer troligtvis inte kunna leva på avkastning/ränta/utdelning om dina utgifter är på tok för stora. Är du dollarmiljonär får du ca. en halv miljon i utdelning varje år om du investerar till en direktavkastning om 5,5%. Hur många av dessa finns det i Sverige?

Den här statistiken är hämtat från worldwealthreport.com. Här finns det galet mycket intressant att läsa och redan 2018 skrev Marcus Hernhag och Arne Talving om en artikel i worldwealthreport i sin bok Bli Rik och Fri med Aktier.

 

Antal dollarmiljonärer i Sverige

Vid utgången 2016 fanns det 116 000 i Sverige som kunde titulera sig denna fina titel. Då var det mycket snack om att Sverige hade väldigt många dollarmiljonärer per capita, och det stämmer nog.

Vid utgången 2019 har denna siffra vuxit rätt kraftigt och är idag uppe i 142 000 st. Det kan då jämföras med 5 909 000 i USA. Att Thailand har 134 000 st… ja det förvånar mig lite.

Vi kan också se att väldigt många blev dollarmiljonärer från 2018 till 2019. Kanske p.g.a. av en saftigt stigande börs.

 

Om jag förstår det hela rätt så räknas inte ditt primära boende in i detta heller. Såhär ser definitionen ut för HNWI:

HNWI High-Net-Worth Individuals are defined as those having investable assets of USD 1 million or more, excluding primart residence, collectibles, consumables, and sondumer durables

Jag tycker ändå att det är intressant att siffran ändå är så pass hög. Av drygt 10 miljoner människor är alltså 142 000 dollarmiljonärer. 1,4% med andra ord. Å andra sidan finns det många där ute som har riktigt gott med slantar så siffran är kanske inte så konstig vid närmare eftertanke.

3.2 5 votes
Article Rating
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x