Förslaget om det skattefria sparandet (upp till 300 000 kr) från regeringen har väckt många negativa röster runt om i landet. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tog nyligen fram sitt svärd och rustning för att gå ut i kamp och försvara förslaget med helt rimliga argument. Hennes syn på att vi måste tillbaka till ett mer gynnsamt sparande är klockrent.

 

ISK sparande – skattefritt första 300 000 kr

Förslaget att göra de första 300 000 kronorna sparat i ett ISK eller i en KF lades som en del av Tidöpartiernas löfte när de vunnit valet 2022. Det här skulle då bli en form av grundavdrag för alla och innebär att de som har 300 000 kr eller mindre på ett ISK inte skattar alls.

Anledningen sas vara För att främja ett ökat och långsiktigt sparande. Helt rätt! Om du frågar mig.

Idag är vi ca 3,5 miljoner sparare med ett sådant konto. Tre av fyra har idag ett sparande som är under 300 000 kr och för dessa skulle det alltså bli helt skattefritt. För medianspararen skulle det här innebära ungefär 800 kr per år i skattelättnad.

Många motståndare finns därute. Ett argument som länge varit på tapeten är att detta enbart gynnar de rika. Jag kan förvisso sträcka mig så långt som att det inte kommer gynna de allra fattigaste i vårt rike, de som knappt har råd att ha ett tak ovanför huvudet. Däremot finns det betydligt fler än bara de rika som investerar i vårt avlånga land.

Att tro att det endast är högt uppsatta chefer med de riktigt feta plånböckerna som investerar är ett allt för gammalt tänk. Idag har skaran som investerat blivit riktigt stor och det är långt ifrån enbart jag som sett till att sprida inspiration till vad investeringar faktiskt kan göra.

Nu har två tunga instanser, Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet (KI), sagt Nej till det här förslaget. Sammanfattar vi synpunkterna så är det:

”Det blir mer en skattesänkning för de som redan har”

 

En mindre tröskel för de nya på börsen

Om jag ska ta ett exempel från mitt liv i nuet så har jag precis här i dagarna spridit kunskapen om investeringar till en nära släkting, mest för att han själv var nyfiken. Jag var den hjälpande hand som jag önskat att jag hade haft vid 20 års ålder (jag själv började när jag var 28 år).

När jag berättade om hur skatten funkar för investeringar, och varför ISK är en bra idé, så dök det genast upp en bekymmersrynka. Att få en extra skatt att betala årligen, även om investeringarna inte burit frukt, kändes rätt osäkert. För oss gamla rävar är detta helt naturligt och vi känner oss rätt lugna, men ibland måste vi se världen genom nybörjares ögon.

Att i det läget kunna berätta att det först är vid de 300 000 kr som det här blir aktuellt hade varit trevligt.

Jag önskar också att jag hade kunnat säga att ISK skatten är förhållandevis försumbar, men det är tyvärr inte sanningen. Visst, när man har ett litet belopp så blir det inte särskilt kännbart i kronor räknat, men med tanke på hur skatten på ISK höjts de sista åren så känns det mer viktigt än någonsin att informera om.

 

På senare tid har jag börjat gilla Svantesson mer och mer. Hennes slutkläm i gårdagens intervju var exakt det jag ville höra:

”Jag delar inte bilden, vad det här handlar om är att många svenskar sparar i ISK och det vill vi uppmuntra”

 

 

 

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x