Volati är en av få svenska preferensaktier/D-aktier som faktiskt hör hemma inom en annan bransch än fastigheter. Med en kvartalsvis utdelning på 10 kr/aktie och en stabil bakomliggande verksamhet så är det här helt klart en kassako värd att spana in lite extra.

 

Det var egentligen när jag läste ett utdrag från Marcus Hernhags chat som jag först blev intresserad av att kika vidare på Volati. På frågan vilka Hernhags fem största innehav är svarar han:

  • Ework
  • Volati Pref
  • Bahnhof
  • XACT Norden Högutdelande
  • Latour

Av dessa äger jag själv Ework, XACT Högutdelande samt Latour, men jag har även ställt mig positiv till Bahnhof som utdelningsbolag. Vi verkar vara rungande överens om att Ework är värd att investera i just nu.

Kvar bland dessa blir då Volati som jag aldrig spanat på tidigare.

Det här är en industrikoncern med ca 2000 anställda för tillfället. Affärsidén går ut på att förvärva och äga medelstora bolag i olika sektorer. Denna typ av bolag kallas också för serieförvärvare. Vinsten man gör går mångt och mycket till nya förvärv som på sikt ökar rörelsevinsten ännu mer. Målet är att öka denna med 15% årligen.

Det har blivit många förvärv genom åren och enbart sedan 2020 har man lagt till över 20 nya bolag i sin flotta.

Vad som är av yttersta intresse när det kommer till preferensaktien är att kika på bolagets skuld. Inför 2024 var denna ungefär 2,0 gånger Ebitda och målet är att ligga på 2-3 gånger men aldrig över 3,5 gånger. I senaste rapporten läste jag att skulden stigit till 2,6 gånger och det känns mindre trevligt. Man verkar dock vara bekväm med den högre skuldsättningen ifall man läser vidare:

Vi är trygga med en tillfälligt högre skuldsättning då vi förväntar oss
att den kommer att minska i takt med att vår intjäning kommer
tillbaka när konjunkturen normaliseras.

Volati har väldigt stabila kassaflöden som gör att man kan investera förutsägbart i företag som är billiga. Förvärvstempot har varit betydligt lägre än vanligt en tid men det kommer säkert ta fart igen nu när ekonomin sakta vänder. Stamaktien är inte särskilt billig, men det behöver du som preferensaktieägare inte bry dig om.

Tyvärr innebär detta att Volatis preferensaktie handlas till en relativt låg direktavkastning på 6,6%. Enbart tre andra handlas till lägre. Det vittnar också på Volatis styrka och att ingen ko ännu är på isen.

För den som vill ha ett stabilt kassaflöde kvartalsvis i form av utdelning och dessutom slippa exponera sig enbart mot fastighetsmarknaden så är Volati helt klart köpvärt. Själv kommer jag nog skippa Volati pref och i stället fylla på mer i Sagax D som är mitt nyaste förvärv inom preferensaktier.

Risken generellt med preferensaktier nu är att räntan sjunker och då borde kurserna i preferensaktierna också sjunka för att göda en högre direktavkastning. Det fenomenet har vi redan sett och frågan är alltid hur mycket marknaden redan prisat in kommande räntesänkningar.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x