Igår blev det att återigen skeppa in nya aktier i en av mina favoriter bland investmentbolag, Svolder. Det efter att aktiekursen brakade genom isen i samband med Aktiespararnas analys där man sågar Svolder vid fotknölarna.

Svolder är den där aktien jag äger i stället för en småbolagsfond. Affärsidén är att investera i attraktivt värderade småbolag (upp till 20 miljarder kr i börsvärde).

Deras historik är brutal och de senaste 10 åren har aktien genererat en genomsnittlig årlig totalavkastning på 21.39%. Började du spara 3000 kr i månaden i Svolder för 10 år sedan så har du med den avkastningen genererat 1 miljon kr.

Den här aktien är också en av de som bidragit allra mest till min miljonresa. Jag har allt sedan jag började köpt kontinuerligt.

 

Rubriken på analysen från Aktiesprarna råder i alla fall:

”Premie och multiplar för höga i investmentbolaget”

Först och främst kan jag bara reflektera över hur intressant det är att en aktie kan falla så mycket på en enskild analys, för att sedan studsa upp rätt kraftigt igen samma dag. Ingen annan avgörande nyhet om Svolders underliggande bolag presenterades under dagen. Analysen var det som fick aktien att falla:

Svolders aktiekurs senaste veckan

 

Jag är inte särskilt sugen att betala 59 kr för att få läsa den här analysen. Den är då skriven av Robert på Aktiespararna som jag i och för sig tycker är kunnig, men som även han gjort misstag. Var det inte han som satte köp på Truecaller för att sedan fånga den fallande kniven? Alla har ibland rätt och alla har ibland fel.

Som jag förstår menar analysen att:

  • Svolders underliggande bolag betecknas där som något dyra
  • Premien är för hög
  • Alla Svolders innehav går att köpa direkt via börsen

 

De största innehaven i Svolders portfölj. New Wave utgör det absolut största innehavet.

 

”Därtill handlas aktien med en betydande premie, en premie som förvisso erbjuder investerarna aktiv förvaltning men för en någorlunda aktiv privat investerare kan innehaven lika gärna kopieras. På så vis sparar investeraren både in premien samt förvaltningskostnaden om drygt 0,5 procent per år. Med riktkursen 53 kronor är nedsidan betydande i investmentbolaget och vårt råd blir att sälja aktien”

Om jag ändå ska ge analysen något så är det förvisso sant att premien är hög. I skrivande stund är den 9,7% mot deras 3-års snitt på 9,25% och 5-års snitt på 4,9% (källa: ibindex). Men det finns inget som säger att Svolder kommer ha problem att växa in i sin värdering. Standard för rabatt och premie tenderar att ändra sig över tid.

Sedan är det så att Svolder faktisk har högst förvaltningskostnad bland investmentbolagen, så där kan jag inte argumentera emot. Tittar vi däremot på fondavgiften för småbolagen så framstår Svolders 0,5% rätt billig och du köper Svolder för att du litar på det jobb man gör att plocka ut de bästa småbolagen. Du är beredd att lägga 0,5% för att du själv inte vill göra det jobb som Svolder gör fulla arbetsdagar.

Det finns många bolag i Svolders portfölj som inte återhämtat sig efter krig och räntehöjningar. Jag tror snarare att deras tid kan komma och köpte glatt mer Svolder efter Roberts analys.

Enda risken är att Svolder börjar plocka in skitbolag och satsa hårt på dessa som aldrig kommer se dagens ljus, lite som Ratos gjort. Den risken finns mer eller mindre i de flesta investmentbolagen.

Vill du läsa Aktiespararnas analys och stötta dem med 59 kr/månad så hittar du den här

Tack och bock, ska man väl säga.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x