Nyligen skrev jag en analys om investmentbolaget Spiltan där jag generellt var positivt inställd. Till och med så positiv att jag funderat på att byta bort Industrivärden med nuvarande premie. Där skrev också jag lite kort om Spiltan Fonder och deras kassa investeringar. Nu berättar öppnar spiltan upp munnen rörande investeringarna i SBB.

 

Skillnad Spiltan investmentbolag och Spiltan Fonder

Investmentbolaget Spiltan (Investment AB Spiltan) ska vi inte blanda ihop med Spiltan Fonder som står på egna ben. Spiltan Fonder erbjuder nio fonder med olika risknivåer och inriktningar. Här har vi bland annat den mycket populära fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som investerar i en rad olika investmentbolag.

Det du dock får när du köper investmentbolaget Spiltan är en hyfsat stor stek i Spiltan Fonder då detta med Paradox utgör hälften av portföljen. Jag förstår att det är lätt att blanda äpplen och päron här. Allt samlas sedan under paraplyet Spiltan Invest, för att väva in ytterligare ett begrepp.

 

Spiltans investering i SBB

En av fonderna inom Spiltan Fonder som lockat väldigt många aktiesparare är sverigefonden Aktiefond Stabil. Man har under alla år sagt att en investering i Aktiefond Stabil ska innebära en defensiv investering.

Hos Avanza och Nordnet har fonden just nu 36 000 investerare totalt. Det är ändå relativt många.

En rad tråkiga investeringar i obligationer har dock gjort att fonden halkat efter de senaste tre åren. Trots en hög avgift på 1,55% så har fonden enbart gjort 12,28% totalt dessa 3 år. Det är en god bit under våra populära svenska index. Min egna portfölj har gjort 16,5% inklusive återinvesterad utdelning.

 

Hit hör investeringar i kraschade bolag som:

  • SBB
  • Intrum
  • Heimstaden
  • Storskogen
  • Marginalen Bank

 

Ca 7% av fondens totala förmögenhet är placerad i företagsobligationer som enligt bolaget ska “att hålla emot när börsen faller”. En typ av krockkudde med andra ord. Så har det inte riktigt varit utan dessa har snarare agerat ett sjunkande ankare. SBB och Intrum är här de största investeringarna inom kategorin enligt Holdings.

Givetvis vill man släta över detta genom att säga att det inte rör sig om någon stor andel. Å andra sidan gillar jag det en av Spiltans förvaltaren, Erik Brädström, säger om dåliga investeringar:

“Man kan alltid ångra investeringar efterhand. Det är nog den enklaste sporten man kan hålla på med”, säger Erik Brändström

“För att få avkastning behöver du ta lite risk och då valde vi att diversifiera väldigt hårt i de här värdepapperna.”

 

Det enda jag kan ta med mig är hur viktigt det är att erkänna sina fel för sig själv. Fel investeringsbeslut kommer fattas många gånger under redan och att vara helt felfri kommer inte existera över tid.

Jag kan tycka att Spiltan fått lite för mycket skit för detta. Teorin bakom de defensiva obligationerna var god. Sedan blev det pannkaka men då har man åtminstone gjort sin hemläxa om diversifiering.

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x