En av de rapportdagar jag mest sett fram emot är här. Äntligen är det dags för JM att presentera sin siffror. Siffror som många varit rädda för att få se. Hur illa är det egentligen? Blir det en slopad utdelning?

 

07:00 Axfood

Bild av KTM

Axfood missar faktiskt förväntningarna något. Analytikerna hade trott på 795 miljoner kr i justerat rörelseresultat men Axfood levererade 734.

Utdelningen höjd sock till hela 8,15 kr från 7,75 kr.

”Axfood har en stark finansiell ställning och till årsstämman kommer styrelsen att föreslå en ökad utdelning till 8,15 kronor per aktie, vilket innebär en utdelningsandel som är i linje med tidigare år”, skriver Klas Balkow.

Bolaget gjorde 11,04 kr i vinst/aktie för helåret och därmed finns det rätt god marginal. Lite drygt 70% blir utdelningsandelen.

Samtidigt skulle jag säga att bolagets utdelningspolicy är väldigt generell:

Axfoods utdelningspolicy är att utdelningen till aktieägare
ska vara minst 50 procent av resultatet efter skatt.

08:00 JM

DI:

”Vad är det som händer här?!”

Och jag säger detsamma. Rapporten var mycket bättre än vad jag kunnat inbilla mig och den överraskade på i princip alla punkter. Samtidigt blir det en eftersläpning för den här typen av bolagen så frågan är väl när det negativa kommer slå.

Utdelningen blir 14 kr, upp från 13,5 kr. Själv hade jag tippat på en halverad utdelning.

Här får du hela 7,2% direktavkastning

Aktien stiger med över 12% men om jag ska vara ärlig hade jag nästan trott på mer med tanke på monsterrapporten som levererades. JM är ju hårt blankat och främst från utlandet. Anledningen är troligtvis att utländska investerare ser det här som en barometer på hur bostadsmarknaden i Sverige kommer gå.

Historiskt har det alltid varit värt att köpa JM vid kursnedgång och jag tror inte det här är något undantag.

 

Övriga intressanta rapporter

08:00 Vitec

Styrelsen föreslår en höjd utdelning till 2,28 kr/aktie, att jämföra med 2,00 kr året innan.

Så, vem har nästa chans att bli utdelningsaristokrat?

 

07:30 Husqvarna

Utdelningen blir 3,0 kr/aktie, oförändrad från förra året.

 

Novo Nordisk

Utdelningen föreslås bli 12,40 danska kronor per aktie, upp från 10,40 kr/aktie. Jag ägde tidigare bolaget men sålde p.g.a. den höga danska källskatten.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x