Gårdagen fylldes med nyheter kring Kinneviks affär där de nu gör sig av med telekomjätten Tele2 för att nu helt fokusera på tillväxtmaskiner. Jag tänkte skippa det snacket och i stället ta upp ett annat telekombolag som är något bortglömt. Denna får många andra utdelningsaktier inom telekom att anses mediokra. 

Såhär kunde det se ut på gator och torg år 2001 då det nalkades börsnotering för Telia, ett av Sveriges mest allmänt kända bolag. Tryckta skrifter om att du nu kunde teckna ägarandelar i detta fantastiska telekombolag som 99% av Sveriges befolkning hört talas om.

Om du gjorde som skylten visade och tecknade dig år 2001 och inte köpt fler aktier under tiden så har ditt totala kapital halverats (förutsatt att du då enbart ägt Telia). Har du återinvesterat utdelningen under tiden ser det lite bättre ut. Då har dina pengar vuxit med 50%. Under samma period hade du fått +1 472,3% om du i stället köpt Investor.

Det är inget snack om att Telia är århundradets börsflopp

Till råga på allt representerade 1 kr 2001 ca 2 kr idag med tanke på inflationen. Det gör inte tanken mer munter.

Ännu mer anmärkningsvärt är det att Telia fortfarande, år 2024, är Stockholmsbörsens näst mest ägda bolag (se hela listan). Min far, som gick bort allt för tidigt, ägde enbart två aktier i sin portfölj. Det var Telia, och det var Peab.

 

Välj denna i stället

Många kanske tror att jag kommer säga Tele2 här, men så är inte fallet. Även om jag valt Tele2 framför Telia alla dagar i veckan. I stället tänkte jag slå ett slag för kanadensiska Telus.

Det här är en av Kanadas största telekombolag som idag förser över 13 miljoner kunder med trådlös kommunikation.

Direktavkastningen är idag över 6% och är högre just nu än deras historiska snitt.

Dessutom har Telus lyckats höja utdelningen 20 år i rad och i snitt hela 12% årligen de senaste 20 åren. Den siffran är värd att tänka på en extra gång.

 

Är utdelningen hållbar?

Många kanske kikar på utdelningsandelen och inser att den ligger strax under 150% baserat på vinst per aktie. Det är knappast hållbart med tanke på att H&M sänkte efter att under en tid markerat strax ovanför 100%-strecket.

För telekombolag är det däremot bättre om vi kikar på utdelningsandel baserat på fritt kassaflöde. Trots det ser Telus utdelningsandel mycket farlig ut med 96% räknat på framåtblickande 12 månader.

Telus har minskat sitt fria kassaflöde de senaste åren men det återspeglas i de stora investeringar man gjort inom fiber- och trådlösa nätverk. Telus 5G-täckning har dessutom utökats. Kikar man på aktiekursen så har den gått ner sedan 2022 och det ser egentligen likadant ut i andra telekombolag där ute.

Åter till utdelningsandelen så påpekar Telus att man har ett annorlunda tillvägagångssätt när det kommer till att beräkna denna. Det här resulterar i en mer behaglig siffra när allt kommer till kritan.

För att göra en lång historia lite kortare så ignorerar Telus mängden utbetalda utdelningar som återinvesterats i företaget genom deras återinvesteringsprogram för utdelningen. Det här är då kontanter som rent tekniskt sett inte lämnat företaget utan förblir tillgängliga för att användas till andra ändamål.

Under de senaste åren har Telus valt att återinvestera ca 35% av bolagets totala utdelningsutbetalningar. Här vill Telus i stället trycka på att utdelningsandelen, baserat på deras egna fria kassaflöde, är 77%. Målet är dock 60%-75%, så lite högre.

77% är däremot väsentligt mycket bättre än de 95% som var förra året.

Jag hade alla dagar i veckan köpt Telus idag snarare än Telia. Det är den bittra sanningen.


					
9
0
Kommentera gärna :)x
()
x