Investmentbolaget Latour handlas idag till en premie på strax över 40%. Det innebär att du hade fått bolagen 40% billigare om du köpt vart och ett av underliggande bolag för sig. Å andra sidan innehåller Latour en rätt skaplig andel helägd rörelse inom industri som inte är lika lätt att värdera.

Enligt en spännande artikel i affärsvärlden menar man att den här helägda delen (industrirörelsen) skulle kunna värderas till det dubbla mot vad den gör idag. Substansvärdet skulle då stiga från 141 kr till 184 kr och premien skulle således bli 8%. Å andra sidan är det här bara ett antagande.

Av Latours substans så väger industrirörelsen 29% av totalen. En rätt stor del med andra ord. Näst störst är Assa Abloy på 22%, tätt följt av Sweco 18%. Jag skrev också om Tomra tidigare och att det här borde vara ett framtidssäkert innehav. Tyvärr är många av Latours noterade bolag väldigt högt värderade och Tomra är bara ett exempel. Men som ni vet kan bolag med lätthet växa in i sin värdering över tid.

Att totalt rata Latour för att premien är 40% är fel. Vill du äga Latour kan du lika gärna köpa in dig men tänk då på att investmentbolag kan ta extra stryk i en eventuell börsnedgång.

Värt att nämna är att Latour kanske presterat den mest attraktiva totalavkastningen bland investmentbolagen. Inte mindre än 27% årligen de 10 senaste åren. Hatten av, minst sagt.

1967 | Kalle Anka Sverige Wiki | Fandom

För min egen del finns det andra bolag som jag fokuserar mer på för tillfället. EQT, Realty Income och Sampo är några av dessa.

Differensen mellan bokfört substansvärde och aktiekurs är väldigt stort jämfört med något annat tillfälle sedan 2016 och Latour har historiskt sett handlats till ungefär 8% premie.

Hur gör ni med Latour? Att sälja är verkligen inte aktuellt för min del men jag handlar heller ingenting här och nu.

 

4 4 votes
Article Rating
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x