Fick en fråga nyligen hur Kappahls direktavkastning kan vara så hög. Samtidigt har jag lagt märke till en post på Facebook där författaren tycker att det ser lockande ut. Men det som göms under ytan behöver inte alltid vara guld.
På nordiska bolag kan du se direktavkastningen direkt via Avanza. Det är praktiskt, men ibland kan det också bli lite felaktigt:
I ovanstående fall så skulle Kappahl ha en direktavkastning på drygt 26%. Som ni vet brukar jag dra öronen åt mig om direktavkastningen är allt för hög, låt säga 8-10%. Just nu har jag bara 2 bolag med så pass hög DA och det är Boston Pizza och Omega Healthcare Investors.
Hur kan det då bli såhär?
Ja i Kappahls årsrapport från föregående år kan vi läsa:
Styrelsen föreslår årsstämman
2017 att utdelning lämnas med
2,00 kronor/aktie vilket motsvarar
42,2 procent av nettoresultatet.
Därutöver föreslår
styrelsen en utskiftning om
6,50 kronor/aktie genom ett
inlösenförfarande.
Dessa 6,5 kr delas alltså ut till aktieägarna via ett automatiskt inlösenförfarande. Processen blev en aktiesplit där varje aktie i KappAhl delades upp i två aktier varav en blir inlösenaktie*. Det här innebar att ca 500 miljoner kronor överfördes till KappAhls aktieägare via inlösenförfarandet.
*Split med obligatorisk inlösen innebär att en aktie delas upp i två (eller flera) aktiervarpå en av aktierna automatiskt löses in mot ett bestämt belopp.
MEN! utdelningen är fortfarande 2 kr / aktie och själv tycker jag inte att man ska räkna med extra utdelning när vi kikar på direktavkastningen. Räknar vi på 2 kr i utdelning blir direktavkastningen 8,5%, vilket också är rätt högt. Notera att kursen har stigit nu sista dagarna och att DA:n är mindre mot när jag skrev detta.
Problemet är att den inlösen som jag pratat om skedde redan i januari detta året. Köper du aktier idag får du alltså inte ta del av detta, varav direktavkastningen på 26% blir ännu mer felaktig. Det enda vi vet säkert är att KappAhl nyligen informerade om att utdelningen på 2 kr/aktie kommer behållas och delas ut nu i nästa år.
KappAhl är väl ingen het kandidat som jag sätter i min egna utdelningsportfölj. Då är H&M trevligare med betydligt starkare utdelningshistorik. Det finns dock många andra bolag som jag skulle klassa som starkare utdelare än H&M, något som är värt att notera.
Sensmoralen i det här inlägget är att du aldrig bör köpa aktier enbart för att du tycker att direktavkastningen är gynnande för tillfället. Skulle du mot förmodan göra detta bör du åtminstone ta reda på att den direktavkastning som du ser är mappad mot verkligheten. Självklart blir jag lite rädd när jag ser personer i grupper tipsa andra om att köpa aktier bara för den höga direktavkastningen.
Tjo, viktigt inlägg. Extra utdelningar/split med obligatorisk inlösen finns säkert fler ord för i princip samma sak. Får känslan av att det är lite av en nybörjarfälla. Man kollar screenar fram högst direktavkastning och då kommer såna här företag upp. Var själv sugen på MQ inte pga av direktavkastningen utan för att den är så utbombad men där ställdes utdelningen in helt och hållet.
Tror ett bra sätt att undvika att luras av att köpa en aktie med för hög DA är att kolla historiken. Sticker något år ut markant så bör man kolla upp vad det beror på.
Precis så, håller med dig. Jag brukar vilja kika på direktavkastningen över tid. Banker tycker jag är helt ok att köpa nu, trots en väldigt hög DA. Äger som sagt både Handelsbanken (min favvo), SEB och Swedbank. Banker är väl en av de få som man tros gynnas av stigande räntor dessutom. I inlägget jag skrev idag så tipsade faktiskt Kavastu om Nordea. Eller tipsade, men han tog upp det som ett intressant case för andra att läsa på om. Vet inte om jag skrev det men Omega Healthcare var ju ett bolag som jag tog in och som då… Read more »
Jag har KappAhl, mycket på grund av direktavkastningen men jag äger även rätt mycket H&M så det är kanske inte så diversifierat. Jag hoppas att aktien letar sig upp igen och att det går bra för bolaget. Som kund är jag inte jätteexalterad dock och då känns det lite jobbigare att äga bolaget än om man är kär i produkterna. Rimligt resonemang? Kanske inte.
Men KappAhl har ju bra småbarnskläder och en målgrupp som inte använder näthandeln i samma utsträckning (kvinnor i övre medelåldern) vilket borde göra kedjan mer motståndskraftig för minskad butiksförsäljning. På så sätt borde dom vara bättre rustade än andra klädkedjor med många fysiska butiker.
Fast borde inte det bara vara oerhört kortsiktigt i så fall? De nya kvinnorna i övre medelåldern kommer vara generationer mer vana vid internet. Däremot kan jag tycka det är positivt att de har mycket småbarnskläder för sånt är oftast jobbigt att beställa online kan jag tycka i varje fall.
Allt perspektiv är relativt men säg närmaste 5-10 åren så borde affärsmodellen hålla även om såklart risken finns att även den kundgruppen går över till näthanden snabbare än idag, på långsikt så kan de inte räkna med gamla tanter. För övrigt så verkar ordförande känna sin målgrupp även om han var mindre smidig när han beskrev dem.
https://www.expressen.se/dinapengar/kundernas-raseri-kraver-kappahl-chefens-avgang/
Frågan om man ska ha Kapp Ahl ist för RNB med polarn och pyret som verkar vanskött men vars produkter är galet populära.
Som småbarnsmamma måste jag säga att det känns som att POP förlorar mark (de har blivit mer mainstream könsstereotypa och har sämre kvalitet) och det har gjort att jag inte köper nya RNB. Har en liten post som får ligga kvar. har dock sjunkit mycket de senaste åren.
En förutsättning tycker jag ändå är att du ska gilla det du äger. Det är givetvis inte enda faktorn (absolut inte) men något som är lite av ett kriterium för mig. Ta Disney som exempel; hade jag inte älskat disneys parker samt de produkter som Disney gör så hade jag nog aldrig investerat i bolaget. Man vill ändå känna glädje i det man investerar i. Sedan kan det ju också bli så att du börjar gilla det bolaget gör när du börjat investera mer och mer i bolaget och lär känna det. Hehe, sambo KTM kom hem med en kasse… Read more »
Bra inlägg som belyser ett problem hos Avanza; utan tvekan borde DA bara beräknas på vanliga utdelningar. Alla splits och eventuella bonusutdelningar borde hållas utanför – om inte helt borta så inom parentes i alla fall.
Kan hålla med dig men det skumma är att det görs lite på olika sätt, vilket jag inte kunnat sätta fingret på.
Ta Kinnevik som exempel. Där visas Direktavkastningen enligt deras standardutdelning på 8,25 kr per aktie. Dock har ju Kinnevik delat ut MTG som då blev en extra ”utdelning” för oss investerare. Nu går det självklart att orda om skillnaderna mellan detta och kappahl, men tycker att man som du enbart borde hålla sig till standardutdelningen.
Bra att du tar upp detta. Avanza har en hel del att göra när det gäller DA, vilket jag flera gånger påtalat till dem via supportmeddelanden: 1) DA saknas helt för flertalet länder, USA, Canada etc. KÖP IN DATAT! Detta påverkar aktielistorna negativt då om du väljer USA som land och DA 3-5% t.ex. visas ingenting. SOm användare kan man ju tro att inga aktier i USA delar ut. Om USA är valt, disabla filtret ”Direktavkastning”. Man ska ju inte få spökresultat pga att datat saknas helt. 2) Vissar preffar visar stamaktiens DA. Visa rätt DA för rätt aktie! 3)… Read more »
Ja, Avanzas siffror för direktavkastning får man alltid ta med en stor nypa salt.
Jag slår alltid upp utländska aktier mot t.ex. dividend.com för att få rättvisande siffror.
Bra där Tony och Snålgrisen. Jag vet om det här med utländska bolag och skrev tidigare ett inlägg kring hur jag hittar info om utländska bolag. Detta går Tony in på och går att läsa här: https://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/se-direktavkastning-utlandska-bolag/ En fråga till er båda: Kan det vara så ofantligt dyrt att köpa in data i alla fall för bolag i USA? Jag menar, går inte mycket att få tag i kostnadsfritt edller är jag helt ute och cyklar? Kanske är svindyrt, vad vet jag. Men något måste ligga bakom då Avanza inte hade det i 2015 när jag började och fortfarande inte… Read more »
Det kan ju rimligtvis inte vara så dyrt, då diverse i alla fall mestadels fria aktiesiter har datat.