Fick en fråga nyligen hur Kappahls direktavkastning kan vara så hög. Samtidigt har jag lagt märke till en post på Facebook där författaren tycker att det ser lockande ut. Men det som göms under ytan behöver inte alltid vara guld.

På nordiska bolag kan du se direktavkastningen direkt via Avanza. Det är praktiskt, men ibland kan det också bli lite felaktigt:

I ovanstående fall så skulle Kappahl ha en direktavkastning på drygt 26%. Som ni vet brukar jag dra öronen åt mig om direktavkastningen är allt för hög, låt säga 8-10%. Just nu har jag bara 2 bolag med så pass hög DA och det är Boston Pizza och Omega Healthcare Investors.

Hur kan det då bli såhär?

Ja i Kappahls årsrapport från föregående år kan vi läsa:

Styrelsen föreslår årsstämman
2017 att utdelning lämnas med
2,00 kronor/aktie vilket motsvarar
42,2 procent av nettoresultatet.
Därutöver föreslår
styrelsen en utskiftning om
6,50 kronor/aktie genom ett
inlösenförfarande.

Dessa 6,5 kr delas alltså ut till aktieägarna via ett automatiskt inlösenförfarande. Processen blev en aktiesplit där varje aktie i KappAhl delades upp i två aktier varav en blir inlösenaktie*. Det här innebar att ca 500 miljoner kronor överfördes till KappAhls aktieägare via inlösenförfarandet.

*Split med obligatorisk inlösen innebär att en aktie delas upp i två (eller flera) aktiervarpå en av aktierna automatiskt löses in mot ett bestämt belopp.

MEN! utdelningen är fortfarande 2 kr / aktie och själv tycker jag inte att man ska räkna med extra utdelning när vi kikar på direktavkastningen. Räknar vi på 2 kr i utdelning blir direktavkastningen 8,5%, vilket också är rätt högt. Notera att kursen har stigit nu sista dagarna och att DA:n är mindre mot när jag skrev detta.

Problemet är att den inlösen som jag pratat om skedde redan i januari detta året. Köper du aktier idag får du alltså inte ta del av detta, varav direktavkastningen på 26% blir ännu mer felaktig. Det enda vi vet säkert är att KappAhl nyligen informerade om att utdelningen på 2 kr/aktie kommer behållas och delas ut nu i nästa år.

KappAhl är väl ingen het kandidat som jag sätter i min egna utdelningsportfölj. Då är H&M trevligare med betydligt starkare utdelningshistorik. Det finns dock många andra bolag som jag skulle klassa som starkare utdelare än H&M, något som är värt att notera.

Sensmoralen i det här inlägget är att du aldrig bör köpa aktier enbart för att du tycker att direktavkastningen är gynnande för tillfället. Skulle du mot förmodan göra detta bör du åtminstone ta reda på att den direktavkastning som du ser är mappad mot verkligheten. Självklart blir jag lite rädd när jag ser personer i grupper tipsa andra om att köpa aktier bara för den höga direktavkastningen.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x