Intrums aktie har återigen varit på fritt fall och veckans kursreaktion blev den näst sämsta sett ur ett historiskt perspektiv. Allt det här hände efter ett år då Intrums aktie redan slaktats och det visar verkligen att ordspråket ”en aktie kan Alltid falla mer” stämmer. Det sänkta kreditbetyget som Intrum nyligen fick kanske är spiken i kistan?

Det som är tråkigt med Intrum är att innan inflationsproblemen och den stigande räntan så såg allt väldigt bra ut. Bolaget fortsatte att pumpa ut rapport efter rapport där rörelseresultatet steg och snart kom bolaget att bli ett av de mest attraktiva utdelningsbolagen på Stockholmsbörsen.

Jag har många gånger ordat om att få bolag kunnat upprätthålla en så hög direktavkastning men samtidigt så fin utdelningstillväxt som Intrum, utan att bli tvungen att höja utdelningsandelen särskilt mycket.

 

Intrum och Castellum, som också var ett av Stockholmsbörsens främst utdelningsbolag, har dock en sak gemensamt; man gapade efter allt för mycket och tog inte höjd för sämre tider. När räntan väl höjdes så såg vi hur ohållbar de tidigare investeringarna faktiskt var och att modellen inte höll.

Castellum och Intrum har också en annan sak gemensamt, nämligen att man stod hyfsat starka och kom ur finanskrisen väldigt väl. Som du ser i grafen ovan blev Intrum inte ens tvungen att sänka utdelningen under finanskrisen. Kursen må ha tagit stryk, men kredithanteringsbolaget Intrum stod starka. Ett annorlunda scenario råder idag då Intrum verkligen kippar efter andan.

I veckan fick alltså Intrum sitt kreditbetyg sänkt till BB- från tidigare BB. Både BB och BB- klassas då som ”skräpstatusnivå”. Den som gav det sänkta betyget denna gång var inga mindre än Standard & Poor’s (S&P). Senast i höstas fick bolaget sitt betyg sänkt, men då av Moody’s.

VD Andres Rubio vill inte kommentera att aktien föll med 25% dagen då detta skedde. En stor anledning till det sänkta kreditbetyget sägs vara den portföljförsäljning Intrum gjorde nyligen och som då kommer sänka deras årliga vinstpotential. I en kommentar till DI säger dock Andres att det här var ett nödvändigt schackdrag.

”Denna transaktion kommer att göra det möjligt för oss att minska våra skuldnivåer och anskaffa tillräcklig likviditet för att möta alla våra kommande skuldförfall 2024-2025, utan att vara beroende av tillgång till kapitalmarknaden”

Intrum går alltså samma väg som SBB nu då även SBB fick sitt betyg sänkt till skräpstatus, även det efter att kursen slaktats.

Det här är väldigt svårt tycker jag och det är inte lätt som utdelningsinvesterare att inse hur man skulle tänkt annorlunda. Självklart hade det klokaste varit att se hur Intrums skuld vuxit och lämnat innan räntan höjdes, trots att bolaget visat tidigare att man kan stå emot lägen då ekonomin blir jävlig. Det här är lättare sagt än gjort, och oftast litar du på ledningen i deras beslutsfattande.

En liten positiv sak är att Intrums operativa chef köpt aktier för 180 000 i kursraset. Jag kan även tycka att bolagets VD skulle brösta upp och göra något liknande. Senast Andres köpte aktier var dock i september i fjol.

Jag äger fortsatt Intrum.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x