Jag tror att du med högsta sannolikhet har ställts inför dilemmat någon gång. Dilemmat att något av dina innehav sjunker nedåt men att du inte riktigt har mod nog att köpa. Jag har ställts inför det scenariot många gånger. När det kommer till Intrum har det dock alltid känts bra, trots att aktiekursen varit ett sänke. Den 23:e oktober kommer bolaget med sin rapport för Q3 och det kan nog bli hyggligt intressant läsning.

Sedan botten strax efter det att Corona verkligen bröt ut så har Intrum stigit med 158%. Det är rätt skapligt. Intrum är också ett av mina få svenska innehav som faktiskt höjde utdelningen under pandemin. Här får vi lära oss att marknadens oro kontra hur bolaget faktiskt går är två helt olika saker.

Egentligen kan man säga att Intrum består av två större delar:

  1. Del ett är Kredithanteringstjänster där bolaget driver in betalningar på uppdrag av sina kunder. Här är många oroliga att det inte kommer bli så mycket att göra när de ekonomiska hjulen slutar snurra. Samtidigt tänker vissa att fler får problem att betala när plötslig arbetslöshet infinner sig.
  2. Del två är Portföljinvesteringar, där Intrum köper portföljer med förfallna fordringar, med eller utan säkerhet, av framför allt banker för att själv driva in skulderna.

Den största oron kring Intrum och Corona är givetvis att många företag tenderar att ge uppskov till sena betalare med tanke på den situation vi befinner oss i. Det här skulle då ge mindre jobb åt Intrum. Bolaget har däremot klarat av krisen riktigt bra, något som marknaden nu också insett.

 

Intrum har haft en positiv utdelningstrend i 14 år och lyckats höja utdelningen med i snitt 12% årligen. Det här är bra bit över mitt mål att ha en genomsnittlig utdelningstillväxt på 6% för portföljen som helhet.

 

Den 5:e oktober skrev SEB att man höjer sin rekommendation på Intrum från behåll till köp.

Idag verkar tydligen Carnegie spå att Q3 blir bättre än väntat varpå aktien stiger med drygt 6,86% till under dagen.

Carnegie höjer sin helårsprognos för justerat ebit på helåret 2020 med 4 procent och med 1-2 procent för 2021-2022, och sammantaget menar Carnegie att värderingen med ett p/e-tal på 8 för 2021 är attraktiv.

3.4 8 votes
Article Rating
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x