Bankerna har varit en fin sektor att äga de senaste åren. Kreditförlusterna är fortfarande rätt obefintliga och med stora utdelningar samt hygglig kursutveckling så har det blivit ett bra värdeskapande för investerarna där ute. Även om vi nu går in i en annan tid så finns det potential för en fortsatt bra period.

Börsåret har startat bra för bankaktierna där alla utom Handelsbanken slagit Stockholmsbörsens totalavkastning.

2024 inleddes med oro där sämre konjunktur tillika högre räntor skulle generera högre kreditförluster, d.v.s. där bankens kunder inte kan betala räntan på sina lån. Nu råder det motsatta skulle man kunna säga. De fyra svenska storbankerna reserverade enbart 599 miljoner för kreditförluster i första kvartalet, väntat var 2 miljarder.

Faktum är att våra nordiska banker inte alls haft mycket problem med kreditförluster genom åren. Bankerna har klarat kriserna väldigt väl. Kanske är det så att vi i norden är duktiga på att följa avtal men också för att bankerna har panträtt i fastigheterna.

 

Handelsbankens kostnader

Varför Handelsbanken rapport kom in bra mycket sämre än de övriga är för de höga kostnaderna som blev en riktig kalldusch. Dessa ökade med 12% medan förväntan var 5%. Tyvärr framkom det inte i rapporten vad de tidigare aviserade åtgärderna kan ge för att förbättra lönsamhet.

Handelsbankens vd Michael Green

Det är framförallt effektivisering och minskad byråkrati som skulle leda till minskade kostnader. Handelsbankens nya VD Michael Green har tidigare snackat om att det finns besparingar att göra genom att effektivisera – där han menar att fler ska jobba direkt med kunder eller stötta dem som gör det. Därigenom ska onödig byråkrati tas bort.

”I ett kvartal där kostnaderna stiger snabbare än intäkterna är vi självklart inte nöjda”

Så sent som igår blev det känt att Handelsbanken gör sig av med fem analytiker inom sektorer som fastighet, konsument, underhållning och media. När man inte kan dra ner på fler kontor så drar man i andra trådar antar jag.

”Det stämmer att några analytiker inom vissa sektorer har lämnat aktiesidan och även medarbetare inom andra områden, helt i linje med annonserade kostnadseffektiviseringar i övriga Handelsbanken”, uppger Christer Beckard, Handelsbankens aktiechef, i en skriftlig kommentar.

Vad banken kommer göra för ytterligare besparingar är inte känt ännu, men förändringar, det kommer det nog bli. Herr Green fick lite på näsan då han tidigare stoppade arbetet med ett nytt marmorgolv på huvudkontoret men ändå presenterade en rapport med extremt stora kostnadsökningar. Det krävs nog mer än att börja sälja marmorgolven för att få ordning på skutan.

Jag tycker att kostnaderna alltid varit ett problem för Handelsbanken under den tid jag investerat. Man får liksom inte kontroll över dem. Ändå har banken lyckats med en utdelningshistorik som slår alla andra svenska storbanker:

 

Om nu Green lyckas peta analytiker som enbart sätter onödiga riktkursen så tror jag det kan bli mycket bra. Kostnader på andra rader behöver man också jobba med. Marmorgolv och nya kaffemaskiner kanske är en god start. Fortsätter kostnaderna öka kommer dock Handelsbanken bli en surdeg.

Jag blev lite intresserad av att kika på vilken bank som är mest ägd bland Avanzas kunder och här har du resultatet av min lilla undersökning:

  Antal ägare Avanza
Handelsbanken A+B 105 921 st
Swedbank 102 272 st
SEB A+C 76 880 st
Nordea 69 481 st

 

En intressant reflektion är att Handelsbanken A har 78 505 ägare och Handelsbanken B 27 416. För alla de småsparare som fortfarande sitter på B aktien kan jag bara säga, byt! Det skiljer över 20 kr i aktiekursen och ett aktiearbitrage är på sin rätta plats

Det här har hänt i Handelsbanken
  • I augusti 2023 meddelade Handelsbanken att dåvarande vd:n Carina Åkerström lämnar banken vid årsskiftet. Michael Green utsågs senare som hennes efterträdare.
  • Michael Green gjorde omgående kostnadsjakt till sitt huvudnummer. Bland annat påstår han sig ha stoppat en golvrenovering på huvudkontoret, med hänvisning till att ”affärsrörelsens surt förvärvade slantar” inte ska gå ”till tjusig inredning av huvudkontoret”. Han har även inlett en översyn av 4.100 tjänster i jakt på besparingar.
  • Under Michael Greens tre första månader som vd ökade kostnaderna med 12 procent i årstakt, samtidigt som intäkterna steg med blott 2 procent. När det blev känt rasade bankens aktie med drygt 12 procent, vilket innebar den sämsta börsdagen sedan i vart fall 1990-talet.

 

Bra utdelning för banker även nästa år

En fördel med att kursen i Handelsbanken sjunkit är att den potentiella direktavkastningen ökat. Enligt en samlad prognos från Factset, Infront och DI ser det ut som att Handelsbanken kommer ge 10% direktavkastning på utdelningen som ges nästa år (den för räkenskapsåret 2024). Det är däremot långt kvar av året och mycket siffror är kvar.

Bank Prognos direktavkastning
Handelsbanken 10,8%
Nordea 8,7%
SEB 7,7%
Swedbank 7,6%

 

Om jag Inte skulle ägt någon bank idag men vara sugen på att gå in i någon så skulle jag nog ändå valt SEB. Det kan bli mycket värre i Handelsbanken innan det blir bättre men när det kommer till SEB så känns det som att man länge gjort det mesta helt rätt.

Nyligen gick jag även igenom alla banker och förklarade vilken som presterat allra bäst till sina ägare. Läs gärna det inlägget:

Bästa banken att äga?

 

Fördelen är väl att alla bankerna idag har gott om kapital. Vad jag också gillar är att banker mer och mer tycks fokusera på aktieåterköp. SEB har startat ett nytt återköpsprogram på 2 miljarder kronor som löper fram till 12 juli. Nordea vill dock invänta besked från ECB innan man kickar igång sitt återköpsprogram.

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x