I början av 2020 började jag köpa in mig i IT-konsulten HiQ. Det har blivit många köp efter det, och främst nu under pandemin. Igår stod det däremot klart att Triton lägger ett bud på HiQ där syftet troligtvis kan vara att köpa ut det från börsen. Ett annat scenario är att bli huvudägare i en noterad miljö. Själv ser jag hela budet som något negativt.

 

Thomas Hofvenstam

Thomas Hofvenstam,  Nordenchef på Triton

 

Budet på HiQ

Det mest intressanta är väl budets storlek i kronor, d.v.s. det pris per aktie som Triton är beredd att ge. Själv kan jag väl tycka att det var en rätt skaplig premie, men det ska det också vara. Budet blev 70 kr/aktie och igår stod kursen i 53.

Självklart får det här till följd att kursen rusar upp till den nivån där premien ligger, allt annat lika.

För min egen del har köpen i HiQ varit fenomenalt såhär med facit i hand, och ni som följt mig i kölvattnet har fått en fin resa. MEN, jag är långt ifrån nöjd…

 

Jag äger inte aktier med hoppet att sälja dessa till ett högre pris imorgon. Jag äger dem för att äga stabila byggklotsar som på ett magiskt sätt genererar nya byggklotsar allt eftersom.

HiQ är (”var”) en stabil kämpe bland mina högutdelare, och just högutdelarna är en viktig beståndsdel i min strategi för att ta mig till ekonomiskt fri. Högutdelare som ändå har chansen att växa utdelningen något och erbjuda en stabil framtid växer inte på träd. Faktum är att HiQ kunnat erbjuda en hyfsad utdelningstillväxt år för år men samtidigt även en hög direktavkastning. Den kombinationen är också unik.

Kanske är det kombinationen av hög utdelning, stabil utdelningstillväxt, spännande pipe med projekt och en nöjd kompis som jobbar åt bolaget det som tilltalade mig från början.

Blir det så att HiQ stannar kvar på börsen så kommer vi investerare få ta del av betydligt mindre utdelning verkar det som:

”Som vi ser det innebär det att bolagets tillgängliga medel för utdelning och liknande kommer att minska på kort- och medellång sikt när man gör en ökad satsning på bolagets verksamhet”, säger Thomas i en artikel hos DI.

 

Att hitta bolag i branschen IT/IT-konsult med bra utdelning är inte det lätta. Mitt nästa bästa val faller faktiskt på TietoEVRY som kanske kommer dyka in i portföljen igen, beroende på hur utsagan i detta blir.

En annan spännande utdelare inom branschen är Vitec som höjt utdelningen 18 år i rad och även verkar höja nu under Covid-19. Här får du däremot en riktigt låg utdelning (direktavkastning) och som du vet tar det lång tid för utdelningstillväxt att varva stark utdelning.

Har du något spännande bolag inom just den här branschen? 

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x