Jag fick en liten klump i magen när jag skrev senaste inlägget om att Boston Pizza nu tar tillbaka utdelningen. För många kan det här direkt bli en köpsignal men tänk då på att utdelning bara är en del av ditt investeringsbeslut. Vilka risker finns nu i Boston Pizza och är det fortfarande värt att gå lång i denna aktie?

Det här inlägget kan nog bli en favorit hos en av bloggens mest flitiga kommentatorer, nämligen Superleeds. Hoppas att du läser detta och kommentera gärna om du läst 😛

Kort om hög direktavkastning

Boston Pizza har länge varit en av mina få högutdelare. Kanske är det också den aktie som tillsammans med OHI hållit det högsta snittet på direktavkastning i min portfölj. Runt 8-10% har den pendlat, vilket är i det absolut högsta laget.

Det finns en solklar risk med att investera i dessa aktier. Bolagen med så hög direktavkastning tenderar att dela ut i stort sett hela vinsten och samtidigt kanske marknaden ser en risk med investeringen, varpå aktiekursen är relativt låg. En låg kurs med hög utdelning blir då hög direktavkastning. Slopas utdelningen finns inte mycket kvar i ett sådant case…

Som ni ser nedan har Boston haft en väldigt hög utdelningsandel och då finns det ett väldigt litet spelrum om det skulle inträffa händelser som Corona.

 

Boston Pizza risker

Boston Pizza är en av de mest populära restaurangkedjan i Kanada och såg därmed enorma problem när Covid-19 bröt ut. Direktavkastningen ligger idag på ca 9% räknat på Bostons senaste beslut om att återinföra en del av utdelningen. Boston är då månadsutdelare och utdelningen kommer in i slutet på oktober, november, december etc.

Många tror att bolaget kommer kunna hålla fast vid den utdelning på 0.065 kanadensiska dollar som man delar ut nu men att det lär dröja innan bolaget delar ut ytterligare.

Idag (2020) äger Boston 395 restauranger och kör franchise via dessa. Boston Pizza tar då 5,5% av alla försäljning inom franchise och bilden nedan beskriver hela flödet från det att en hungrig gäst kommer in i restaurangen tills dess att du som aktieägare får pengar i fickan.

Hungry. #food #homer #simpson | The simpsons, Homer simpson, Simpsons quotes

Oj… fel bild…

Problemet många menar är att Boston Pizza är ett mellanting till vad som kallas snabbmatsrestaurang och snabbmatsleverantör. Priserna är dyrare än hos många snabbmatskedjor och Boston Pizza är inte heller kända för att vara duktiga på att leverera på ett smidigt och enkelt sett till din dörr. Minns att jag en gång testade lägga en order (utan att skicka iväg den), och det var inte det lättaste.

Ca 44% av alla restauranger ligger då i British Columbia eller Alberta. På andra sidan Atlanten ser vi i skrivande stund hur Corona ökar och dessa 2 har båda stigande siffror. Även om restaurangerna i sig infört otroligt många åtgärder för att minska spridning så är människor rädda för att äta ute i dessa tider.

Bonnie Henry (Provincial Health officer, British Columbia) menar dock på att de ökade siffrorna inte kommer innebära att restaurangerna stänger på nytt. Självklart måste restaurangerna fortsätta följa direktiven och försiktighetsåtgärderna som gäller.

Bonnie Henry March 26 COVID-19 update.jpg,

I Alberta ser det ut som man tänker lika och regeringen verkar inte vilja föra in förbud att restauranger ska hållas stängda. Så det är en positiv aspekt i det hela.

 

Vidare risker med Boston Pizza

Sedan har vi risken med att Boston inte är särskilt duktiga på hemleverans. Här ligger andra kedjor som t.ex. Dominos ljusår fram. När jag läste Boston’s Q1:a verkade det dock som att man hade mycket planer här och det lät ändå rätt positivt. Men planer är som ni vet enbart planer.

SRS står för Same-Reastaurant Sales och beskriver hur försäljningen i ett bolag som Boston utvecklats när det kommer till samma antal restauranger – nya restauranger försummas alltså. Det här är ett intressant nyckeltal och för Boston P sjönk den med 16% under augusti. Även om Corona inte blir värre så har vi vintern framför oss och familjer äter generellt mindre ute på vintern. Därav ser många en risk att fler restauranger kommer tvingas stänga efter sommaren.

Boston P har ju under de sista 10 åren kunna leverera en rätt fin ökning beträffande SRS men den har mattats av under senare år. Mycket kan bero på höjda skatter i Kanada, vilket leder till att hushållen får mindre pengar och äter mindre ute.

Det många verkar vara mest oroliga för är att det kanske inte finns mycket rum kvar att växa i. Visst leder man när det kommer till antalet restauranger, men vad hägrar i framtiden? Kommer fler restauranger leda till att man konkurrerar ut sig själva?

Återigen vill jag understryka att jag äger Boston i min portfölj och är glad för de 9% i direktavkastning jag får. Lyckas man få tillbaka gästerna genom minskad virusspridning så finns det också chans till en riktigt stor kursraket. Det här bolaget väger väldigt lätt i min portfölj och så kommer det också förbli.

Jag hoppas att jag kunnat presentera de risker som finns lite tydligare och att du som investerare tänker på dessa före ni köper aktier hej vilt p.g.a. att utdelningen nu kommit tillbaka.

2.5 11 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x