2022 och 2023 var åren då preferensaktierna fick se solen gå i moln. Kurserna rasade till följd av att räntan kontinuerligt höjdes. I år ser läget bättre ut och jag tänkte kika på vilka preferensaktier som troligtvis är bäst att plocka in 2024. Om det ens är värt att äga någon det vill säga…

Jag brukar dela in preferensaktier och D-aktier i samma grupp och benämner dessa preferensaktier. Det finns en del olikheter, men också väldigt många likheter. För utdelningsinvesterare handlar det om att få en förutbestämd utdelning som är både hög och som delas ut kvartalsvis.

När räntan stiger så rör sig kursen för preferensaktier neråt. När räntan faller så kommer kurserna återhämta sig. Anledningen är att räntan på ett vanligt sparkonto blir högre och att du genom den typen av sparande får en riskfri investering till högre ränta mot än tidigare. Marknaden sätter då en lägre kurs på preferensaktier, varpå direktavkastningen stiger. Att direktavkastningen skulle ligga kvar på samma nivå när du får så pass bra ränta på ett sparkonto blir ologisk.

En annan anledning är att de flesta preferens- och D-aktier skapats av fastighetsbolag, vars finansiella hälsa relaterar direkt till rådande ränteläge. Högre räntor innebär dyrare finansiering och en ökad risk att utdelningen slopas. Utan utdelning blir den här typen av instrument så gott som värdelösa.

 

Preferensaktier 2024

Nedanstående lista är hämtad utifrån gårdagens kurser och är sorterad efter direktavkastningen i fallande ordning. Längst ner hittar vi preferensaktier som ställt in utdelningen.

Listan är tagen från min egen vy med Preferensaktier där kurserna läses in en gång varje dag. Tyvärr är den sidan lite seg av någon konstig anledning, så därför nöjde jag mig med en ögonblicksbild.

Alla bolag finns inte representerade i listan ovan. Exempelvis finns många preferensaktier som ställt in utdelningen inte med. Oscar Properties, Preservia, Obducat Pref, för att nämna några.

Marknaden är inte dåliga på att sätta kursen utifrån hur pass osäkert läge det är i respektive preferensaktie. Givetvis kan marknaden inte utläsa framtiden, men vi får ändå tänka att den preferensaktie som idag handlas till högst direktavkastning också innebär högst risk till slopad utdelning. Det är ingen slump att Heimstaden toppar listan precis.

Själv skulle jag vilja dela in dessa i tre olika kategorier:

  • Mindre än 7% direktavkastning: Låg risk
  • 9-7% direktavkastning: Medel risk
  • Mer än 9% direktavkastning: Väldigt hög risk

 

Någon kanske då inser att jag själv äger en preferensaktie med hög risk i portföljen, nämligen K2A. Och så är det. I år är utdelningen där säkrad men min tanke har varit att byta ut denna mot Sagax D. Skulle jag få ge tips om vilka tre preferensaktier man skulle välja idag så hade jag personligen sagt:

  • Sagax
  • Akelius D
  • Corem D

 

På senare tid har jag funderat om det ens är värt att investera i den här typen av tillgångar. Tanken har länge varit att få extra kassaflöde till portföljen där jag med tre preferensaktier kan få utdelning varje månad. Troligtvis är det bättre att enbart köra på exempelvis XACT Norden Högutdelande med 5% direktavkastning där du även har möjlighet att få en bättre kursresa kommande år.

Idag är det i alla fall x-dag för Corem D och igår såg jag till att köpa på mig lite extra aktier där.

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x