AbbVie är en av mina bästa långsiktiga affärer jag någonsin gjort. Jag köpte helt enkelt kvalité när det var tillfällig oro och för det har jag blivit belönad. Det här läkemedelsbolaget är även ett av USA:s mest intressanta utdelningsbolag. Här är 5 anledningar till varför AbbVie kan vara köpvärt trots att aktiekursen nästan är All-Time-High.

 

 

AbbVie formades 2013 när Abbott Labs knoppade av sin biopharmaverksamhet. Index för S&P 500 Dividend Aristocrats inkluderar AbbVie helt enkelt för Abbott’s långa historik av växande utdelning. Fenomenet är inte ovanligt i USA, även om det bland många ses som ”fusk”

Jag tänker inte orda mer om verksamheten i AbbVie utan den kan du läsa här.

Följ mig gärna på sociala medier. Ett gratis sätt att stötta bloggen 🙂

Vändning i sikte

2023 var ett dåligt år för AbbVie där vi såg hur intäkterna föll med anledning att patentet för deras stjärnläkemedel, Humira, löpt ut. Det här visste både investerare och ledning skulle ske, men nu i efterhand blev effekten mindre smärtsam än vad många trott.

Vi har nu sett fyra kvartal i rad där intäkterna minskat tack vare Humira. Nu verkar dock bolagets siffror visa tecken på en vändning. Omsättningen steg med 0,7% i kvartal 1 2024, vilket visat att Humira-effekten nu börjat avta. Humiras bidrag till omsättning har nu sjunkit från 26,5% till 18,4% för helåret 2023.

 

Nya möjligheter

Skyrizi representerar den största möjligheten för AbbVie och har behandlat psoriasis och andra inflammatoriska tillstånd sedan godkännandet 2019

Detta läkemedel  genererade $7,8 miljarder i försäljning förra året och förväntas bidra med mer än $17 miljarder dollar i intäkter 2027.

Ledningen tror att Rinvoq, ett läkemedel som godkändes 2019 för att behandla olika autoimmuna sjukdomar, har potential att toppa $10 miljarder i försäljningen även 2027.

Skyrizi och Rinvoq skulle kunna representera ca 40% av AbbVies intäkter inom några år och deras patent varar till 2033.

Senast i februari höjde  AbbVie sina intäktsestimat för dessa två läkemedel med 30%.

 

Bra förvärv

Bortsett från dessa två så har även läkemedlen Vraylar, Ubrelvy och Qulipta potential att addera några extra miljarder till AbbVie´s intäkter under de närmaste åren.

Den senaste nyheten om förvärvet av Cerevel (neurologiska och psykiatriska sjukdomar) och ImmunoGen (äggstockscancer) kommer troligtvis också bidra med meningsfulla siffror nära 2030 då dessa hunnit börja bära frukt.

Vi ser med andra ord en arsenal med läkemedel som har enormt fin potential framöver.

Dessa investeringar kostade visserligen $20 miljarder kombinerat, men som det ser ut nu kommer det inte äventyra AbbVies fina kreditrating på A-. Förvärven kommer även hjälpa AbbVie bygga upp deras sektion neurovetenskap (14% av försäljningen) och onkologi (11% av försäljningen) som är hyfsat små.

Hållbar belåning

Just nu är AbbVies belåning trygg och inte alls något problem skulle jag säga. Visst, det finns perioder då den varit lägre, men också perioder då den varit betydligt högre. Nästkommande 12 månader väntas den också bli lägre i takt med att bolaget betalar av skuld. Allt detta får vi se i ljuset av många förvärv på senare tid.

Vad som är klart är att motvindarna efter det tappade patentet i Humira verkar hanterbara. Deras pipeline med läkemedel som just nu går svinbra kommer öka bolagets organiska försäljning efter 2024 och AbbVie har fått kreditbetyget uppgraderat från BBB till A- då skulden kommit ner.

 

Helt okej direktavkastning

Direktavkastningen för hälsobolag i USA ligger i snitt på 2.28%. Idag är AbbVies direktavkastning 3,67%.

Visst, AbbVie kanske inte är den högutdelare som jag en gång köpte men vi får tänka på att oron där och då var mycket värre. En kvartalsvis utdelning med 3,67% årlig direktavkastning tycker jag inte är illa med tanke på vart AbbVie kan befinna sig om 5-10 år.

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x