…det är verkligen inte lite pengar. Jag läste nyligen en artikel om Patrik Brummers utdelningsmaskin som ger honom just den slanten varje kvartal. Det som är intressant med den portföljen är att den består helt av preferensaktier. Gillar du preffar borde du läsa det här.

Det känns lite passande att skriva om just det här ämnet idag så jag skrev om Saltängen Property invest igår. Saltängen är ingen preferensaktie, men i dess renaste natur påminner beteendet om en preferensaktie och inte en stamaktie. 

 

Om Patriks pref-portfölj

Patrik Brummer äger just nu preferensaktier på Stockholmsbörsen till ett totalt värde av 431 miljoner kronor. Om man tycker att det tar tid att skrapa ihop 1 miljon kronor kan man fundera över hur lång tid det tar att skrapa ihop 430 extra (även om det går fortare och fortare).

Enligt uppgifter från Holdings så är den här preferensportföljen hela 99% av hans aktieägarportfölj. Min egen preferensportfölj utgör ca 6% av det totala. 

Jag har alltid ordat om att jag inte tycker att du ska äga allt för mycket preferensaktier då du går miste om fin-fin utdelningstillväxt. Å andra sidan, är man sisådär 70 år så kan preferensaktier göra att du får en galet fin utdelning spritt över årets månader.

Han portfölj genererar ca 26 miljoner kr varje år, eller 6,6 miljoner kr per kvartal. Jag skulle bli förvånad om det var någon här som inte lyckas leva på den årslönen.

 

Portföljen består av följande innehav

 

  • Klövern pref 53% 53%
  • Sagax Pref 27% 27%
  • NP3 Pref 11% 11%
  • Corem Pref 7% 7%
  • Sagax D 1% 1%

 

Preferensaktier just nu

Nu står preferensaktier relativt högt. Det beror på att vi har ett framåtblickande ränteläge som fortfarande tros vara lågt. När räntan är låg blir preferensaktier mer attraktiva, allt annat lika.

Det var däremot inte länge sedan som man var orolig kring att räntan skulle kunna höjas mycket inom kort tid. När den oron blev mindre så steg också preferensaktier. Jag såg till att köpa på mig lite extra när oron var framme och kursen sjönk.

Då räntan höjs så blir vanligt sparkonto mer attraktivt då du får hög ränta med mindre risk. Just nu får du däremot inte mycket på ett sparkonto, varpå andra investerare söker sig till preffar där avkastningen är högre.

Vore riktigt roligt att höra vilka preferensaktier ni har i er portfölj, om ni har några 🙂

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x