Somliga förknippar kreditkort med höga kostnader och dolda avgifter, men det är ett överdrivet negativt synsätt. Sanningen är att du kan spara pengar med ett kreditkort såvida du använder det på rätt sätt.
I den här artikeln pratar vi mer vad du ska göra för att maximera de fördelar som ett kreditkort medför – något som i längden kommer spara dig pengar. Ett enkelt sätt för att få en överblick av svenska kreditkort och jämföra dem är Kreditkortguiden. Att använda sajten innebär inte någon försämring i villkor eller kostnader, men spar en hel del tid att slippa researcha varje individuell kort för sig.
Så använder du ett kreditkort på rätt sätt
- Välj ett kort utan årsavgift: Gratis kreditkort kan medföra att besparingen blir större.
- Betala via e-faktura eller autogiro: Då slipper du betala fakturaavgift.
- Välj ett kort med hög bonus: En bonus på cirka 2 % är vanligt förekommande.
- Välj ett kreditkort med rabattprogram: Somliga kreditkort erbjuder fasta rabatter hos svenska e-butiker.
- Betala hela det belopp som anges på månadsfakturan: Så tillkommer inga avgifter för ränta.
- Välj ett kreditkort med lågt eller slopat valutapåslag: Så slipper du betala såvida du handlar i utländsk valuta.
- Välj ett kort med en låg eller en slopad uttagsavgift: Då tillkommer inga extraavgifter för bankomatuttag.
- Välj ett kort med en väl utformad reseförsäkring: Avbokningsskydd samt skydd mot försenat flyg är vanligt förekommande.
- Välj ett kreditkort med shoppingförsäkringar: Somliga kreditkort erbjuder leverans- och lägsta pris-försägningar.
- Ångra köp i efterhand: Så att du minimerar risken för att bli lurad på nätet.
Nedan belyser vi samtliga områden som precis nämnts i större detalj.
Kreditkort utan avgift
Somliga kreditkortsaktörer tillämpar inga årsavgifter, vilket innebär att du får ta del av samtliga fördelar som ett kreditkort medger utan att du behöver betala några fasta avgifter. Gratiskorten erbjuder förvisso ofta mindre fördelaktiga bonusprogram än de kreditkort som är avgiftsbelagda.
Betala alltid fakturan digitalt
En vanlig fakturaavgift för ett kreditkort ligger på cirka 30 kronor per månad, vilket motsvarar 360 kronor årligen. Om du tecknar dig för autogiro eller e-faktura slipper du denna avgift, men bara såvida ett digitalt fakturaalternativ finns tillgängligt.
Kreditkortslösningar som tvingar på dig en månatlig fakturaavgift är inte nödvändigtvis dåligt utformade, men du ska ta med det faktum att en fakturaavgift tillkommer i samband med att du jämför kreditkorten mot varandra.
En hög bonus är fördelaktigt
Kompletts kreditkortslösning erbjuder ett starkt bonusprogram som alltid ger dig minst 1 % bonus på samtliga köp. Den procentuella bonussatsen dubbleras såvida du handlar hos e-butiker som tar emot MasterCard, och köp i Kompletts e-butik belönas med 4 % bonus.
Räkneexempel 1: Du handlar för 5 000 kronor månatligen. 5 % av inköpsbeloppet spenderas på Komplett.se, 10 % hos internetbutiker som tar emot Mastercard och 85 % på vanliga inköp. I detta fall får du en bonus på 63 kr/mån, som motsvarar 750 kronor årligen.
Räkneexempel 2: Du handlar för 15 000 kronor i månaden och har samma inköpsmönster som ovan. I detta fall får du en månatlig bonus på 186 kr, som motsvarar 2 000 kronor årligen.
Rabattprogram medför besparingar
Kreditinstitutet Re:member utfärdar Re:member Flex, vari det kostnadsfria rabattprogrammet Re:member Rewards inkluderas. Med rabattprogrammet får du fasta procentuella prisavdrag på mellan 5 och 40 % hos cirka 300 svenska e-butiker.
Bikbok, Stayhard, Bubbleroom och Guldfynd är fyra av de e-butiker som återfinns i programmet.
Betala månadsfakturan tillfullo
Om du inte betalar hela det belopp som anges på månadsfakturan tillkommer en ränteavgift som ofta ligger på 10 till 25 %. Den ränteavgift som kreditkortsutfärdarna tillämpar är relativt hög, så det är i regel en dålig idé att betala av större belopp med ett kreditkort.
Valutapåslaget medför meravgifter
Ett vanligt valutapåslag ligger på 1,5 till 2 %, och tillkommer i samband med att du handlar för eller tar ut utländsk valuta i en bankomat. En extra avgift på cirka 2 % kan låta försumbar, men om du bor eller ofta befinner dig utomlands kan totalkostnaden bli omfattande.
Uttagsavgifter medför meravgifter
En vanlig uttagsavgift ligger på cirka 30 kronor, vilket motsvarar 720 kronor såvida du tar ut pengar 20 gånger årligen. Uttagsavgiften kan dessutom kompletteras av valutapåslaget. Det faktumet medför att den totala kostnaden för kreditkortet ökar.
Reseförsäkringen ger upphov till en besparing
Många av de reseförsäkringar som kreditkortsutfärdarna erbjuder inkluderar bland annat avbeställningsskydd, skydd vid olycksfall, skydd vid personskada eller dödsfall, skydd vid försening av bagage samt skydd vid försening av färdmedel.
De delförsäkringar som precis nämnts inkluderas per automatik såvida du betalar resan med kortet, och det faktum att du slipper köpa till en reseförsäkring innebär att du sparar pengar.
Shoppingförmåner gör att du sparar pengar
Coop Mastercard samt Swedbank kreditkort erbjuder lägsta pris-försäkringar, som faller in såvida priset på din vara sänks inom cirka 60 till 90 dagar från inköpstillfället. Du måste dock ha köpt varan med kreditkortet, och prisgarantin gäller inte heller vid realisationer.
Utöver lägsta pris-garantin inkluderas ofta en leveransförsäkring som innebär att du får ersättning såvida varan inte kommer fram, samt en förlängd allriskförsäkring för hemelektronik och vitvaror som i regel utökar allriskförsäkringen från ett till tre år.
Du kan handla riskfritt
Om en specifik butik eller ett resebolag skulle gå i konkurs kan du ångra ditt köp i efterhand genom att kontakta kreditkortsbolaget. Tack vare detta sparar du pengar då du får tillbaka allt kapital som du investerat, istället för att konkursboet ta del av det.
Du kan även ångra köp hos nätbutiker som inte håller vad de lovar. Denna ökade makt gentemot e-butikerna är det svårt att sätta en siffra på, men om du handlar online frekvent har du en stor potential att spara pengar tack vare detta skydd.