I veckan har jag lyssnat klart på senaste avsnittet av Sparpodden och tycker att det sades väldigt mycket vettigt om Investmentbolagen i det avsnittet. Här sammanfattat jag de kanske mest intressanta punkterna ur avsnittet om du inte har tid att lyssna igenom hela.

Jag och en kollega på jobbet har ungefär samma syn på Sparpodden. Det är en helt okej podd men den har på något vis blivit lite ”flummig” på senare tid.

Nu har som känt Jocke Bornold flytt Nordnet och kommer inte vara med i Sparpodden längre. Det ska bli spännande att se vilken väg den podden tar nu efter detta.

Själv minns jag ett relativt nytt avsnitt där man bjudit in Per Hansen för att snacka danska börsen. Hehe, det var rätt roligt 😀 Snälla, du som läser, Lyssna bara en minut på detta så lovar jag dig ett gott skratt.

 

Investmentbolagen

Nåväl. För att vara lite mer positivt så tycker jag som sagt att deras senaste avsnitt var riktigt bra och du som lyssnare får veta det som är värt att veta om investmentbolagen.

I avsnittet intervjuas Marcus Fridell som nyligen skrivit en bok om att investera i Investmentbolag. Den heter: Bygg en förmögenhet, investera i Investmentbolag. Jag har inte läst boken själv men har beställt efter den så givetvis kommer jag sammanfatta det viktigaste från boken här på bloggen.

Det här tog jag med mig från avsnittet:

 • Kan Investmentbolag bli en bubbla? Den här typen av investering har ju verkligen dragit många investerare men Marcus tror inte att det är en bubbla då substansrabatten idag egentligen är högre än det historiska snittet i många av de svenska investmentbolagen. Just rabatten gör att det blir svårt att kalla det för en bubbla. Vad som händer i framtiden är det svårt att sia om.
 • Investmentbolag har skattefördelar som enkelt förklarat påminner om schablonskatten i vårt ISK/KF. Om man då skiftar ut utdelningen till oss blir det en fördel rent skattemässigt för investmentbolaget.
 • Vid generell kursnedgång kan investmentbolag drabbas hårt. Dels för att kursen sjunker i underliggande bolag (Skanska, Ericsson etc), men dels för att rabatten ökar i sådana lägen. Det blir alltså en dubbelsmäll för oss investerare. Viktigt att känna till. Det här tycker Marcus är den största nackdelen i Investmentbolag.
 • Många välkända investmentbolag nämndes men ett som jag inte hört talas om så mycket var Vostok New Ventures. Det här är ett svenskt investmentbolag som investerar mycket i Ryssland och andra OSS-länder.
 • Marcus listar 3 viktiga punkter som man bör kika på innan man köper investmentbolag: Substansrabatt/substanspremie, Förvaltningskostnad, Din övriga portföljsammansättning.
 • Kinnevik listas som ett rätt osäkert investmentbolag just nu då det är lite otydligt vad familjen vill. Det har börjat säljas lite från familjen och den här oron påverkar givetvis kursen.
 • Marcus refererar i sin bok kring en undersökning från Uppsala universitet om fonder kontra investmentbolag 15 år tillbaka i tiden. I den undersökningen har investmentbolagen som listas varit helt överlägsna.
 • Investmentbolagen kan få väldigt bra låneförmåner till i princip 0% ränta. Dock är det sparsamt med belåning i de svenska investmentbolagen då de underliggande bolagen oftast har belåning. Sunt tycker jag. Industrivärden är det bolag som historiskt sett haft högst belåning på ca 10%

Du kan lyssna direkt på avsnittet här:

 

Själv har jag följande investmentbolag:

 • Kinnevik
 • Investor
 • Industrivärden
 • Latour

 

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x