Troligtvis har du som läsare fastnat för utdelningsinvesteringar med tanke på den magiska snöbollseffekt som du tidigare läst om. När en snöboll rullas, så kommer mer snö fastna på snöbollen i takt med att den blir större. Effekten slutar aldrig, utan blir enbart mer påtaglig ju längre tiden går. Men vad kan du egentligen förvänta dig av denna?
Utdelningssnöbollen – Varför den är viktig att förstå
Många har i början en god ambition när det kommer till att bygga en stadigt rullande snöboll. Tanken på ekonomisk frihet. Tanken på passiv inkomst utan att behöva lyfta ett finger. Alla tankar är goda.
Du köper dina första aktier i Axfood för 2000 kr och får då 55 kr per år uppdelat vid två tillfällen. Det är inte mycket, men det är åtminstone en början.
Tiden går men snabbt inser du att nyheter dimper ner om fantastiska aktier likt Nvidia och Novo Nordisk där kurserna bara rusar. FOMO, eller Fear of Missing Out, gör sig snabbt tillkänna och troligtvis har du någon kollega eller nätkompis som visar upp sin resa i aktien.
Snabbt säljer du dina utdelningsaktier för att testa lyckan där i stället.
För den som är lite mer återhållsam finns det däremot mycket att hämta långsiktigt för den som håller sig kvar vid strategin, snarare än att spela på de aktier som redan blivit hissade till skyarna.
Allt det här är dock lättare sagt än gjort. Hela strategin bygger på att du är enormt disciplinerad och återinvesterar varenda krona du får i utdelning hela tiden. Det kommer dyka upp tillfällen under åren då suget att sluta gör sig tillkänna.
Den utdelning som du köper nya aktier för kommer med tiden exponentiellt växa i takt med att du får fler aktier som ger ännu mer utdelning. På så vis kommer du kunna investera ännu mer nästa år, och ytterligare mer året efter det.
De första åren är dock långsamma och du kommer inte se någon stor effekt.
Hela teorin blir tydlig när du kikar på mina historiska utdelningar från Handelsbanken:
Hur visualiserar du snöbollseffekten?
Det finns givetvis 1000 olika sätt att visualisera effekten. Själv brukar jag gilla att använda ett verktyg som är enkelt men ändå perfekt konfigurerbart.
Verktyget är TipRanks Dividend calculator. Som vanligt är jag Inte sponsrad utan förmedlar bara verktyg jag själv brukar använda ibland.
Ett exempel kan göras med ett av mina nyaste innehav i portföljen, nämligen Enbridge
Jag matar helt enkelt in:
- Rådande aktiekurs
- Antalet aktier jag äger
- Antalet år
- Förväntad årlig direktavkastning (jag tar vad aktien presterat historiskt senaste 5 åren)
- Förväntad årlig utdelningsökning (jag tar vad aktien presterat historiskt senaste 5 åren)
- Utdelningsfrekvens
- Procentuell ökning av aktiekursen
I fallet Enbridge så blir det en hög direktavkastning, men till priset av lägre kurstillväxt. Så är det tyvärr i de allra flesta fallen.
Kapitalets utveckling har jag visualiserat i diagrammet nedan. Värt att notera är att jag under perioden inte skjuter in nytt kapital. Det här är enbart utifrån hur kapitalet växer i takt med att utdelningen återinvesteras.
Totala kapitalets utveckling
Vad som är ännu mer motiverande är att kika på hur mycket årliga utdelningarna växer. Första året landar den årliga utdelningen totalt på ca 260 kr. I slutet av perioden är summan i stället 13 000 kr årligen.
Som sagt skjuter jag inte in en krona extra i det här fallet. Hade jag i stället köpt på mig ytterligare Enbrige under perioden för $2 500 årligen, ja då blir det ännu saftigare.
Precis som i första exemplet får du 260 kr första året. I slutet av perioden kommer du däremot få 680 000 kr i utdelning varje år. Utan att återinvestera utdelningen utan att enbart skjuta in extra kapital så hade summan per år i stället varit 110 000 kr.
Bra skrivet! Det är fantastiskt motiverande med utdelningsaktier, man ser framgången från år till år. Dock ser jag en större fördel att fokusera på totalavkastning, exempelvis våra fina investmentbolag i Sverige. När man har ett visst kapital kan man sedan växla över till ”Income investment” och leva på utdelningar. Dvs utdelningsaktier som ger hög och stabila utdelningar men inte förväntas växa i aktiekurs. Tex så kallade REITS i USA…
Absolut! Det är först nu de sista 3 åren skulle jag säga som jag verkligen känner att utdelningarna ger extra material till portföljen att köpa aktier för. Innan det drunkade utdelningen mer eller mindre i sparkvoten kan man säga
Jag använder excell (open office) ett vanligt diagram med utdelningarna varje månad och år. Mycket trevligt att titta på hur hockeklubban tar form.
Det räknar även ut timlön, månadslön och total.
Sedan måste jag slå ett slag för analysverktyget i Avanza.
Säger nästan allt man behöver veta
Hehe ja den där hockeyklubban är aldrig fel att titta på lite nu och lite då 🙂
Du kan ju för bövelen inte skriva ”$2500kr”. Antingen är det dollar eller så är det kronor. Inte både och.
Inser såhär i efterhand att jag blandade hej vilt mellan dollar och sek 😀 Dollar ska det givetvis vara. 25 000 per, eller 2k per månad, är ändå inte ett orimligt sparmål. Självklart vill man väl sprida köpen mer
Kul läsning som vanligt, och tack för verktygslänken, bra att ha i samlingen. Du råkar inte ha någon annan bra länk som spalter upp den företagsinfo som verktyget efterfrågar, så man slipper hoppa runt och gräva/räkna själv ? 🙂
Det här gillar jag! Att se det visuellt är i regel lättare att ta till sig om man inte är siffernörd. Ett annat plus är att man ser vad investeringen ger över en längre tid. Divdend tax rate kanske kan användas. Tänker på skatten om man använder kapitalförsäkring (KF).
Mvh
Larsa
Tack för det Larsa och roligt att du fortfarande är här 🙂
En sak jag tänkt på är att det enligt mig är lättare att få fram historisk information likt den man behöver för utländska aktier. Troligtvis får man söka sig till Börsdata för att få allt serverat, men annars går det att ta kursen vid varje utdelningstillfälle årligen för att få fram ett snitt av direktavkastningen. Inte allt för svårt ändå
Det ena utesluter inte det andra, det enda som räknas är den totala värdeutvecklingen. Fördelen med ha flera korgar är du sprider riskerna. I övrigt kan jag rekommendera robur technology och bgf world technology i ppm
Helt klart Hugo!
Vad som är med utdelningsinvestering är väl att det är så förbaskat roligt 🙂 Man får mycket mer att köpa för varje år och det är roligt att köpa mer av diverse värdepapper
Tack för kommentaren
Mycket motiverande läsning 🙂 Tack. Snart är de 25:e och dax att fylla på utdelningsportföljen lite mer:)
Fantastic site A lot of helpful info here Im sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious And naturally thanks on your sweat
Somebody essentially help to make significantly articles Id state This is the first time I frequented your web page and up to now I surprised with the research you made to make this actual post incredible Fantastic job