Påsken är så gott som över och få andra tidpunkter på året innebär att vi frossar i så mycket mat som under påsken. Jag har kikat på vad en matkasse för medelsvensken kostar och hur prislappen utvecklat sig sedan 2002. Resultatet är för mig rätt förvånande.

Undersökningen kommer egentligen från Swedbank Matkassen och visar hur prisbilden ser ut för respektive typ av hyshåll:

 

Vad kostar maten i snitt

 

Typ av hushåll Matkasse, kr/mån 2024 Ökning (%). 2022-2024
Singelhushåll 4 301 21,4
Ensamstående med ett småbarn 6 234 22,3
Ensamstående med två tonåringar 10 005 21,5
Sammanboende utan barn 8 405 21,3
Sammanboende med två småbarn 12 468 22,3
Sammanboende med två tonåringar 14 088 21,2

 

Vad vi ser är alltså att matkassen i snitt ökat med 20%. Vissa har troligtvis tacklat detta bättre genom taktiska beslut, men som sagt är det här ett snitt.

Familjen KTM ingår i Sammanboende med två småbarn. Nu är våra barn väldigt små, och jag förstår att priset blir annorlunda ifall barnen är 0-2 år, snarare än 5-10 år. Dock kostar minstingens mat-pulver en hel del, så det ska vi inte heller sopa under mattan.

Vi lägger i alla fall 5 000 – 6 000 kr per månad och då ingår även dasspapper och andra toalettartiklar i den summeringen. Diskmaskinstabletter beställer vi en gång per år via Matsmart så den ingår inte i beräkningen. Nu är det dock mat vi pratar om och inget annat.

Är det då så att familjer i snitt lägger det dubbla på en matkasse? Ja, det verkar tydligen så.

Visst. Vi skulle med lätthet kunna lägga 12 000 kr i månaden på mat. Det är inte där problemet ligger. Jag ser däremot inte värdet i den extra guldkant vi får om vi skulle lägga 6 000 kr mer.

Hela vårt handlande går egentligen ut på 2 enskilda faktorer som troligtvis gör vår kasse lite billigare än snittet.

 

Vid varje storhandling ser vi till att använda en kupong som ger oss 250 kr rabatt på ICA vid köp för 1000 kr. Då får vi också ett blöjpaket för 49 kr. Det är en enormt bra rabatt.

Kupongerna handlas från diverse barns sportföreningar som säljer kuponghäften. Visst, dessa kostar, men är också inräknade i de 5k- 6k jag nämnde ovan. Pengarna vi sparar på att enbart använda ICA kupongerna är rätt brutalt.

Det finns en uppsjö att välja bland beroende på om man gillar ICA Maxi eller någon annan typ av ICA. Olika föreningar har olika kuponger.

Konceptet har vi kört med i många år, och finns säkert i den stad du bor i om du gör lite research.

 

Det andra konceptet är mer uttjatat och knappast någon nyhet.

När osten är billig köper vi ett gäng. Samma med smör, ytterfilé, pommes, köttbullar, korv och sådant som går väldigt lätt att bunkra. Det här gör det också enklare att komma upp till 1 000 kr.

Oftast är det inte enbart ICA vi besöker utan plockar på oss lockerbjudanden på Coop och Willys. Tiendeo är en bra tjänst där du lätt kan få en sammanfattning av butikernas erbjudanden. Jag är givetvis inte sponsrad utan säger bara vad jag själv använder.

En fuling vi gör är väl att använda två kort (ett kopplat till mig och ett till frun) då du oftast bara får plocka 1-2 saker per hushåll. Visst, kanske är det fult, men inte lika fult som att göra en Arga Snickaren.

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x