Vi är alla ny på börsen någon gång. Den första perioden är både spännande men också orosfylld på grund av mycket osäkerhet och tvivel. Det sägs att investerarens värsta fiende är en själv, men här kommer i alla fall några tips från mig till dig.

Kom ihåg att det här bara är min egen uppfattning och de råd som jag själv vill delge mig av. Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare, så kanske passar det här inte dig.

Välj rätt kontotyp

Det som kan vara svårt att greppa är vilken typ av konto du bör öppna och varför. Här är mina 3 generella råd:

  • ISK – här samlar du dina Svenska aktier
  • KF – här samlar du alla utländska aktier
  • Traditionellt AF (aktie- och fondkonto) – innehav med lägre förväntad ränta, t.ex. räntefonder

Självklart går det att ha svenska aktier i en Kapitalförsäking (KF) men tänk på att det finns nackdelar. Läs här

Det kan även vara värt att spara i en KF när det kommer till barnspar med tanke på att du kan välja en förmånstagare om du skulle trilla av pinn.

Gör inte om min courtagemiss

Den första aktie jag köpte kostade runt 19 kr. Jag köpte 1 stycke av denna aktie men betalade ett courtage på 69 kr. Se till att ligga på rätt courtageklass som passar just dig.

Själv ligger jag nu på courtageklass mini och försöker göra mina köp så nära 597 kr som möjligt. Då betalar jag 1 kr i courtage. På så sätt kan jag lättsammast sprida köpen mellan både tid och innehav.

Idag kanske det här inte är något problem då du automatiskt hamnar på en gratis courtageklass i början hos både Avanza och Nordnet

 

Stirra dig aldrig blind på aktiekursen

Ett misstag som jag själv gjort är att kika på aktiekursen. Starbreeze, vars aktie kostar 1 kr, kan tyckas vara billig i jämförelse med Autoliv vars aktie kostar över 700 kr. Sanningen är att det egentligen inte säger något. 

Fundera i stället på hur aktien är värderad (P/E), hur bra bolaget varit på att höja vinsten de senaste åren och hur troligt det är att man kommer fortsätta en god trend. Aktiens faktiska pris är helt oväsentligt, i alla fall om du inte tar deras vinst i kalkylen.

Tänk aldrig på hur många aktier du kan få i ett bolag för 500 kr jämfört med något annat. 

En av de första aktierna jag köpte var Africa oil. Det tyckte jag var billigt då jag knappt betalade en 20 lapp för varje aktie. Varför skulle jag köpa Investor som kostade över 300? Jag är glad att jag tidigt kastade den filosofin i papperskorgen…

 

Varför du ska göra din läxa

En sak jag funderade över som börsyngel var varför alla sa att jag inte skulle kopiera en portfölj. Jag menar, vore det inte ett bättre alternativ att kopiera Petruskos portfölj rakt av som vid det laget hade så galet mycket mer kunskap än jag själv?

Med tiden fick jag lära mig en stor anledning till varför det här är dåligt.

Bolagens aktiekurs kommer vid något tillfälle att falla. Det spelar ingen roll hur mycket kvalité bolaget har – kursfall har alltid skett och kommer alltid ske. Vid det laget är din egen hemläxa extremt viktig. Det är då du måste avgöra om du ska fortsätta äga eller köpa mer.

Då jag kan mina bolag rätt bra så är det lätt för mig att slippa magknipet när kurserna faller och i stället nyttja tillfället till att köpa mer, i de allra flesta fallen. 

Inte allt på en gång

Har du redan en summa pengar under madrassen eller på ett vanligt bankkonto som du nu är beredd investera på börsen långsiktigt? BRA! Men investera inte allt på en gång. Sprid i stället köpen under årets månader och se till att samtidigt spara och investera en del av lönen så du kommer igång med detta.

Här är ett intressant inlägg om hur jag själv skulle investera 40 miljoner om jag satt på den summan:

Hur jag skulle investera 40 miljoner kronor

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x