Vi är alla ny på börsen någon gång. Den första perioden är både spännande men också orosfylld på grund av mycket osäkerhet och tvivel. Det sägs att investerarens värsta fiende är en själv, men här kommer i alla fall några tips från mig till dig.
Kom ihåg att det här bara är min egen uppfattning och de råd som jag själv vill delge mig av. Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare, så kanske passar det här inte dig.

Välj rätt kontotyp
Det som kan vara svårt att greppa är vilken typ av konto du bör öppna och varför. Här är mina 3 generella råd:
- ISK – här samlar du dina Svenska aktier
- KF – här samlar du alla utländska aktier
- Traditionellt AF (aktie- och fondkonto) – innehav med lägre förväntad ränta, t.ex. räntefonder
Självklart går det att ha svenska aktier i en Kapitalförsäking (KF) men tänk på att det finns nackdelar. Läs här
Det kan även vara värt att spara i en KF när det kommer till barnspar med tanke på att du kan välja en förmånstagare om du skulle trilla av pinn.

Gör inte om min courtagemiss
Den första aktie jag köpte kostade runt 19 kr. Jag köpte 1 stycke av denna aktie men betalade ett courtage på 69 kr. Se till att ligga på rätt courtageklass som passar just dig.
Själv ligger jag nu på courtageklass mini och försöker göra mina köp så nära 597 kr som möjligt. Då betalar jag 1 kr i courtage. På så sätt kan jag lättsammast sprida köpen mellan både tid och innehav.
Idag kanske det här inte är något problem då du automatiskt hamnar på en gratis courtageklass i början hos både Avanza och Nordnet

Stirra dig aldrig blind på aktiekursen
Ett misstag som jag själv gjort är att kika på aktiekursen. Starbreeze, vars aktie kostar 1 kr, kan tyckas vara billig i jämförelse med Autoliv vars aktie kostar över 700 kr. Sanningen är att det egentligen inte säger något.
Fundera i stället på hur aktien är värderad (P/E), hur bra bolaget varit på att höja vinsten de senaste åren och hur troligt det är att man kommer fortsätta en god trend. Aktiens faktiska pris är helt oväsentligt, i alla fall om du inte tar deras vinst i kalkylen.
Tänk aldrig på hur många aktier du kan få i ett bolag för 500 kr jämfört med något annat.
En av de första aktierna jag köpte var Africa oil. Det tyckte jag var billigt då jag knappt betalade en 20 lapp för varje aktie. Varför skulle jag köpa Investor som kostade över 300? Jag är glad att jag tidigt kastade den filosofin i papperskorgen…

Varför du ska göra din läxa

En sak jag funderade över som börsyngel var varför alla sa att jag inte skulle kopiera en portfölj. Jag menar, vore det inte ett bättre alternativ att kopiera Petruskos portfölj rakt av som vid det laget hade så galet mycket mer kunskap än jag själv?
Med tiden fick jag lära mig en stor anledning till varför det här är dåligt.
Bolagens aktiekurs kommer vid något tillfälle att falla. Det spelar ingen roll hur mycket kvalité bolaget har – kursfall har alltid skett och kommer alltid ske. Vid det laget är din egen hemläxa extremt viktig. Det är då du måste avgöra om du ska fortsätta äga eller köpa mer.
Då jag kan mina bolag rätt bra så är det lätt för mig att slippa magknipet när kurserna faller och i stället nyttja tillfället till att köpa mer, i de allra flesta fallen.

Inte allt på en gång
Har du redan en summa pengar under madrassen eller på ett vanligt bankkonto som du nu är beredd investera på börsen långsiktigt? BRA! Men investera inte allt på en gång. Sprid i stället köpen under årets månader och se till att samtidigt spara och investera en del av lönen så du kommer igång med detta.
Här är ett intressant inlägg om hur jag själv skulle investera 40 miljoner om jag satt på den summan:
Hej.
Skulle de vara vettigt att månadsspara i en portfölj med bara xact högutdelande, Avanza global och Spiltan investmentbolag? Hur skulle du isåfall vikta dom?
Behöver man komplettera med något?
Nu är jag inte KTM men kan lämna min synpunkt ändå.
Xact Högutdelande innehåller redan några investmentbolag: Lundbergföretagen, Kinnevik, Industrivärden och Investor. Så jag tycker det blir lite kaka på kaka, däremot har Spiltan Investmentbolag givetvis högre viktning.
Hade jag sparat i fonder för att göra det enkelt för mig hade jag nog splittat 60/40 alt. 50/50 mellan en global indexfond och en Sverigefond.
Känner du för att krydda lite kan man plocka 10% från Sverigefonden och mixa i någon aktivt förvaltad fond och tillväxtmarknader.
Tack Fredrik för svaret.
Tycker du resonerar väl Fredrik. Skulle säga att svaret också beror på hur pass lång sikt du har. Är du i ”slutet av livet” eller närmar dig pensionen kanske du inte vill ta allt för hög risk. Själv skulle jag nog köra 20% småbolag, 20% Sverige och 60% global om jag valde fondvägen nu, men inget är skrivet i sten.
En bra grundtanke! Finns en hemsida som jämför olika fonders avkastning. Den heter fondkollen. Där kan du välja fonder i olika kategorier (svensk, Europa, global, tillväxt, miljlösmart osv.) Lägg lite tid och ta reda på vilken typ av fond du vill ha, leta sedan bland de som går genererat en bra avkastning historiskt. Kolla hemsidan för fonden där innehaven finns med. Bestäm sedan fond efter att du vägt in allt som är viktigt. Tänk också på att vissa fonder har en avgift, ibland den befogad då avkastningen är betydligt högre än t.ex. avanza zero. På fondkollen jämförs alltid avkastning EFTER… Read more »
Jag är själv ingen stor förespråkare av fonder (p.g.a avgifter) men jag tycker du helt klart har rätt filosofi att månadsspara. Vilka fonder och/eller aktier du bör välja finns det många bra bloggar och tips om. Inte minst här ;-). Själv förespråkar jag spridning/hög diversifiering, andra förespråkar raka motsatsen. Jag förespråkar inte fonder, andra förespråkar fonder. Vissa förespråkar en mix av aktier och fonder. Poängen är att det finns inget rätt eller fel. Det viktiga är egentligen att komma igång med ett månadssparande och en långsiktig strategi. Bästa tipset är nog att hålla avgifterna nere så mycket som möjligt i… Read more »
Avgiften för fonder är så låg idag att det spelar mindre roll. Betänk att du också betalar avgifter via courtage om du köper enskilda aktier. Fonder är till för latmasken som nöjer sig med vad marknaden avkastar varje år. Om man tror att man kan överprestera mot marknaden kan man köpa egna aktier. Det är alltid större risk att köpa enskilda aktier än en fond så om man är smart och vill dra ned på risken så sparar man majoriteten i fonder och en mindre del i enskilda aktier. Annars riskerar du att du gör dåliga investeringar och presterar mycket… Read more »
Hej KTM,
Grymt inlägg för mig som är ganska ny på börsen. Gillar att läsa dina inlägg och att du delar din portfölj och dina tankar med oss läsare. Fortsätt så!!
Hade en fundering kring kapitalförsäkringar och utländska aktier, gäller det endast aktier som ger en utdelning eller gäller det samtliga aktier?
För jag handlar lite i några tillväxt marknader utomlands som inte delar ut utdelning, utan det är mer kursvinsten jag vill åt. Är det fortfarande kapitalförsäkringar att föredra eller funkar i detta fall ett ISK?
Mvh,
Marko
Halloj Marko!
Riktigt roligt att du gillar bloggen. Hoppas på att den kommer kunna ge dig fint med inspiration framöver 🙂 När det kommer till KF är det främst källskatten som är av betydelse då du via en KF helt automatiskt kan få tillbaka hela beloppet oavsett underskott av kapital. Tänk på att utländska bolag som inte har någon utdlening idag kan dela ut i framtiden också. Better safe then sorry.
Jag rekommenderar att du följer punkt nr 1 i inlägget ovan för att få en bättre bild 🙂
Om man inte är intresserad av att gå på bolagsstämmor, och inte vill ha någon obehaglig överraskning när det är dags att deklarera, är det inte bättre att ha alla sina aktier i en KF? Då betalar man ju löpande skatt och kan aldrig PLÖTSLIGT ha en kvarskatt på flera tusen. Jag har själv det klassiska upplägget med svenska aktier i en ISK och utländska aktier i en KF, men jag funderar på om jag ska ändra så att allt ligger i min KF.
Hej Håkan, jag är ganska ny med sparande i aktier. Och jag kör allt i en KF, vilket inte är fel? Eller vad säger KTM?
Nackdelen som jag ser det är att jag inte ”äger” aktien och får inte gå på bolagsstämmor..? Är det något mer man inte tänket på än vad som nämns i inlägget ovan?
Hejsan!
Jag har en kollega som kör exakt som er (alltså allt i en KF) och det är absolut inget fel. Bor man som jag, på en ort långt ifrån Stockholm, så kanske det är bäst. Jag valde ISK då jag mer än gärna vill börja gå på bolagsstämmor framöver, men inte fått tummen ur ännu. 🙂
En annan sak jag tänker på. Jag är inte 100 på hur det fungerar, men är det inte skatt på insättningar? Även om man för över pengar från sitt ISK till sin KF så räknas väl det som en insättning? Och jag brukar oftast föra över en summa varje månad till mitt ISK och sedan göra en intern överföring till min KF när jag vill köpa något, eller om jag fått en utdelning till mitt ISK och vill använda pengarna till att köpa utländska aktier. Rent skattemässigt är det väl bättre att bara ha ETT konto att föra över pengar… Read more »
Hej,
Hur ser det ut på kommande deklarationen om jag får fråga? Hur mycket kommer du skatta för året? (mest intresserad i hur det ligger till med dina ISK-konton).
Mvh,
N
Hej Nux!
Fick skattebeskedet nu igår och ska betala 6500 kr i restskatt. Det är väl mest Tessin som utgör majoriteten av detta, vilket jag också visste om och att jag därför satt av en summa för att betala just restskatten 🙂
Brukar man få restskatt på deklarationen om man har alla sina innehav på ett ISK konto? Har det med avkastningen och göra eller vad bygger på att man måste betala restskatt? Känns ju dumt om det blir restskatt varje år för man sparar pengar på ett ISK konto på avanza. Är fortfarande nybörjare och undrar därför hur det går till.
Utmärkta råd KTM. Jag har som du, courtageklass Mini och brukar lägga ordrar i samma storleksklass som du. Lite lustigt dock. På Avanza står det följande om just Mini; ”Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %.” Hur hänger detta ihop?
Trevlig helg. /Stefan.
Hej Stefan!
Mycket bra fråga 🙂 Det hänger samman med att det rörliga courtaget (0,25%) kikar in då. Räkna 0,0025*400 = 1 kr. DÄREMOT gör Avrundeningen att du kan handla för 597 kr innan det slår över till 2 kr i courtage. Detta då courtaget avrundas till närmaste krona.
Då hänger jag med. Tack för svaret.
Toppeninlägg, gjorde nyss ett liknande för nyfrälsta aktiesparare som du kanske såg.
Ditt är dock än mer pedagogiskt och fint utfört snyggt. Också ansvarsfullt att se till de nytillkomna, där finns det så stor möjlighet att påverka människors liv i en (förhoppningsvis) positiv riktning. Kudos! 🙂
Hej 10årsplanen!
Nej jag såg faktiskt inte det och testade hitta åt det men fann det inte 🙂 Du får mer än gärna länka här. Vore spännande att läsa.
Tackar tackar
Sure, här kommer det https://10arsplanen.blogspot.com/p/hur-blir-man-rik.html
Bara att ge ris & ros efter eget tycke! 🙂