Att investera 10 000 kr i Tele2 här och nu för att årligen dra in 650 kr i utdelning kanske inte låter så smickrande. Därför har jag valt att visa några exempel på begreppet Yield on Cost (YOC) och varför du som är ung borde satsa på utdelningstillväxt snarare än hög direktavkastning här och nu.

 

I det här inlägget tänker jag förklara hur dina investeringar kan ge en ”direktavkastning” på över 100%, vilket såklart är helt ohållbart. Därför satte jag citattecken runt direktavkastning för det här är egentligen inte den nuvarande direktavkastningen. Mer om det lite längre ner.

 

Yield on Cost (YoC)

Begreppet Yield on Cost har varit populärt länge bland utdelningsinvesterare med extra fokus på just utdelningstillväxt. Yield on Cost beräknas genom att ta akties årliga utdelning (som den ger nu) delat med vad du köpte aktien för ursprungligen. Det är utdelningen i procent av hur mycket du ursprungligen betalade för investeringen, snarare än dess nuvarande kurs.

Köper man aktier i samma bolag vid många tillfällen (väldigt vanligt) så räknar många ut ett snitt för samtliga investeringstillfällen och delar det med den årliga utdelningen. Det här är varför jag oftast säger att du kan höja din YOC genom att köpa när börsen eller en enskild aktie dippar. Pandemin var ett lysande exempel som såhär i efterhand var ett guldläge för oss investerare.

Exempel

Bolagets nuvarande utdelning: 3 kr/aktie

Kurs Köptillfälle ett: 50 kr

Kurs Köptillfälle två: 75 kr

Kurs Köptillfälle tre (nuvarande kurs): 100 kr

Genomsnittlig inköpkurs: 75 kr

 

Direktavkastning nu: 3%

YoC: 4%

Så ser du själv din YoC

Du kan själv med enkelhet se din Yield on Cost hos Avanza genom att välja ett av dina konton och sedan trycka Nyckeltal enligt bilden nedan. Troligtvis går det även att se samma nyckeltal hos Nordnet.

Märk väl att aktier där utdelningen slopats kommer visa 0% YoC, och det är eftersom det är nuvarande utdelning som är med i beräkningen. Finns ingen nuvarande utdelning så kan vi heller inte få ut det värdet.

Exempel för ökad motivation

2022 skrev jag en artikel om Broadcom där jag sa att det var den bästa aktien jag kikat på när det kommer till utdelningstillväxt och historik. Självklart finns det bättre exempel, men att se Broadcoms utdelningstillväxt över tid och en direktavkastning på +2% kändes enastående.

Ett tips är att använda Seekingalpha där du lätt kan se Yield on Cost som en graf för utländska aktier. Självklart går det lätt att själv titta upp och räkna ut samma information. Jag har inte sett något jämförbart för svenska aktier ännu.

Köpte du aktier i Broadcom för 10 år sedan så genererar dessa 28% direktavkastning räknat på vad du betalade för aktien då. Att köpa för att hålla blir så mycket mer motiverande om man tänker i dessa banor.

 

Ännu mer spektakulärt blir det ifall vi kikar från 2009. Investerade du i en aktie där och då är din YOC idag över 100%.

På så vis kan alltså dina aktier du köpte för länge sedan ge en direktavkastning på över 100% sett till det pris du köpte dem för. Allt handlar om att kursen bör gå upp över tid när utdelningen stiger. Annat vore ologiskt.

Ett annat exempel på Svenskt territorium är Evolution. I början av 2020 kostade en aktie ca 300 kr. Där och då var utdelningen 4,42 kr utifrån dåvarande växelkurs. Det gav en direktavkastning på 1,5% vilket inte är allt för sexigt.

Idag delar EVO ut 31 kr/ aktie och med samma aktie du köpte 2020 så har denna idag ett YOC på 10,3%. Det har hänt bara inom loppet av några år.

Tänk alltid dina investeringar som byggstenar, och inget annat.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x