Skillnaden i aktiekurs mellan Investor B och Investor A har återigen börjat göra sig påtaglig. Det här är mitt absolut största bolag i portföljen och troligtvis även det innehavet som varit det bästa allt sedan 2018 då jag gick in. Är det då värt att byta Investor B mot Investor A och finns det någon nackdel?

Aktiearbitrage har jag skrivit om tidigare och är troligtvis den enda gratislunchen i vår värld. Den korta teorin är att du byter en aktietyp mot en annan, oftast A-aktien mot B-aktien och vice versa. Då en typ kan bli dyrare än den andra vid vissa tillfällen samt att bägge ger samma utdelning så kan det vara värt.

För att veta om det faktiskt är lönt så räknar du ut vad du får ifall du säljer alla dina aktier av en viss typ inklusive courtage. Från det beloppet drar du sedan av ytterligare ett courtage för vad det kostar att köpa den andra typen och sedan ser du hur många aktier du kan lyckas få av denna typ.

Det viktiga är som sagt att du räknat med courtaget. I många fall kanske du inte ”tjänar” en enda aktie

 

Byta Investor B mot Investor A

Observera att kurserna är tagna från när jag skriver det här inlägget

Idag äger jag 705 st Investor B. Differensen mellan kurserna ser ut såhär:

Kurs
Investor B 293,10 kr
Investor A 291,70 kr

 

Courtageklasserna skiljer sig något mellan nätmäklare och Nordea ligger fortfarande i framkant om jag minns rätt. Det skiljer också lite mellan Avanzas vanliga courtage och för oss som är Private Banking kunder. Dock är det samma courtage för de största av transaktioner (Fast Pris), vilket det blir i mitt fall.

Courtageklasser Avanza

 

Courtageklasser Avanza – Private Banking

 

Om jag säljer får jag följande summa:

705 st * 293,10 kr = 206 635,5 – 99 (courtage) = 206 536,5 kr

Sedan räknar jag bort courtaget som blir när jag köper:

206 536,5 – 99 = 206 437,5 kr

Om jag köper Investor A för hela beloppet blir det alltså

206 437,5 / 291,70 (aktiekurs A) = 707 Nya aktier

Jag får alltså 2 nya aktier efter bytet, samt en extra likvid på  205 kr då summan inte går jämt ut med antalet nya aktier jag köper

 

Viktigt att komma ihåg vid byte

Det finns om möjligt en negativ sida med aktiearbitrage. Du kommer nolla ut din visuella avkastning då du får en annan typ av aktie som haft andra historiska kursrörelser.

Kanske kan det låta som en skitgrej, men att se blå siffror som över tid borde visa sig är ändå en extra källa till motivation.

 

 

 

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x