Skillnaden i aktiekurs mellan Investor B och Investor A har återigen börjat göra sig påtaglig. Det här är mitt absolut största bolag i portföljen och troligtvis även det innehavet som varit det bästa allt sedan 2018 då jag gick in. Är det då värt att byta Investor B mot Investor A och finns det någon nackdel?
Aktiearbitrage har jag skrivit om tidigare och är troligtvis den enda gratislunchen i vår värld. Den korta teorin är att du byter en aktietyp mot en annan, oftast A-aktien mot B-aktien och vice versa. Då en typ kan bli dyrare än den andra vid vissa tillfällen samt att bägge ger samma utdelning så kan det vara värt.
För att veta om det faktiskt är lönt så räknar du ut vad du får ifall du säljer alla dina aktier av en viss typ inklusive courtage. Från det beloppet drar du sedan av ytterligare ett courtage för vad det kostar att köpa den andra typen och sedan ser du hur många aktier du kan lyckas få av denna typ.
Det viktiga är som sagt att du räknat med courtaget. I många fall kanske du inte ”tjänar” en enda aktie
Byta Investor B mot Investor A
Observera att kurserna är tagna från när jag skriver det här inlägget
Idag äger jag 705 st Investor B. Differensen mellan kurserna ser ut såhär:
Kurs | |
---|---|
Investor B | 293,10 kr |
Investor A | 291,70 kr |
Courtageklasserna skiljer sig något mellan nätmäklare och Nordea ligger fortfarande i framkant om jag minns rätt. Det skiljer också lite mellan Avanzas vanliga courtage och för oss som är Private Banking kunder. Dock är det samma courtage för de största av transaktioner (Fast Pris), vilket det blir i mitt fall.
Om jag säljer får jag följande summa:
705 st * 293,10 kr = 206 635,5 – 99 (courtage) = 206 536,5 kr
Sedan räknar jag bort courtaget som blir när jag köper:
206 536,5 – 99 = 206 437,5 kr
Om jag köper Investor A för hela beloppet blir det alltså
206 437,5 / 291,70 (aktiekurs A) = 707 Nya aktier
Jag får alltså 2 nya aktier efter bytet, samt en extra likvid på 205 kr då summan inte går jämt ut med antalet nya aktier jag köper
Viktigt att komma ihåg vid byte
Det finns om möjligt en negativ sida med aktiearbitrage. Du kommer nolla ut din visuella avkastning då du får en annan typ av aktie som haft andra historiska kursrörelser.
Kanske kan det låta som en skitgrej, men att se blå siffror som över tid borde visa sig är ändå en extra källa till motivation.
Låter väl som ett bra snåltips för gratis aktier? Har man tur kanske det går att göra omvänt nästa år. Investor är ett fenomen till bolag och aktie, kommer förstås komma sämre tider även för dem, men det här året är ju något i hästväg. Tror att den leder i många portföljer just nu, i min är den överlägsen etta i år beloppsmässigt och nästan i topp även i procent räknat. En fråga om A och B-aktier: Var kommer de stora prisskillnaderna ifrån i vissa aktier? Exv i extremt likvida Atlas Copco lär historiskt A-aktien stått i snitt 11% över… Läs mer »
Håller med, detta med arbitrage ska man alltid syssla med! Varför behålla ett aktieslag som är dyrare än ett annat? Bara att växla över så fort ett rimligt läge och vinst finns.
Har själv gjort detta två gånger hittills i karriären, började med A-aktier i Investor och har växlat till B och är nu tillbaka i A sedan 11 månader. Totalt har det blivit 11 gratis aktier än så länge.
Ja, det är åtminstone en rolig liten aktivitet som ger något i slutändan 🙂
Minns att jag läst om varför skillnader i vissa bolag tenderar att variera över tid och tror till och med jag skrivit om det. Vad jag minns finns det ingen solklar anledning precis som varför rabatt/premie i investmentbolag ens finns.
I mitt inlägg om aktiearbitrage lade jag in en lista över vilka aktier där detta historiskt förekommit
https://www.kronantillmiljonen.se/kunskap/aktiearbitrage-2021-sa-gor-du/
För att A-aktier oftare är röststarkare än B-aktier.
Det finns därför ett större värde för institutionella investerare att äga A kontra B.
En A aktie kan exempelvis vara värt 2 B aktier i röstlängden på årsstämman 🙂
Ett litet problem finns med växling. Inte tillgång till den sålda summan förrän efter ett par dagar. Och om kursen då går åt fel håll blir det förlust. Har hänt mig ett par gånger och det är inte kul.
Fast på min bank kan jag handla på inkommande likvider, vill jag minnas. Så du ska inte behöva vänta ut säljpengarna!
Samma här, brukar funka direkt. Däremot har det hänt att courtaget har dragits senare, vilket gjort att jag köpt aktier för courtaget också och hamnat på minus i depån. Det sistnämnda fallet har, tror jag, enbart inträffat i köp av utländska aktier där courtaget är sammansatt.
Har inte heller haft problem. Dock kan det kanske bero på hur stor order det är? Borde vara avgörande åtminstone.
Det gäller väl bara om du vill flytta pengarna till ett annat konto?