Tipsen från Per Håkan Börjesson är tidlösa och det enda du behöver ha med dig för att gå från 0 kr till 1 miljon via börsen. Du behöver inte lära dig begrepp som Candlestick eller Glidande medelvärde för att bli miljonär. Att göra det enkelt för sig är troligtvis det mest pricksäkra alternativet. 

Per H må tala i klyschor för oss som varit med ett tag, men jag har verkligen mycket att tacka den mannen. Boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer var den första aktierelaterade bok jag läste och egentligen den enda motivationen jag behövde för att starta ett bättre ekonomiskt liv.

Sedan dess har jag försökt skänka liknande inspiration till svenska folket. Dock ligger jag i lä när det kommer till det avtryck Börjesson gjort.

 

Idag är fortfarande Börjesson vd och huvudägare i Investment AB Spiltan. Han är även kallad Sveriges Warren Buffett då det finns mycket likheter mellan honom och superinvesteraren från Omaha. Per H har dessutom skrivit en egen bok där han ger en inblick i hur Warren Buffett har utvecklats under åren och hur han resonerar när han investerar i olika aktier.

Att Börjesson gillar investmentbolag är nog en självklarhet då han allt sedan 1986 varit vd för ett av de mest framgångsrika. Favoriterna som han gärna tycker att man kan stoppa i portföljen är följande:

  • Spiltan Invest (givetvis)
  • Investor
  • Industrivärden
  • Lundbergs
  • Creades
  • Bure
  • Profoto (högre risk)
  • Solid (högre risk)
  • Teqnion (högre risk)

 

”Med Investor och Industrivärden får man nästan alla stora bolag på Stockholmsbörsen och så även med Lundbergs där man dessutom får en fin fastighetsexponering. Latour har varit fantastisk men där har har premien nu blivit ganska hög och kanske är lite högt värderad för tillfället.”

 

9 råd till att bli miljonär

Här följer 9 råd från Sveriges Warren Buffett samt mina egna tankar om respektive

 

Börja varje månad med att spara 10 procent till dig själv. Tro inte att du får mer pengar över när du tjänar mer i framtiden. De flesta har slut på lönekontot i slutet av varje månad oberoende av hur mycket de tjänar. Det enda sättet att bygga upp en förmögenhet är att bygga upp en kapitalbas steg för steg.

Det är sant att på tok för många går med insikten att hela lönen ska spenderas innan nästa kommer in på kontot. Mycket handlar nog om okunskap till vad ränta-på-ränta faktiskt kan göra med ditt kapital.

10% är självklart en bra regel och något som de allra flesta kan uppnå bara man sätter sig ner och funderar vilka onödiga utgifter som kan raderas – de som inte skänker en extra värde.

Samtidigt inser jag hur bra ett extra sparande faktiskt är för att starta igång portföljen på allvar. Man kanske ska ha som mål att den genomsnittliga sparkvoten ska vara 10%, men har man möjlighet så ska man definitivt trycka in mer.

Jag själv gick ganska snabbt från att spara någon tusenlapp i månaden till att spara allt som blev kvar av lönen. Det strider mot regeln att sätta av till sitt sparande först men det har funkat allra bäst för mig.

 

Att köpa en egen bostad är ofta den bästa långsiktiga placering du kan göra. Genom att du kan låna till investeringen blir avkastningen på den egna insatsen större än värdestegringen på fastigheten.

Det finns många fördelar med att äga sin egna bostad, men det finns också hundratals nackdelar. Vad som är tråkigt är att pengarna för de flesta förblir låsta i bostaden fram till den dag man inte längre kan bo kvar p.g.a. att ålderns höst gjort sig påmind.

Att äga vår egna bostad har inte minskat våra kostnader, vilket många påstår är en fördel. Att äga en bostadsrätt eller hus är enligt mig absolut ingen nödvändighet till att bli miljonär så det här tipset gillar jag minst.

 

Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk och gör att långsiktigt sparande ger otroligt stor avkastning. Tänk på att varje procent i sparade kostnader eller högre avkastning får effekter på lång sikt.

Jag tycker att det är bättre att fokusera på att öka sitt sparande snarare än att hela tiden jaga avkastning. Att investera i index är fullt tillräckligt och över tid är det få som lyckas bättre. Mitt bästa råd att slå index är att investera i 5 fina investmentbolag och sedan hålla sig kvar oavsett börsklimat. Hade jag börjat om min resa så skulle jag lagt mer fokus från början på invstmentbolagen.

 

Långsiktigt sparande gör du genom att köpa och behålla aktie- och fondplaceringar och låta dem växa precis som om du skulle plantera träd i en skog. Någon gång då och då behöver placeringarna ses över, men att placera i aktier ska vara långsiktigt och lite tråkigt. Om du hellre vill ha spänning ska du spela på lotto eller kasino.

Så är det. Man behöver inte tycka att aktieplaceringar ska vara roligt för att lyckas. Tvärt om är det oftast de som struntar i att hoppa från tuva till tuva som vinner.

 

Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare i finansbranschen. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och många rådgivare är egentligen säljare.

Helt rätt. Har du betalat för att få råd om placeringar så har du redan där felat. Allt du behöver och mycket mer finns gratis. Självklart förstår jag att många är sugna på att betala en summa pengar för att framöver kunna få ännu mer pengar. Ren idioti om du frågar mig.

 

Studera de olika sparformerna som finns att välja på och avstå från dem som har höga kostnader och är svåröverskådliga. Placera i ränteplaceringar, amortera på lån, köp aktier i noterade och onoterade bolag eller spara i fonder som verkligen har en aktiv förvaltning eller har låga kostnader som indexfonder.

Att undvika höga avgifter är A och O. Ska man investera i något med en högre avgift så vill man helt klart se en riktigt lång historik där man lyckats väl. Då räcker det inte enbart med 5 år.

Sparar du 3000 kr/mån i 20 år så blir skillnaden en halv miljon ifall bägge fonderna avkastar lika men ena har en avgift på 0,4% och den andra 2,6%.

Däremot behöver du absolut inte köpa något onoterat bolag för att lyckas. Att dessa utgör en betydligt högre risk än noterade och väl omsatta aktier har verkligen 2023 och 2024 bevisat.

Har man inte ett extremt stort intresse så kan man gott hålla sig från detta.

 

Ett misstag småsparare gör är att sälja när börsen har fallit mycket

Jag tror det här snarare är ett problem för väldigt nya investerare som inte vill se sina pengar försvinna. För oss som varit med längre så skapar det här i stället möjligheter. Sedan finns det givetvis alltid de som försöker sälja allt när börsen backar och köpa när börsen sedan vänder. Oftast får man tyvärr flera fel under resans gång.

 

Ett stort misstag många gör är att köpa och sälja för mycket. Det var också ett av mina största misstag i början av investeringskarriären.

”Det skulle jag påstå är det vanligaste felet, att man säljer bra bolag för tidigt.”

Jag kan bara hålla med. Det här är också mitt mest förekommande snedsteg och jag har halkat i den varggropen flera gånger. På senare tid har jag dock blivit bättre kan jag tycka (säger jag som nyligen sålt allt i Skistar).

 

Minst en gång om året bör du gå igenom din personliga realekonomi och studera hur din personliga resultaträkning varje månad ökar din personliga balansräkning. Gå igenom kostnaderna för de olika sparformerna och vad de gett för avkastning under året. Din personliga balansräkning består av likvida medel, obligationer och aktier, fastigheter samt inkomstpensionskapital från svenska staten.

Det finns också ett problem med att allt fundera över vad som gått bra och dåligt. Många vill sälja det som gått dåligt och hoppa på det som gått bra då man själv vill vara med på samma resa. Tyvärr har tåget i de allra flesta fall redan gått.

Att sälja förlorare för att i stället köpa något som visat sig klara av svåra ekonomiska år är däremot ett klockrent tips. Det svåra är att veta vad som är en fallande kniv och vilka som faktiskt kommer kunna vända en tråkig trend. Dessvärre finns inget facit.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x