Jag fick en fråga kring K2A preferensaktie och dess inlösenkurs. Vad är egentligen inlösenkursen för den här preferensaktien? Frågan får mig dessutom att reflektera över ett par saker.

 

K2A Inlösen

Det enkla svaret på frågan är: inlösenkursen för K2A är 350 kr per aktie.

Inlösenkursen är alltså den kurs som bolaget har rätt att lösa in preferensaktierna till. Ett bolag väljer att notera preferensaktier för att kapital behövs. Bolaget betalar då ränta på detta som egentligen är utdelningen vi preferensägare får (väldigt lätt förklarat). Oftast sker utdelningen kvartalsvis.

För att försäkra mig om vad som verkligen gäller SMS:ade jag deras IR-chef Patrik. Jag skojar inte, svaret kom till mig 2 minuter efter det att jag skickat mitt sms…Bolag som verkligen tar hänsyn till investerare och svarar på frågor likt dessa värdesätter jag högt! Det här var nästan i klass med att ställa frågor till Avanza via Twitter. Tummen upp K2A!

 

I ett pressmeddelande tillbaka i 2019 kunde vi läsa att förslaget var att justera inlösenkursen från 325 kr till 350 kr i samband med deras nyemission. Däremot var det väldigt mycket konstiga ord i det pressmeddelandet så informationen var inte helt tydlig. Det här var däremot tydligt:

Styrelsen i K2A avser även att kalla till extra bolagsstämma i syfte att höja inlösenkursen på Bolagets preferensaktie från 325 till 350 kronor. Kallelsen förväntas offentliggöras omkring den 12 december 2019.

Det finns många listor där inlösenkurser tas upp, inklusive min egna där du också kan se direktavkastningen. Problemet med många är att dessa blir utdaterade och jag är väl inte heller en stjärna på att uppdatera.

Jag önskar att alla bolag kunde vara lika tydliga som Svolder när det gäller att presentera viktig data. Deras sida är verkligen strålande på många sätt och vis.

 

3 2 votes
Article Rating
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x